Ενδιαφέροντα άρθρα

Το Μοναστήρι Αγίας Τριάδας Ακράτας μετά την επαναλειτουργία του

Παρακολουθώ ένα χρόνο σχεδόν την προσπάθεια που γίνεται για την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Ακράτας, και νιώθω την ανάγκη να την καταγράψω, όπως την έχω νιώσει. Τον Φεβρουάριο 2017 παρουσιάζεται και αναλαμβάνει το άνοιγμα της Ιεράς μονής, μια νέα μοναχή με βαθειά πίστη και θρησκευτικότητα, με φιλολογικές σπουδές και κυρίως πολλή αγάπη για το μοναστήρι μας, η αδελφή Σωφρονία.

Παίρνει την ευλογία του Μητροπολίτου μας και με συμπαραστάτη της τούς λίγους αλλά πιστούς φίλους  της Ιεράς Μονής με πρώτες και καλύτερες τις Κυρίες του «ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» Ακράτας αναδύεται σε μια ατέρμονη προσπάθεια.

Όλες μαζί σηκώνουν τα μανίκια και αναλαμβάνουν το συγύρισμα και νοικοκύρεμα της Μονής αλλά και τη φιλοξενία των προσκυνητών τόσο κατά την εορτή όσο και στην καθημερινότητά της.

Παρόλες τις αναμενόμενες δυσκολίες και τους πειρασμούς που αντιμετώπισε η αδελφή Σωφρονία, στέκεται όρθια και προσπαθεί ποικιλοτρόπως να ανοίξει το Μοναστήρι με τις δικές της νέες ιδέες και πολλή θέληση. Επιθυμία της είναι να στελεχωθεί το μοναστήρι με ψυχές απλές και κυρίως με αγάπη για το μοναχισμό και τον άνθρωπο.

Οι παρακλήσεις της εισακούονται και παρουσιάζεται δίπλα της μια νέα κοπέλα με αγάπη για την δύσκολη ζωή της μοναχής και ζητά την προστασία της αδελφής Σωφρονίας και μια θέση δίπλα της.

Ήδη έχουν διαμορφώσει μια θαυμάσια έκθεση με τα ημερολόγια 2018 και διάφορα είδη θρησκευτικού περιεχομένου. Εκεί εκτίθεται και η πνευματική περιουσία της Μοναχής Σωφρονίας, ερμηνευόμενη σε τρεις ποιητικές συλλογές διανθισμένες με θαυμάσιες φωτογραφίες και όμορφο αφηγηματικό λόγο, αναφερόμενες στο μεγαλείο της ορθόδοξης πίστης μας και την αγάπη του Θεανθρώπου. Ολοκληρώνει με τη μεγάλη οικονομική βοήθεια δυο φίλων της Μονής, του κ. Γιάννη Παπαϊωάννου (προέδρου του χωριού Καλαμιά) και του ακρατινού κ. Θεόδωρου Βλάχου, τους εσωτερικούς χώρους του πρώτου ορόφου και εγκαθιστά το κελάρι και τους βοηθητικούς χώρους του νοικοκυριού.

Ολοκληρώνει την συγκέντρωση όλων των παλαιών υλικών και εργαλείων της μονής και με ξεχωριστή καλαισθησία, τα εκθέτει στην αίθουσα του Μουσείου που το έχει διαμορφώσει ανάλογα.

Με συνεχείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο του πνευματικού της έργου, γίνεται γνωστό το μοναστήρι μας σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρο) και οι εκατοντάδες  διαδικτυακοί «φίλοι» της αδελφής Σωφρονίας γίνονται θιασώτες του έργου της, τα δε βιβλία της φτάνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη, τρέφοντας με το περιεχόμενό τους την ψυχή των αναγνωστών τους και τελικά κοσμούν και τις βιβλιοθήκες των σπιτιών τους.

Ήδη άρχισαν και ομαδικές εκδρομές με προορισμό το μοναστήρι και σιγά – σιγά το  μοναστήρι μας καθιερώνεται σαν προσκύνημα.

Κατόρθωσε με τα λίγα έσοδα του μοναστηριού αλλά με τους πολλούς χριστιανούς που παρακολουθούν το έργο της, να αναμορφώσει τους χώρους αξιοποιώντας έτσι το κτηριακό συγκρότημα που οι αείμνηστες γερόντισσες παρέδωσαν στους συνεχιστές της Μονής. Αναγνωρίζοντας το μεγάλο έργο που έχουν κάνει για την αναστύλωση των κτηρίων, στην καθιερωμένη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου ψάλλεται ανελλιπώς τρισάγιο στις αείμνηστες γερόντισσες, οι οποίες είναι και το φωτεινό παράδειγμα και οδηγός της αδελφής Σωφρονίας και της ακολουθίας της.

Ακράτα, 12 Ιανουαρίου 2018
Σπυρίδων Μ. Ασημακόπουλος

Saitis Home Έπιπλα