ΘΕΜΑΤΑ

"ΡΙΖΕΣ": Ένα εξαιρετικό αφιερωματικό περιοδικό, διαμάντι της τοπικής ιστοριογραφίας και λαογραφίας!

Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση στο κοινό, του νέου τεύχους του περιοδικού “ΡΙΖΕΣ” της ΙΛΕΑ. Πράγματι, πολύς κόσμος έσπευσε να πάρει στα χέρια του τις “ΡΙΖΕΣ”, καθώς είχε προαναγγελθεί ότι το περιοδικό φιλοξενεί αφιερώματα, σε σπουδαίους και αγαπητούς συμπολίτες μας, που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας.

Και αρκετοί, πράγματι, ήσαν αυτοί που έγραψαν για τον αείμνηστο ναύαρχο (όπως τον ξέρουμε όλοι μας) Γιάννη Βασιλειάδη – η Άννα Σουφλή, η Αλεξάνδρα Βασιλειάδη – έγραψαν επίσης, για τον αγαπητό σε όλους μας, Κώστα Ριζόπουλο – ο Φάνης Ζουρόπουλος, ο Γιάννης Ανδρικόπουλος. Έγραψαν για τον Μιχάλη Μιχαήλ – Βάνα Μπεντεβή, Μάτα Μαγκανιώτη – για τον Ηλία Παπαϊωάννου – Ντόρα Κατσωνοπούλου, Χρήστος Παπαχρυσάνθου. Αλλά και για την αξιαγάπητη μεγάλη κυρία, την Πίπη Παναγοπούλου, έγραψε η Βάνα Μπεντεβή – που έγραψε επίσης για τη Θάλεια Κουτσουμπή και το Λεωνίδα Καμπούρη.

Το περιοδικό, περιέχει βιβλιοπαρουσίαση, πολύ μεγάλη, για πολλά αξιόλογα βιβλία Αιγιωτών συγγραφέων.
Και, επειδή είναι επετειακό – για τα 22 χρόνια της ΙΛΕΑ – περιέχει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων της ΙΛΕΑ, που, πραγματικά, μας εντυπωσιάζουν! (π.χ. Εκδηλώσεις σε Εθνικές γιορτές, για το Ρήγα, τον Μακρυγιάννη, το Σολωμό, τον Κάλβο, τον Ανδρέα Λόντο, τον Τρικούπη, τον Καποδίστρια!). Εκδρομές στη “Μεγάλη Ελλάδα”, στις “Χαμένες Πατρίδες”! Επισκέψεις στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Η εκδοτική δραστηριότητα της ΙΛΕΑ, επίσης παρουσιάζεται στο περιοδικό αυτό, που είναι επίσης, πολύ σημαντική (π.χ. το Ημερολόγιο του 2010, “Η Συμβολή της Βοστίτσας στην εγκαθίδρυση του Κοινοβουλευτισμού”, “Η Φτέρη και τα χειμαδιά της” και φυσικά τα “ΡΙΖΕΣ” (10 τεύχη).

Ακόμα, και οι πίττες της ΙΛΕΑ, αποτελούν “γεγονότα” πολιτιστικά, κάθε φορά, και καταγράφονται εδώ, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

Την εκδοτική δραστηριότητα της ΙΛΕΑ, παρουσίασε εύστοχα, στην εκδήλωση αυτή, ο δημοσιογράφος κος Φάνης Ζουρόπουλος.

Αλλά και πολύς κόσμος, έσπευσε, να δει και ν' ακούσει, τον κύριο παρουσιαστή του περιοδικού, τον Δ/ρα κ. Δημήτρη Σταθακόπουλο – που τον είχε ακούσει την 25η Μαρτίου και είχε εντυπωσιάσει! Πράγματι, ο κ. Σταθακόπουλος, με τις απέραντες γνώσεις του, τον χειμαρρώδη λόγο του, την αμεσότητα, και την απλότητά του, κατάφερε πάλι, να ενθουσιάσει το κοινό, καθώς “έκλεισε” την παρουσίαση, τραγουδώντας τρία υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια (με λαούτο και ταμπουρά, που ο ίδιος έπαιξε!).

Ωραία ήταν και η Έκθεση της ΙΛΕΑ, στην είσοδο της αίθουσας του Πολιτιστικού, με φωτογραφικό υλικό, από διάφορες εκδηλώσεις της.

Η εκδήλωση, μας επιφύλαξε και μία ωραία “έκπληξη” για το δήμο μας, καθώς μας ανακοίνωσε ο κ. Μάνος Λούβαρης – Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO – ότι η UNESCO, προτίθεται να θέσει υπό την αιγίδα της τη λειτουργία του Παναγιωτοπουλέϊκου, εάν βέβαια λειτουργήσει ως μουσείο, με εκθέματα της οικογένειας Βασιλειάδη, που θα προσφέρει η κ. Αλεξάνδρα Βασιλειάδη.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας.

Το αξιόλογο – πράγματι – περιοδικό της ΙΛΕΑ, θα πωλείται στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, αλλά και στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

 

 

PrintEmail

 

 
 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ