ΘΕΜΑΤΑ

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αιγείρας...ξεναγούν μαθητές στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, για την Διεθνή Ημέρα Μνημείων

Η 18η Απριλίου από το 1983 ορίστηκε από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών-ICOMOS ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων. Κοινός στόχος η ευαισθητοποίηση για την προστασία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις και δράσεις όχι μόνο για τη σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματα τους, αλλά ταυτόχρονα τονίζουν τη σημασία της προστασίας και της ένταξης των μνημείων στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της κάθε χώρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Μνημείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και το ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποιούν τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, εκδήλωση Υιοθεσίας του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας από την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Αιγείρας με τίτλο της δράσης: "Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα". Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος με την ευκαιρία δήλωσε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το αποτύπωμά μας μέσα στο χρόνο. Η 18η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα μνημείων είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούμε με την ιστορία των μνημείων μας. Να παραμείνουμε οι συνειδητοί κληρονόμοι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διάσωσή τους ώστε να εξακολουθούν να μας διδάσκουν σήμερα και στο μέλλον. Ιστορικοί χώροι, μουσεία, μύθοι αλλά και έθιμα και παραδόσεις, υλικός και άυλος πολιτισμός, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μεταδίδοντας σε όλους το άσβεστο φως τους. Η ευαισθητοποίηση απέναντί τους είναι κοινός τόπος. Η ημέρα αυτή είναι  όμως και κίνητρο για έμπνευση χάρη στη μεγάλη πολιτιστική πολυμορφία μας. Έχουμε άλλωστε και το προνόμιο και το πλεονέκτημα να ζούμε αυτό το ανεκτίμητο βίωμα.»

(φωτό: Άντα Σολδάτου)