Μαγειρική για όλους

Τυρόπιτα με 4 τυριά και λαχανικά

Αυτή την τυρόπιτα με 4 τυριά, θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά. Είναι τόσο νόστιμη και τόσο ζουμερή, με τα τυριά και τη γλύκα της πιπεριάς και του πράσου να γεμίζουν με γεύση το στόμα.

Υλικά Συνταγής
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
250 γραμ. κασέρι
250 γραμ. γραβιέρα
250 γραμ. ταλαγάνι
250 γραμ. φέτα
4 φλ. φρέσκο γάλα
5 μεγάλα αυγά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσο
3 πιπεριές Φλωρίνης
3 φωλιές ψιλό φιδέ

Εκτέλεση
Ξεκινάμε την τυρόπιτα με 4 τυριά, ζεσταίνοντας λίγο απο το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά για να μαραθούν και αλατίζουμε.
Σπάμε τον φιδέ σε ψιλά κομμάτια μέσα στη γέμιση λαχανικών. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε σε καρέ όλα τα τυριά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.

Ιδανικά, χησιμοποιούμε για την τυρόπιτα με 4 τυριά ένα πυρίμαχο ταψί 27χ35 εκατοστά.

Στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των λαχανικών. Καλύπτουμε με 1 φύλλο.
Αδειάζουμε επάνω όλη τη γέμιση των τυριών και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 λαδωμένα φύλλα.
Γυρίζουμε όλες τις άκρες που εξέχουν πάνω στην πίτα. Χαράζουμε ελαφρά την τυρόπιτα, μέχρι το μεσαίο φύλλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός ή σύρμα και προσθέτουμε το γάλα, το πιπέρι, το 1/2 φλ ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε την πίτα, κυρίως στις χαρακιές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με το ελαιολαδο που περίσσεψε και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει.

Ίσως το τελευταίο δεκάλεπτο να χρειαστεί να την ψήσετε μόνο στην κάτω αντίσταση, για να έχετε ένα πιο κριτσανιστό αποτέλεσμα στη βάση της πίτας.

Αν εχετε μόνο αέρα τότε ψήστε την στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Αφήστε την πίτα να σταθεί λίγο και να σταθεροποιηθεί η γέμιση της.

Ιδανικά σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.

ΠΗΓΗ: argiro.gr

Print