Ενδιαφέροντα άρθρα

Η δημοκρατία εγγύηση ειρήνης - Του ιατρού Νίκου Μαγκανιώτη

Όταν σε ένα κράτος υπάρχει δημοκρατία, δηλαδή όταν ο Δήμος κρατεί ή ο λαός έχει την εξουσία, τότε το κράτος αυτό πολύ δυσκολότερα αποφασίζει πόλεμο.

Τρανό παράδειγμα η δυτική Ευρώπη. Την περίοδο πριν το 1940 σχεδόν όλη η Ευρώπη είχε κυβερνήσεις απολυταρχικές και οι πόλεμοι μεταξύ των κρατών ήταν συνεχείς. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη άλλαξαν και έγιναν περισσότερο φιλελεύθερες και δημοκρατικές οι πόλεμοι σταμάτησαν και έχει υπάρξει στην ιστορία της Ευρώπης μία ειρηνική περίοδος μεγαλύτερη των 70 ετών, πρωτοφανής στην ιστορία της Ευρώπης. Οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες παλαιότερα ασκούσαν εντελώς απολυταρχική εξουσία και η απόφαση για ειρήνη ή πόλεμο ήταν πραγματικά η απόφαση ενός ανθρώπου. Στις δημοκρατίες σήμερα η τόσο σοβαρή αυτή απόφαση αποτελεί κοινοβουλευτική συζήτηση και απόφαση τουλάχιστον της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, πράγμα καθόλου εύκολο και οπωσδήποτε πολύ τεκμηριωμένο.

Ισχυρίζομαι επίσης ότι εάν η Ρωσία είχε καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ποτέ δεν θα έκανε το τόσο αδιανόητο πόλεμο με την Ουκρανία και δεν θα είχε αυτήν την κατακτητική τάση που σήμερα παρατηρούμε. Η Ρωσία, όμως, σήμερα κυβερνάται εντελώς απολυταρχικά και όλες οι εξουσίες, ακόμα και η δικαστική, και οι αποφάσεις πηγάζουν από ένα άτομο, τον Πούτιν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διάγγελμά του προς τον λαό ο Πούτιν αναφέρεται στον πρώτο ενικό, τονίζοντας έτσι ότι όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στο πρόσωπό του γιατί αυτός είναι ο μοναδικός εξουσιαστής των πάντων και αυτός και μόνο είναι αυτός που κυβερνάει τη Ρωσία. Ο άνθρωπος λοιπόν βρίσκεται στο καθεστώς της ύβρεως, όπως το έχουν καθορίσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, της άμετρης δηλαδή αλαζονείας. Οι Θεοί του Ολύμπου θεωρούν ότι το αμάρτημα της ύβρεως είναι το μεγαλύτερο στο οποίο μπορεί να υποπέσει ένας θνητός, όταν δηλαδή θέλει να εξομοιωθεί με τους θεούς και ο Δίας τιμωρεί πολύ αυστηρά τον υπαίτιο στέλνοντας τις ερινύες να τον βασανίσουν. Σήμερα η λέξης ύβρις έχει την έννοια της βρισιάς αλλά έχουμε ξεχάσει την άλλη έννοια, της άμετρης αλαζονείας που διεθνώς χαρακτηρίζει κάθε απολυταρχική διοίκηση μιας χώρας. Ο Πούτιν ασφαλώς βρίσκεται στο καθεστώς της ύβρεως, ενεργεί κατά τη δικιά του βούληση και μόνο οι περί αυτόν σύμβουλοι δεν τολμούν να έχουν αντίθετη γνώμη γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι τους περιμένει με τελική τους κατάληξη τη Σιβηρία.

Ο Πούτιν αποφασίζει να αιματοκυλίσει ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ο μόνος που αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν γιατί βρίσκεται στο καθεστώς της ύβρεως. Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά και οι καταστροφές που θα επιφέρουν οι ενέργειές του τεράστιες. Οι ολέθριες συνέπειες σε κράτη που δεν διοικούνται με το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι πάντοτε πολλές και μεγάλες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντοτε η αντικατάσταση ενός αυταρχικού συστήματος από ένα αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα.

Saitis Home Έπιπλα