Μ' ένα βιβλίο ...πετάω

"Γαλάζιος Λαβύρινθος": Η Έλση Τσουκαράκη μιλάει για το νέο της βιβλίο στη Μαίρη Ζαχαράκη και το filodimos.gr

<<Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο από τον οποίο θα έλειπαν τα βιβλία. Θα ήταν σίγουρα ένας άδειος κόσμος κι όχι μόνο από την έλειψη των βιβλιοθηκών,των βιβλιοπωλείων, των εκδοτικών οίκων και πόσων άλλων αλλά επειδή δεν θα υπήρχε γνώση,πολιτισμός,τέχνη,ακόμη και διάθεση αυτοβελτίωσης κι εμβάθυνσης,της σκέψης,του τρόπου ζωής κι αυτής ακόμη της ομιλίας μας. Τα βιβλία είναι πλούτος πνευματικός,αγωγή της ψυχής κι εκπαίδευση. Είναι το παράλληλο σύμπαν μας, εμείς κι αυτά συμπορευόμαστε στο διηνεκές αν σκεφτούμε την παντοτινή ανάγκη του ανθρώπου να καταγράφει όσα τον αφορούν με όποιο τρόπο του ήταν διαθέσιμος σε κάθε εποχή.>>

Ας μιλήσουμε λοιπόν για βιβλία και πιο συγκεκριμένα για το πρόσφατο μυθιστόρημα μυστηρίου της Έλσης Τσουκαράκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και τιτλοφορείται “Γαλάζιος λαβύρινθος”. Πρόκειται για το ένατο βιβλίο της,που όπως και κάθε ένα που προηγήθηκε,ταξιδεύει τον αναγνώστη σε νέα άγνωστα νερά. Η Έλση Τσουκαράκη μας συστήθηκε το 2009 με την “Ποινή”κι η ανταπόκριση του αναγνωστικου κοινού ήταν τόσο θερμή ώστε την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το “Ας αποφασίσει ο χρόνος”.Ακολούθησαν τα :“Υπέροχες γυναίκες”,”Μέχρι να ξημερώσει”,”Βελούδινη συνωμοσία”,”Ο ήλιος του Σεπτέμβρη”,”Τα κύματα της νοσταλγίας”,κι ”Η αυλή των ονείρων”. Μοιάζει σαν προσωπικό στοίχημα της συγγραφέως το να μην επαναλαμβάνει την θεματολογία αλλά και την προσέγγιση της σε κάθε νέο της βήμα,αντίθετα εμπλουτίζει την οπτική και τον τρόπο γραφής της,παραμένοντας ωστόσο ελκυστική και κατανοητή.Εισβάλλει διεισδυτικά στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής προσπαθώντας να κατανοήσει και να εξηγήσει τα αίτια ασυνήθιστων συμπεριφορών,καλώντας μας να την ακολουθήσουμε με ανοιχτό μυαλό και καλή πρόθεση να αποτινάξουμε την τάση για εύκολα συμπεράσματα.

Ο “Γαλάζιος λαβύρινθος” είναι μια πολύ ιδαίτερη και δυνατή ιστορία,που ίσως να μπορεί μετά από περίκεψη να αποκληθεί και ψυχολογικό θρίλερ.Ο μίτος της αφήγησης ξετυλίγεται αργά και ουσιαστικά,κρατώντας αιχμάλωτο το ενδιαφέρον ως την τελευταία σελίδα.Τρεις άντρες,όργανα του νόμου και της τάξης,έρχονται αντιμέτωποι με τον μυστηριώδη θάνατο ενός μικρού αγοριού.Πρέπει να βρουν επαρκή στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα για να οδηγηθούν στα ίχνη του δολοφόνου,θα προλάβουν? Επικεφαλής ο εισαγγελέας Σάββας Νίκας,ενας ιδιόρυθμος νέος άντρας,λάτρης του συγγραφικού έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που η ζωή του χαμογέλασε στο πρόσωπο της κοκκινομάλας Λούσι.Αυτός που πρώτος κληθηκε να δώσει απάντηση στον γρίφο του τραγικού συμβάντος,είναι ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσσης Φωτίου.Την ομάδα συμπληρώνει ο πάντα πρακτικά σκεπτόμενος,αστυνόμος Ανέστης Βαγενάς,νιώθοντας τον ίδιο διακαή πόθο και ταραχή να ανακαλύψει τον άρρωστο νου που κρύβεται πίσω από ειδεχθή εγκλήματα μικρών παιδιών.Πως διαχειρίζονται την απώλεια οι μητέρες τους; Πώς γίνεται η επιλογή των θυμάτων; Πώς μπορούν να προστατευθούν μελλοντικοί στόχοι; Ο έρωτας κι ο θάνατος ανταλλάσουν φλογισμένα βλέμματα και περιπλέκουν την ζωή των ηρώων του βιβλίου. Οι δύο αυτοί δυνάστες,τους ωθούν να αναθεωρήσουν πολλά από τα δεδομένα τους,παρακάμπτοντας ένα κυκεώνα διλημάτων. Μαζί τους κι εμείς, μετράμε τις αντοχές μας,αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στην λογική μας και το συναίσθημα!

Ελάτε τώρα να γνωρίσουμε καλύτερα την συγγραφέα Έλση Τσουκαράκη στην συνέντευξη που παραχώρησε για εσάς τους αναγνώστες του filodimos.gr και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό:

1) Πότε ανακαλύψατε στην συγγραφή τον προσωπικό σας δρόμο έκφρασης;

Νομίζω ότι η συγγραφή, όπως κι οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα στην πορεία μας, εξελίσσεται καθημερινά σύμφωνα με την ωριμότητα και τις εμπειρίες μας…. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο…. Διαφορετικά έγραφα σαν έφηβη και νεαρή κοπέλα… εμβαθύνω στο γράψιμο με εξαιρετική ευαισθησία, συναίσθηση και συμπόνια πλέον στην ηλικία μου… !

 
2) Από που αντλείτε υλικό για την θεματολογία των βιβλίων σας;

Προφανώς υπάρχει μέσα μου/μας… μια δημιουργική πηγή, η οποία καταγράφει συστηματικά γεγονότα, τα αποθηκεύει κι ενεργοποιεί με καταλληλότητα τη φαντασία μου/μας!


3) Κάθε βιβλίο σας κι ένα διαφορετικό ταξίδι, πόση έρευνα κι εμβάθυνση απαιτεί αυτό;

Οπωσδήποτε πριν ασχοληθώ μ’ ένα θέμα το μελετώ καλά κι αφαιρετικά, διότι οφείλω ν’ απευθύνομαι στους αναγνώστες με συνέπεια, υπευθυνότητα κι ευσυνειδησία, εκμαιεύοντας γι εκείνους το ουσιαστικό!


4) Πώς καταφέρνετε να αποκωδικοποιείτε τόσο εύστοχα ανθρώπινες συμπεριφορές βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κοιτάζει με άλλα μάτια όσα συμβαίνουν γύρω του;

Μάλλον οφείλεται στην προσωπική μου χρόνια προσπάθεια για απελευθέρωση από στερεοτυπικές πεποιθήσεις, επίσης στη συστηματική μου ενασχόληση με την ψυχολογική ανάλυση κι εμβάθυνση στα πολύπλοκα  μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής!

 
5)Βοηθούν στην διαμόρφωσή των αντρών-ηρώων των βιβλίων σας, ψήγματα αλήθειας ατόμων που έχετε συναντήσει; Τι σας ωθεί να τους δίνετε πρωταγωνιστικό ρόλο;

Ειλικρινά, πρώτα στήνω την πλοκή της ιστορίας στο μυαλό μου κι ύστερα συνειδητοποιώ αν ο πρωταγωνιστής μου είναι άντρας ή γυναίκα.
Δε με απασχολεί το φύλο, εφόσον «βουτώ» με ευκολία στη ψυχοσύνθεση των ηρώων μου!
Ίσως υποσυνείδητα κι ενδόμυχα παρατηρώ, αναλύω και καταγράφω από μικρή τις διαφορετικές αντιδράσεις, συμπεριφορές κι αντιθέσεις των αντρών!

6)Πόσο σας επηρεάζει η "συναναστροφή" με τους χαρακτήρες των βιβλίων σας μέχρι να μπει η λέξη τέλος;

Μια παρέα γινόμαστε….. μαλλιά-κουβάρια, στο δικό μας παράλληλο σύμπαν!  Αγχώνομαι με τις ζωές τους, εκνευρίζονται μαζί μου…. τους συμπονώ, θυμώνω μ’ εκείνους, … κλαίω με τα δράματά τους…. Φορές σκάμε στα γέλια….
Όμως!..... Μόλις γράψω τη λέξη «τέλος», τους αφήνω πλέον μόνους κι ελεύθερους….  στα όποια ταξίδια τους… !!

7)Με το νέο σας βιβλίο "Γαλάζιος Λαβύρινθος", ασχολείστε με ένα νέο, ιδιαίτερα απαιτητικό λογοτεχνικό είδος,.  Εισάγεστε μοιραία στα βιβλία μυστηρίου από εδώ και πέρα? Θα ακολουθήσουν κι άλλα;

Οι ιστορίες μυστηρίου κεντρίζουν και πυροδοτούν ιδιαίτερα τη φαντασία μου, δίνοντας μου συνεχή ερεθίσματα ν’ ασχοληθώ με οποιονδήποτε κοινωνικό και ψυχολογικό τομέα με απασχολεί…
Ήδη έχω ολοκληρώσει κι άλλες ιστορίες με διαφορετική θεματολογία που αναμένουν υπομονετικά την απαραίτητη έγκριση τους από τον εκδότη.

8)Μπορούμε να δώσουμε περισσότερες ερμηνείες, από την μία και προφανή, για τον τίτλο του μυθιστορήματός σας;

Η λέξη «λαβύρινθος» από μόνη της είναι ατέρμονη, πολύπλοκη, σκοτεινή, πολυσύνθετη….. Οπότε ο καθένας καθρεφτίζει, ανάλογα με την ερμηνεία που της αποδίδει, το κομμάτι του εαυτού του, που τον ταλανίζει και τον παιδεύει!


9)Πόσο σας δυσκόλεψαν τόσο ο κεντρικός όσο κι οι υπόλοιποι ήρωες σας;

Οι ήρωες στις διάφορες ιστορίες μου με απασχολούν εξίσου, είτε ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός και φαινομενικά ασήμαντος, είτε βαρύγδουπος και πρωταγωνιστικός.
Η έγνοια μου είναι πάντα ν’ αποδώσω αντικειμενικά, ψύχραιμα κι ολοκληρωμένα την ουσία της συμπεριφοράς τους, ώστε να υφάνω σταδιακά, αλυσιδωτά κι ακριβοδίκαια τον ιστό της ιστορίας!


10)Ήταν στις προθέσεις σας ,με αυτό σας το βιβλίο, να αποτινάξετε κάποια ταμπού και παγιωμένες αντιλήψεις στο νου μας αλλά και να εφιστήσετε την προσοχή στα επιπόλαια ρίσκο που παίρνουμε κάποτε;

Πολλές φορές η συγγραφή θυμίζει συμβολικά το παιχνίδι του μπιλιάρδου. Δηλαδή η μια μπάλα χτυπά έμμεσα μια άλλη κατάλληλη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Οι λυτρωτικές – εν δυνάμει – απαντήσεις των βασικών προβληματισμών μιας ιστορίας, απελευθερώνουν και κοινωνούν με τη σειρά τους, άλλα έμμεσα κι ουσιώδη  ερωτήματα της πλοκής…


11)Τα απανθίσματα του συγγραφικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ τι ρόλο παίζουν στην πλοκή;

Πιστεύω εξαιρετικά σημαντικό! Από τη μια σκιαγραφούν και τονίζουν με τον τρόπο τους, μια εξαιρετική ιδιότητα κι ικανότητα μνήμης του ήρωα μου, από την άλλη γίνονται ένας μικρός πρόλογος, σαν αφιέρωμα στα ελλιπή στοιχεία που γνωρίζουμε για τη βιογραφία του.
Νιώθω ότι οι αναγνώστες θα βγουν ωφελημένοι από αυτήν τη σύντομη κι ιδιόρρυθμη γνωριμία με τον μεγάλο δραματουργό!

12)Λειτουργεί εσκεμμένα ο έρωτας σαν "από μηχανής θεός";

Ο έρωτας πάντα εισβάλλει σαν κατακτητής αφέντης, λυτρωτής ή δολοπλόκος στις πορείες των ανθρώπων και πάντα συμμετέχει στις ζωές τους λιγότερο ή περισσότερο σαν από μηχανής θεός, διότι θολώνει την κρίση και τη λογική και τους αφήνει σχεδόν έρμαια στο πέρασμά του!..


13)Πόσο  επηρεάζουν τον τρόπο γραφής σας τα γεγονότα της καθημερινής επικαιρότητας? Πυροδοτούν την φαντασία σας ή σας καταπτοούν;

Συνειδητά νομίζω ότι δε με επηρεάζουν…..  όταν γράφω νιώθω απλώς να παραδίδομαι στην απεραντοσύνη ενός δικού μου προσωπικού κόσμου!
Όμως σίγουρα υπάρχουν μέσα μου καταγεγραμμένες επίκαιρες εικόνες, αντιλήψεις και νοοτροπίες κατευθυνόμενες από τους ρυθμούς της κοινωνίας που ζούμε, οπότε προφανώς υποσυνείδητα καθοδηγούν τον τρόπο σκέψης μου!  


14)Ποια διέξοδο θεωρείτε ότι μας προσφέρουν τα βιβλία;

All included… πνευματικές διακοπές!! Όμορφα ταξίδια, ανοιχτούς ορίζοντες σε άλλους κόσμους, συναισθηματικές αναζητήσεις, προσωπικούς προβληματισμούς, πρωτόγνωρες εμπειρίες, ιστορικές αναφορές, αναδρομές και περιηγήσεις …..κι όλα αυτά με την ανάγνωση ενός βιβλίου!
 

15)Ποιο είναι το προσωπικό σας "μότο" που σας προσδιορίζει;

Να συμφιλιωθώ βαθιά με τον εαυτό μου, να τον αποδέχομαι και να στηρίζομαι στις δυνάμεις μου, ώστε σε κάθε πρόκληση της ζωής να μπορώ ν’ αναφωνώ στη ψυχή μου. «Έχω Εμένα»!  

Saitis Home Έπιπλα