Ενδιαφέροντα άρθρα

«Καλαβρυτινής τραγωδίας…συνέχεια» - Γράφει η Βάνα Μπεντεβή

Είναι γνωστό, ότι οι Γερμανοί τον Νοέμβριο του 1943 ήθελαν να αφανίσουν το Αίγιο* πρώτα και αφού η ενορχηστρωμένη αυτή επιχείρηση ματαιώθηκε, στράφηκαν προς τα Καλάβρυτα, με μεγαλύτερο μένος…

Αλλά το « Ολοκαύτωμα» των Καλαβρύτων δεν τους ικανοποίησε…και έβαλαν αμέσως πρόγραμμα να συνεχίσουν καίγοντας τα γύρω χωριά.΄Ετσι, ακολούθησε  το κάψιμο του υπέροχου θερέτρου μας, της Φτέρης,την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 1943!΄Ο τι βέβαια είχε απομείνει από την πυρκαγιά των Ιταλών,ένα χρόνο πριν (το 1942).Και αυτή την επιχείρηση, είχε σχεδιάσει και εκτελούσε ο Ντόνερτ ( ο γνωστός μας Τέννερ του Αιγίου).

Το γερμανικό απόσπασμα έφτασε στη Φτέρη, από το Πυργάκι, από το δρόμο του Αιγίου και όχι από το δρόμο των Καλαβρύτων,που ήταν άλλωστε και το πιο πιθανό και ίσως οι αντάρτες να τους αναχαίτιζαν,καθώς τα κρυσφύγετά τους ήσαν προ τα επάνω.Γι αυτό και οι Γερμανοί βρήκαν το χωριό, σχεδόν έρημο! Μπήκαν ανενόχλητοι μέσα στο κεντρικό ξενοδοχείο του Φραγκόπουλου, όπου βρήκαν οπλισμό,που ανήκε στους αντάρτες, καθώς είχα «επιτάξει» το συγκεκριμένο κτίριο,και έγιναν…λυσασμένα θηρία!

΄Αρχισαν πρώτα τη λεηλασία των σπιτιών, πήραν ό,τι τους άρεσε (σημειωτέον, ότι στη Φτέρη υπήρχαν πλούσια αρχοντικά) και στη συνέχεια έβαλαν  φ ω τ ι ά παντού!! Ακόμα και στη εκκλησία της Παναγίας!! Μέσα σε τρεις περίπου ώρες, που έμειναν στη Φτέρη, το χωριό «έγινε…σκόνη», κυριολεκτικά.Το σχολείο «αποκάηκε»-είχαν προηγηθεί οι Ιταλοί- τα σπίτια με όλα τα έπιπλα και τις αποθηκευμένες προμήθειες για το χειμώνα. Ιδιαίτερα, κρασιά, λάδια και πολλά ξύλα για τα τζάκια, που καίνε συνεχώς το χειμώνα, καθώς κάνει πολύ κρύο στα 1000 μέτρα υψόμετρο! Γι' αυτό και έπιασαν αμέσως φωτιά, παρ΄ότι η μέρα ήταν βροχερή και με πολλή ομίχλη! Κάηκαν τα πάντα, εκτός από δυο τρία σπίτια και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο δάσος… Το μόνο ευτύχημα ήταν, που δεν υπήρξαν θύματα στη Φτέρη..

Στη συνέχεια οι Γερμανοί κατηφόρησαν προς το Πυργάκι μετά πήγαν στα Μελίσσια.  Ο δρόμος τους έβγαζε στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών, που είχαν επίσης προγραμματίσει να το πυρπολήσουν αλλά το παρέκαμψαν και γύρισαν στο Αίγιο…ικανοποιημένοι, να συντάξουν τις αναφορές τους,για την ολοσχερή καταστροφή της Φτέρης!

Ως συνέχεια επίσης του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, έρχεται και η «απόπειρα κατά του Τέννερ» στο Αίγιο, καθώς οι Καλαβρυτινοί, όσοι απόμειναν, μαζί με τους αντάρτες, έκαναν πολλές απόπειρες να σκοτώσουν το μακελάρη της πόλης τους…Αλλά η συγκεκριμένη απόπειρα,παρά λίγο να πετύχει το στόχο της!

Η απόπειρα έγινε μπροστά στο παντοπωλείο του Σπύρου του Γιαννακόπουλου*, καθώς ο Τέννερ συνήθιζε να περνάει εκεί πολλές από τις ελεύθερες ώρες του… Βέβαια, τα πράγματα ήσαν τεταμένα στο Αίγιο και για ένα άλλο λόγο: ο Τέννερ, είχε «μαντρώσει» τις ψαρόβαρκες των Αιγιωτών στο τελωνείο, γιατί πίστευε, ότι τη νύχτα θα μετέφεραν αντιστασιακούς εδώ. Και αυτό είχε εξοργίσει όλους… Τη συγκεκριμένη ημέρα, μόλις μπήκε μέσα στο μαγαζί του Σπύρου ο Τέννερ, πέταξε εναντίον του τη χειροβομβίδα ο Νίκος ο Μητρόπουλος-αντιστασιακός, φυσικά αλλά ο Τέννερ,υποψιασμένος προφανώς,αντέδρασε ακαριαία, την κλώτσησε και έσκασε στο κατώφλι του μαγαζιού, ενώ πυροβόλησε κιόλας στον αέρα, για …συναγερμό. Δεν έπαθε τίποτα, τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο και πήγε στο νοσοκομείο. Ο Μητρόπουλος, διέφυγε προς το παρόν, αλλά συνελήφθη και εκτελέστηκε μετά από 15 ημέρες. Το τραγικό ήταν ότι, σκάζοντας η χειροβομβίδα σκότωσε ένα παιδί 15 ετών! Και το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιουνίου 1944. Και η ιστορία καταγράφει την απόπειρα εναντίον του Τέννερ, ως εξαιρετικά ηρωϊκή πράξη.

*Το κάψιμο της Φτέρης,αναφέρεται στο λεπτομερώς στο 4ο τεύχος του περιοδικού της ΙΛΕΑ «ΡΙΖΕΣ», σε άρθρο του  Φάνη Ζουρόπουλου.
* Η απόπειρα εναντίον του Τέννερ είναι καταγραμμένη  έτσι, όπως τη διηγήθηκε σε ΄μένα ο αείμνηστος Σπύρος Γιαννακόπουλος.

Αίγιο, 10-12-2017  
Βάνα Μπεντεβή

Saitis Home Έπιπλα