Μ' ένα βιβλίο ...πετάω

"Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη" της Έλενας Τζαβάρα - Παρουσίαση την Κυριακή στην Ακράτα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΙΡΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ζούμε σε δύσκολους από κάθε άποψη καιρούς,δοκιμαζόμενοι και πληττόμενοι καθημερινά από σκοτεινές ειδήσεις κι ανησυχίες. Μη μπορώντας να αντέξουμε το βαρύ αυτό κλίμα,αναζητάμε ευκαιρίες απόδρασης, για να τρυπώσει λίγο φως στην σκέψη και την καρδιά μας. Τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δραπετεύσουμε ακόμη κι αν δεν φύγουμε από το χώρο μας κι αποτελούν ιδανική αγωγή της ψυχής.

Όπως το μυθιστόρημα που φέρει τον αισιόδοξο τίτλο "Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη" της Έλενας Τζαβάρα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.Γραμμένο σε απλή γλώσσα,με όμορφες εικόνες, ζωντανούς διαλόγους και βαθιά ψυχογραφικό κερδίζει τον αναγνωστη από την πρώτη στιγμή. Η ιστορία μιας γυναίκας που δοκιμάστηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της που ενώ προδιαγραφόταν ρόδινη τα απανωτά χτυπήματα την οδήγησαν σε αδιάκοπες ανατροπές. Η Έλλη, δεν παραιτήθηκε ωστόσο από τους στόχους της όσες συμπληγάδες κι αν χρειάστηκε να περάσει, όσες απώλειες κι αν έπρεπε να υποστεί. Συνέχισε τον δρόμο της,άλλοτε με την βοήθεια συνοδοιπόρων κι άλλοτε στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις με το ακαταπόνητο πείσμα της ως οδηγό.Θα τα καταφέρει ως το τέλος να βγει από τις ομιχλώδεις σκιές που την κρατούν πίσω; Αυτό θα το μάθετε αν βυθιστείτε στις σελίδες του. Το μυθιστόρημα και την συγγραφέα του μπορούμε να την συναντήσουμε στην παρουσίαση του αύριο Κυριακή 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Ακράτα στις 19:00.

Ελάτε τώρα να γνωρίσουμε την συγγραφέα του κυρία Έλενα Τζαβάρα στην πιο κάτω συνέντευξη:


-Κυρία Τζαβάρα, πείτε μας πως μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;
Είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα να γράψω ένα βιβλίο. Παλιότερα ασχολιόμουν με την ποίηση. Κάθε φορά που ερωτευόμουν έναν άνδρα έγραφα ένα ποίημα, όταν χώριζα έγραφα περισσότερα. Συνήθως όταν χωρίζεις από μία σχέση έχεις την ανάγκη για εκτόνωση. Προσωπικά στην ποίηση έβρισκα διέξοδο.

-Ποια αφορμή σας ώθησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Ο λόγος που ξεκίνησα τη συγγραφή αυτή τη φορά ήταν η συνεχής παρότρυνση μία διαχρονικής μου φίλης. Όποτε βρισκόμασταν με την Άννα και συζητούσαμε για διάφορα θέματα με συμβούλευε να γράψω ένα λογοτεχνικό έργο. Στήριζε την άποψη ότι αφού μπορώ να γράφω ποιήματα γιατί όχι και βιβλίο. Έλεγε ότι είμαι περιγραφική, παραστατική και διαθέτω χιούμορ. Έτσι λοιπόν την άκουσα. Αφ ότου ολοκλήρωσα την επαγγελματική μου διαδρομή και εγκαταστάθηκα μόνιμα στο εξοχικό μου διαμέρισμα στην Ακράτα, έβρισκα ελεύθερο χρόνο να συγκεντρωθώ και να γράψω.

-Ποια συναισθήματα σας κατάκλυσαν όταν ολοκληρώσατε τη συγγραφή;
Όταν ολοκλήρωσα το μυθιστόρημά μου αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συνάμα γι αυτό το τόλμημα! Δεν είναι εύκολο να γράψεις ένα βιβλίο, να δημιουργήσεις τους χαρακτήρες όλων αυτών που εμπλέκονται στην ιστορία, να περιγράψεις με γλαφυρό τρόπο τα συναισθήματά τους, να μπαίνεις στην ψυχολογία τους, να δημιουργείς διάφορες καταστάσεις και γενικά να τους αφήνεις να εξελιχθούν...

-Πιστεύετε πως η ωριμότητα παίζει ρόλο στην απόδοση ενός συγγραφικού έργου;
Ασφαλώς η ωριμότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Για να καταφέρεις να γράψεις ένα συγγραφικό έργο πρέπει να έχεις διαβάσει πολλά βιβλία ώστε να μπορέσεις να αποδώσεις, διαφορετικά θα αποτύχεις. Στην αρχή αναρωτιόμουν αν θα κατάφερνα να ολοκληρώσω την ιστορία που ήδη είχα βάλει στο μυαλό μου και που μέρα με τη μέρα την προχωρούσα. Στην πορεία της γραφής με συνάρπαζε η μαγεία της διαφορετικότητας, η εναλλαγή των εικόνων στην φαντασία μου και των παραστάσεων. Πάντα θαύμαζα τους συγγραφείς των οποίων τα βιβλία είχα διαβάσει και έμενα εντυπωσιασμένη με τον χαρακτηριστικό τρόπο που περιέγραφαν όλα τα γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων στα μυθιστορήματά τους!

-Ως αναγνώστρια ποιο χαρακτηριστικό σας κερδίζει σε ένα βιβλίο για να το επιλέξετε και να σας κρατήσει συντροφιά;
Αρχικά δίνω σημασία στον τίτλο αλλά και στο εξώφυλλο. Στη συνέχεια διαβάζω την περίληψη για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, σαν αυτό το «κλικ» που λέμε για να το αγοράσω. Επίσης επιλέγω βιβλία με πολλές σελίδες να μου κρατούν συντροφιά και να μπορώ να απολαμβάνω την πλοκή στην ιστορία, δεν θέλω να τελειώνει γρήγορα. Αυτό βέβαια δεν είναι θέσφατο. Πολλές φορές μου έχει τύχει να αγοράσω ένα βιβλίο με τις προδιαγραφές που προανέφερα αλλά στην πορεία της ανάγνωσης να με αφήσει αδιάφορη ώστε να το παρατήσω στη μέση.

-Τον τίτλο του βιβλίου πώς και πότε τον εμπνευστήκατε;
Συνήθως στα βιβλία ο τίτλος μπαίνει κάπου στη μέση της συγγραφής ή στο τέλος, ακόμη μπορεί και να αλλάξει ανάλογα με την εμπορικότητα που θα έχει και με την πρόταση του εκδότη. Στη δική μου περίπτωση έγινε το αντίθετο. Επέλεξα πρώτα τον τίτλο μετά δημιούργησα το σκελετό και τελευταία τη σάρκα του λογοτεχνικού μου έργου. Ο αρμόδιος συνεργάτης του εκδοτικού οίκου αφού διάβασε το κείμενο έκρινε πως ο τίτλος συνάδει με την ιστορία οπότε παρέμεινε όπως ακριβώς τον είχα εμπνευστεί!

-Η Ηρωίδα είναι φανταστική, πραγματική ή είναι η συρραφή πολλών γυναικών που έχετε συναντήσει στη ζωή σας;
 Στη μυθοπλασία είναι όλα φανταστικά μα θα μπορούσαν να γίνουν και στην πραγματική ζωή. Πολλοί από τους αναγνώστες που θα  διαβάσουν το βιβλίο και ιδιαίτερα οι γυναίκες θα ταυτίσουν τη δική τους ζωή, με τη ζωή της ηρωίδας και θα ανακαλύψουν κοινές εμπειρίες μεταξύ τους.

-Κρύβει αυτοβιογραφικά στοιχεία το βιβλίο σας;
Τα περισσότερα λογοτεχνικά μυθιστορήματα είναι βγαλμένα μέσα από τη ζωή, κατ επέκταση και το δικό μου περιλαμβάνει εκτός από  φανταστικά και ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία παρόμοια με της Έλλης. Όπως ξέρουμε, το πετυχημένο μυθιστόρημα της πολύ γνωστής Αγγλίδας συγγραφέως Σαρλότ Μπροντέ, Τζέιν Έιρ που περιείχε στοιχεία όχι μόνον φανταστικά αλλά και από την δική της ζωή έγινε ένα καταπληκτικό βιβλίο. Αργότερα  γυρίστηκε ταινία και προβλήθηκε στους περισσότερους κινηματογράφους με επιτυχία! Πολλοί ακόμη συγγραφείς στα βιβλία τους περιλαμβάνουν προσωπικές τους εμπειρίες.

-Από πού αντλεί τη δύναμή της η Έλλη να αναγεννάται κάθε φορά από τις στάχτες της;
Ο έντονος  δυναμισμός που αποκτούσε σε κάθε δυσκολία, οι καταιγίδες της ζωής που συνεχώς δεχόταν, τα άλυτα προβλήματα και οι περίεργες καταστάσεις την έφεραν αντιμέτωπη με διάφορα ανατρεπτικά γεγονότα τα οποία ήταν καθοριστικά. Ωστόσο η Έλλη δεν ποτέ δεν λύγισε, κρατήθηκε γερά στις δικές της δυνάμεις. Κάθε περίοδος που βίωνε την βοηθούσε να γίνεται ακόμη καλύτερη, ακόμη πιο δυνατή. Με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα μπορούσε να ξεκινάει τη ζωή της πάλι από την αρχή.

-Ο έρωτας ή η φιλία τελικά υπήρξε ευλογία στην ζωή της;
Η μοιραία συνάντηση που είχε σε ένα ταξίδι με τον παιδικό της φίλο έφερε τον μεγάλο έρωτα! Ο Αλέκος ήταν ο φωτεινός σηματοδότης που γέμισε φως το γκρίζο τοπίο της ζωής της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο κοντά της και την έκανε ευτυχισμένη για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο έρωτας λοιπόν ήταν γι αυτήν η ευλογία στη ζωή της!

-Υπάρχουν στην σημερινή δύσκολη από όλες τις απόψεις εποχή που διανύουμε, ανταύγειες, για να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο μας, να βγούμε από την ομιχλώδη κατάσταση που βιώνουμε; Μπορεί η Έλλη σας να μας δείξει τον τρόπο;
Μέσα από αυτό το βιβλίο, στόχος μου ήταν να περάσω στον κάθε αναγνώστη το μήνυμα ότι, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που συναντά δεν πρέπει ποτέ να χάνει το θάρρος του. Να έχει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φανεί στον ορίζοντα μία ανταύγεια χαράς όσο ομιχλώδες κι αν είναι το τοπίο της ζωής του. Θα την αλλάξει, όπως με την ηρωίδα που αν και ταλαιπωρήθηκε από την τρυφερή ηλικία των δώδεκα μόλις χρόνων, αγωνίστηκε με πείσμα και επιμονή στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο και στο τέλος τα κατάφερε! Έφυγε από την ομίχλη και μπήκε στον φωτεινό της δρόμο!

Saitis Home Έπιπλα