ΘΕΜΑΤΑ

"Δεν έχουμε χώρους να υποδείξουμε για φιλοξενία προσφύγων" - Η επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής Αιγιαλείας

Χώροι για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων δεν υπάρχουν κατάλληλοι στην Αιγιάλεια, σύμφωνα με την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής Αιγιαλείας που διαμορφώθηκε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ζήτημα έτσι εύκολα, καθώς πρόκειται για ανθρώπους κυνηγημένους και όχι κατάδικους που πρέπει να κλειστούν σε ιδιότυπα 'γκέτο'. Από τη στιγμή λοιπόν που το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους περιφερειακούς Δήμους, έτσι αόριστα, να υποδείξουν χώρους χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αριθμός ατόμων κλπ., ο Δήμος Αιγιαλείας δεν μπορεί να προτείνει χώρους, άσε που δεν τους διαθέτει κιόλας, όπως αναφέρει η σχετική επίσημη ανακοίνωση, ενόψει της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ξεκινά στις 7 μ.μ.) όπου αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση.

Αναλυτικά, η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής:

"Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκλήθηκαν πόλεμοι με τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Πολλοί εξ αυτών εξελίχθηκαν σε εμφυλίους πολέμους, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, την μεγάλη καταστροφή υποδομών αλλά και το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αντίστοιχες περιόδους δυστυχώς έχει βιώσει και η πατρίδα μας στη νεότερη ιστορία της, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπατριώτες μας να καταστούν πρόσφυγες (5.500.000 Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού).

Με την ευαισθησία που μας διακρίνει, ως λαό και ως Έθνος, σε όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και τη στήριξή μας.

Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο εισροής των προσφύγων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πατρίδα μας, ως χώρα διαφυγής αυτών προς την κεντρική Ευρώπη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τα αρμόδια όργανά της, δεν υπάρχει κοινή πολιτική, με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχουν κλείσει τα σύνορα διαφυγής προς την Ευρώπη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στην πατρίδα μας.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μαζί με τους πρόσφυγες έχουν παρεισφρήσει οικονομικοί και άλλου τύπου μετανάστες και είναι δύσκολος πλέον ο διαχωρισμός τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το από 16.3.2016 έγγραφό του, απευθυνόμενο στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, ζητά να υποδείξουμε κατάλληλους χώρους εντός της περιοχής αρμοδιότητάς μας, οι οποίοι είναι δυνατόν να παραχωρηθούν άμεσα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, προέβη σε κάθε δυνατή αναζήτηση τέτοιων χώρων, αν και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δια επισήμου εγγράφου δεν έχει διευκρινιστεί για τι είδους χώρους πρόκειται, πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν, για πόσο διάστημα και με ποιους πόρους.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήσαμε δεν ανεβρέθη καμία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης στο υποβαλλόμενο σε εμάς αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και συνεπώς τούτο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί."

PrintEmail

\

 

Saitis Home Έπιπλα