Μ' ένα βιβλίο ...πετάω

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μικεδάκη ''Τα σκηνικά του θεάτρου της ελληνιστικής εποχής''

Μια συνολική ματιά στη σκηνογραφία και την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου της ελληνιστικής περίοδου, αποτελεί το νέο βιβλίο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μικεδάκη, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις ''Φίλντισι''.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα, ένα βιβλίο στον τομέα της αρχαιολογίας μελετά κι αναδεικνύει ''Τα σκηνικά του θεάτρου της ελληνιστικής εποχής'', από το 324 π.Χ. έως το 31 π.Χ.

Το βιβλίο, αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας ετών της συγγραφέα, τεκμηριώνει την ύπαρξη σκηνικών στο αρχαίο θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, σύμφωνα με γραπτές πηγές αλλά και αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Η συγγραφέας παρουσιάζει το σκηνικό διάκοσμο, μέσα από τη μελέτη σειράς αρχαίων θεάτρων του ελλαδικού χώρου - του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, της Δήλου, της Αιγείρας, του Αμφιαρείου Ωρωπού, της Ερέτριας κ.α. - της Μικράς Ασίας (Πριήνης και Τερμησσού), της Κύπρου (Πάφου) και της Ν. Ιταλίας (Εγέστης, και Συρακουσσών).

Έτσι, ο σκηνικός εξοπλισμός που παρουσιάζεται είναι οι θεατρικοί πίνακες, οι περίακτοι - τριγωνικές περιστρεφόμενες πρισματικές κατασκευές, οι οθόνες και οι σκηνές.

Παράλληλα, η έκδοση εξετάζει τη σημασία του θεάτρου στην κοινωνία της ελληνιστικής περιόδου, και τις αλλαγές που έγιναν στη θεατρική αρχιτεκτονική και τη θεατρική πράξη.

Ακόμη, θέτει τους προβληματισμούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις επιρροές του σκηνικού διάκοσμου της ελληνιστικής περιόδου, στις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του δεύτερου πομπηιανού ρυθμού, κοιτώνας M της έπαυλης του P. Fannius Synistor στο Μποσκορεάλε, νότια της Νάπολης, 50 π.Χ. έως 40 π.Χ., μητροπολιτικό μουσείο Ν. Υόρκης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 368 σελ, σε επιμέλεια Νατάσσας Κανελλοπούλου, περιέχει σημαντικό φωτογραφικό υλικό κι απευθύνεται στο πανεπιστημιακό αλλά και στο ευρύτερο κοινό, που θέλει να ενημερωθεί σχετικά.

Η συγγραφέας

Η Μαρία Μικεδάκη, κλασική αρχαιολόγος, είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών, του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Έχει δίπλωμα PhD στην κλασική αρχαιολογία, με θέμα του διδακτορικού ''Pinakes und Thyromata im antiken Griechischen Theater'' - 2005, και με επιβλέποντες καθηγητές τους Σάββα Γώγο και Jürgen Borchhardt, παν/μιο Βιέννης, ινστιτούτο κλασικής αρχαιολογίας. Είναι μέλος της αρχαιολογικής εταιρείας της Αθήνας.

Σχετική εισήγησή της έχει παρουσιάσει στο 4ο θεατρολογικό συνέδριο στην Πάτρα, με θέμα ''Παρατηρήσεις σχετικά με τον όρο ''θυρώματα'' του αρχαίου ελληνικού θεάτρου''.

 

PrintEmail

 

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ