ΘΕΜΑΤΑ

Ο αιγιώτης Πυγμαλίων Καρατζάς και ο “Ολιστικός Φακός” του, προσεγγίζουν μοναδικά την αρχιτεκτονική φωτογραφία

“Μια ολιστική θεώρηση της τέχνης και της λογοτεχνικής ερμηνείας είναι η πολυδιάστατη ανάλυση των ποικίλων πλαισίων στα οποία - και από τα οποία - η τέχνη υπάρχει και μας αγγίζει: στον καλλιτέχνη, στο έργο, στον θεατή, και στον κόσμο γενικότερα. Χωρίς να ξεχωρίζει προνομιακά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, μας προσκαλεί να είμαστε ατελείωτα ανοιχτοί σε όλους τους νέους ορίζοντες, οι οποίοι διευρύνουν και τους δικούς μας, απελευθερώνοντάς μας από τα στενά όρια της προτιμούμενης ιδεολογίας μας και τη φυλακή του απομονωμένου εαυτού.”

- Ken Wilber, ‘The Eye of Spirit᾽

Τον Ιούνιο του 2015 ο αιγιώτης αρχιτέκτων-φωτογράφος Πυγμαλίων Καρατζάς τιμήθηκε με την Υποτροφία Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright, για ένα 5μηνο ταξίδι στις ΗΠΑ με θέμα την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Tennessee στο Knoxville ήταν το εισδεχόμενο ακαδημαϊκό ινστιτούτο.

Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016, ταξίδεψε σε 10 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών: Knoxville, New York, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Seattle, Denver, Miami, New Orleans. Ο ίδιος κάλυψε στο μεγάλο αυτό ταξίδι 15.500 χμ. αεροπορικώς, 6.800 χμ. οδικώς, 2.100 χμ. με δημόσιες συγκοινωνίες και 750.000 βήματα πεζός. Φωτογραφήθηκαν 150 κτίρια και τοποθεσίες και πραγματοποιήθηκαν 20 συναντήσεις με αρχιτέκτονες, φωτογράφους και άλλους ειδικούς.  

Ο ίδιος λέει στο filodimos.gr: "Το ταξίδι αυτό ήταν απαιτητικό από πολλές απόψεις (logistics, διαχείρηση χρόνου και πόρων, συνεχής προσαρμογή σε νέες συνθήκες, σωματικής κούρασης, όγκος εργασίας), αλλά ταυτόχρονα και μια μοναδική εμπειρία ζωής. Το πνεύμα των υποτροφιών αυτών δεν αποσκοπεί μόνο στην παραγωγή του τελικού αποτελέσματος αλλά και στην πολιτισμική συναλλαγή. Κατ᾽αυτή την έννοια ο υπότροφος εκπροσωπεί και την χώρα του και οι επαφές του εκεί εκπροσωπούν και πλευρές της τοπικής ζωής, νοοτροπίας και κουλτούρας. Ο συνδυασμός μελέτης και προεργασίας με λίγη τύχη και θετική διάθεση, δημιούργησε τις προδιαγραφές για μια εμπειρία πλούσια σε υλικό και σε πνεύμα. Προσεγγίζοντας την φωτογραφία μέσα από τέσσερις μεταφορές: ως εξερεύνηση και αυτοέκφραση, ως επικοινωνία, ως επαγγελματική κλήση, και ως εκπαίδευση και πολιτιστικό αγαθό, διαπιστώνεται και βιωματικά πως το μέσο περιλαμβάνει και υπερβαίνει τα στενά όρια ορισμού του, και συνδέεται με όλες τις άλλες πτυχές της ζωής μας.

 Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του ταξιδιού και της έρευνας αυτής περιλαμβάνουν:

- Φωτογραφικές συλλογές από 12.000 λήψεις που θα παρουσιαστούν σε βιβλία και εκθέσεις.

links:

http://karatzas.wix.com/photo#!__integral-lens

http://karatzas.wix.com/photo#!__northtigo

- Τοπία πόλεων σε βίντεο με την τεχνική timelapse και hyperlapse από 65.000 λήψεις.

link:

http://karatzas.wix.com/photo#!__videos

- Συνεντεύξεις με φωτογράφους.

links:

http://www.archisearch.gr/articles/31/photography.htm

http://www.arcspace.com/the-camera/

- Άρθρα που περιγράφουν μια ολιστική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, σε συνεργασία με τον καθηγητή Mark DeKay, βασισμένο πάνω στον Αμερικάνο φιλόσοφο και ιδρυτή του Integral Institute, Ken Wilber, τον οποίο είχε την τιμή να συναντήση στο Denver.  

links:

http://karatzas.wix.com/photo#!__articles/vstc3=integral-photography

http://karatzas.wix.com/photo#!__articles/vstc3=integral-art 

- Συνεργασίες με βιβλιοθήκες φωτογραφιών (Arcaid Images London, iStock Getty Images).

- Διαλέξεις και σεμινάρια πάνω στις συντακτικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.  

links:

https://issuu.com/pygmalionkaratzas/docs/integral_lens_ut_karatzas

https://issuu.com/pygmalionkaratzas/docs/ut_workshop_karatzas

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα