Φύλλο της
6ης Δεκεμβρίου 2001

Αρχική | Ποιοί είμαστε | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Συνδρομές | Αρχείο
 
 ΕΙΔΗΣΕΙΣ >> Αίγιο
 

"Η βιομηχανική επανάσταση συγκεντρωμένη σε ένα χώρο".
  

  Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί στην περιοχή του Αιγίου το Κέντρο Μελέτης πρώτης Βιομηχανικής Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας με υδροκίνηση. Πρόκειται για ένα Βιομηχανικό Συγκρότημα που έχει κριθεί Διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αξιόλογο δείγμα της πρώτης Βιομηχανικής περιόδου στην Ελλάδα.

  Όπως είπε στον "Φ" η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου κα Μαρία Χόνδρου - Στρατουδάκη, το μουσείο αποτελείται από Ελαιοτριβείο, Μύλο και Σταθμό Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα το επισκέπτονται Δημοτικά και Γυμνάσια της περιοχής και έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον ενώ παράλληλα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την χλωρίδα και την πανίδα της παραποτάμιας περιοχής και να δουν τις επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από το ανθρώπινο χέρι. Η διαδρομή αυτή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα και όπως λέει η υπεύθυνη του μουσείου ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου.Ο μουσειακός χώρος στο μέλλον θα είναι ανοικτός κάποιες μέρες της εβδομάδας και για το ευρύ κοινό.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες μπορεί να πληροφορηθούν σχετικά με το Ιστορικό Πλαίσιο (ενετικό κτηματολόγιο....), την περίοδο της πρώτης βιομηχανικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, τις ήπιες μορφές εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, την επαναλειτουργία παλαιών βιομηχανικών χώρων με καινούριο προσανατολισμό χρήσης, την χρήση - χρησιμότητα του νερού κ.λ.π. Το Υδροκίνητο Συγκρότημα βρίσκεται στην παραποτάμια περιοχή, του Μεγανίτη, στον Οικισμό Εφταπίττας στο σύνορο μεταξύ Δήμου Αιγίου και Δήμου Συμπολιτείας.

  Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε τις προσπάθειες που έκαναν οι υπεύθυνοι για να μπορέσει να αναπαλαιωθεί το διατηρητέο και να μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να ενημερωθεί για το πρωτοποριακό τεχνολογικό δημιούργημα των αρχών του αιώνα που αποτέλεσε μέσο εμπορικής επικοινωνίας και συναλλαγών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας μέχρι και το 1969.

Ι.Δ