Μαθήματα Μπριτζ στο Αίγιο-Παιχνίδι πνευματικό και ουχί τυχερό!

Το ΜΠΡΙΤΖ είναι πνευματικό άθλημα επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που παίχτηκε μάλιστα δοκιμαστικά στους πρόσφατους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Ακόμη οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πριμοδοτούνται, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα αθλήματα, εφόσον διακριθούν.

Δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας και μπορούν να παίξουν από έφηβοι μέχρι πλήρως ηλικιωμένοι. Για τους τελευταίους μάλιστα, ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι απομακρύνει το  Alzheimer.

Αν και παίζεται με τράπουλα, η επίδραση της τύχης είναι μηδαμινή. Αυτό γίνεται γιατί η ίδια μοιρασιά παίζεται από όλους τους παίκτες, και συγκρίνονται τα αποτελέσματα, ώστε τους περισσότερους βαθμούς να πάρει αυτός που χειρίστηκε καλύτερα από τους άλλους τη συγκεκριμένη μοιρασιά. Μοιάζει αρκετά με την πρέφα, και οι πρεφαδόροι εύκολα περνούν στο μπρίτζ και μετά βέβαια ξεχνάνε … την πρέφα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι παρότι παίζουμε με τράπουλα ο τζόγος δεν έχει καμιά σχέση με το αγωνιστικό μπριτζ.

Μοιάζει περισσότερο με το σκάκι όσον αφορά την επινοητικότητα, την πληθώρα των συνδυασμών, την στρατηγική, την φαντασία αλλά και το ανεξάντλητο περιθώριο βελτίωσης που παρέχει. Σε αντίθεση όμως με το σκάκι είναι πολύ κοινωνικό. Με τον παίκτη που κάθεται απέναντι μας είμαστε ζευγάρι, και συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο κοινό και για τους δύο αποτέλεσμα. Ακόμη οι παίκτες εναλλάσσονται στα τραπέζια ώστε να συναντηθούν με όλους τους συμμετέχοντες. Ανάμεσα στις μοιρασιές υπάρχει χρόνος για συζήτηση, όπως σε όλα τα παιχνίδια με χαρτιά. Το ουζάκι μετά το παιχνίδι επαφίεται στη διάθεση των παικτών.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του Μπριτζ, αφού αποτελούν ενεργά μέλη της ΕΟΜ, ενώ πολλοί περισσότεροι παίζουν ιδιωτικά. Σημαντικές προσωπικότητες ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν και ασχολούνται μ’ αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Bill Gates, Warren Buffett, Deng Xiaoping, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Buster Keaton, Omar Sharif, Martina Navratilova, Ελευθέριο Βενιζέλο, Γεώργιο Ράλλη αλλά και εικονικοί παίκτες όπως James Bond, Hercules Poirot, ακόμη και ο ...snoopy. Εκτός από τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΟΜ, διοργανώνονται πληθώρα εκδρομικών τουρνουά σε όλη την Ελλάδα όπου συνδυάζεται η ψυχαγωγία με τη συμμετοχή.

Για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν για τρίτη χρονιά στο Αίγιο μαθήματα για αρχαρίους από εγκεκριμένο καθηγητή της ΕΟΜ.  Όταν λέμε για μαθήματα μην σας έρχεται στο μυαλό το σχολείο, οι ατελείωτες και  βαρετές ώρες διδασκαλίας. Μετά από μια ολιγόλεπτη ανάπτυξη της θεωρίας κάνετε πρακτική εξάσκηση, παίζοντας από το πρώτο μάθημα, με τους συμμαθητές σας, που είναι στο ίδιο επίπεδο με εσάς και ζείτε τις πρώτες συγκινήσεις του παιχνιδιού.

Τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα στις 19.00 (θα συναποφασιστεί) και διαρκούν δυόμιση με τρεις ώρες μαζί με το παιχνίδι. Θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Παρέχονται δωρεάν με μόνο κόστος την εγγραφή (€30).

Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε  μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 6977-254579 και 210-8996589 τον κ. Σπύρο Κυρκίτσο, και να δηλώσετε συμμετοχή. Εφόσον οι δηλώσεις συμμετοχής είναι επαρκείς, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου. Γι' αυτό φροντίστε να πληροφορήσετε και όσους νομίζετε ότι πιθανόν να ενδιαφέρονται.

Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και στο omagr.blogspot.com

Saitis Home Έπιπλα