1. Τέρι Πράτσετ: Οι Στρίγγλες. Εκδόσεις Ψυχογιός.
2. Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη: Πάσχα, Κυρίου Πάσχα. Εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένας πίνακας, μια μελωδία, ένα ποίημα, ένα γλυπτό, ένα λογοτεχνικό έργο, κάθε ένα μια σχεδία στην επιφάνεια της δημιουργίας, ένα επίμονο τσίμπημα οίστρου. Ή απλά, σύμφωνα με τον Τέρι Πράτσετ: ΄΄Μόρια ακατέργαστης έμπνευσης πέφτουν αδιάκοπα στο σύμπαν σαν παγωμένη βροχή. Κάθε τόσο ένα από αυτά πλήττει ένα δεκτικό μυαλό, το οποίο εφευρίσκει το DNA ή τη τσάντα για φλάουτο. Τα περισσότερα από αυτά τα μόρια όμως αστοχούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χωρίς να τους χτυπήσει ουτ' ένα από αυτά, κάποιοι άνθρωποι είναι ακόμα πιο άτυχοι. Τους πέφτουν όλα πάνω τους...΄΄

Ίσως έτσι να αισθάνεται ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Τέρι Πράτσετ, αφού εγκατέλειψε την καριέρα του δημοσιογράφου και εκπροσώπου Τύπου για την ατομική ενέργεια προς χάριν της συγγραφής. Θεωρείται μάλιστα ο πρωτεργάτης της χιουμοριστικής φανταστικής λογοτεχνίας, ένα δείγμα της οποίας σας προτείνουμε αυτή την εβδομάδα. ΄΄Οι Στρίγγλες΄΄, ένα τρελό - τρελό μυθιστόρημα ακόμη και για την πιο τρελή φαντασία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το νήμα του χρόνου ξετυλίγεται γρήγορα απ' την ανέμη του και μπερδεύεται έτσι που το μακρινό παρελθόν να συναντά το μέλλον με απίθανα αποτελέσματα. Λόγος χειμαρρώδης, πλούσιος, ευφυής, γεμάτος χιούμορ, αυτός του Πράτσετ, οδηγεί τον αναγνώστη πέρα - πολύ πέρα από τη σφαίρα της λογικής. Για την ακρίβεια, προσγειωνόμαστε στον κόσμο του Δίσκου, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν. Βασίλεια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και φονικές λεπίδες στη διεκδίκηση του θρόνου, χαμένα στέμματα και μεταμφιεσμένοι διάδοχοι, θεατρικές σκηνές, νάνοι και γίγαντες κι ο θάνατος σαστισμένος να υποδύεται κάτω από τα φώτα της ράμπας, τον εαυτό του. Όλα τα υλικά ανακατεύουν στο καζάνι οι τρεις κολλητές μάγισσες, η Γιαγιά Ουέδερουαξ, η Ντάντα Ογκ και η Μάγκρατ Σκορδού.

Να όμως, που η ανάμειξη τους στην πολιτική του κρατιδίου Λανκρ, δεν αποδίδει τα δέοντα και βρίσκονται αντιμέτωπες με τους πιο μαύρους οιωνούς, προκειμένου να φέρουν στο θρόνο το νόμιμο κληρονόμο. Σαν αλατοπίπερο στο όλο νταβαντούρι προστίθεται ο γελωτοποιός του παλατιού και το φάντασμα του φονευμένου βασιλιά, όπως κι η αιμοσταγής δούκισσα κι ο τρομοκρατημένος δούκας. Ένα βιβλίο για ενήλικα παιδιά που θέλουν να πάρουν γεύση από τη ΄΄μαγεία που ξετυλίγεται σαν μετάξι από την υποδόρια δομή της ύπαρξης για να επουλώσει τις πληγές της πραγματικότητας΄΄.

Όσο για τα μικρά παιδιά, δώστε τους χαρά και γνώση με το βιβλίο ΄΄Πάσχα, Κυρίου Πάσχα΄΄ που υπογράφει η πολυβραβευμένη, γνωστή λογοτέχνιδα Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη, σε εικονογράφηση Πέγκυς Φούρκα. Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών, αφηγείται με τρόπο γλαφυρό και συγκινητικό, βήμα - βήμα, τα γεγονότα που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία για πάντα. Ξετυλίγει τις τελευταίες μέρες στην γη του Σωτήρα, που έδωσε την ζωή του λύτρο αντί πολλών, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας. Έτσι όπως μόνο εκείνη μπορεί. Δεν θα ήταν το ομορφότερο δώρο για όλα τα παιδιά; Αυτές τις μέρες κάντε ευτυχισμένους αυτούς που αγαπάτε προσφέροντας βιβλία!

ΜΑΙΡΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗ