Ενδιαφέροντα άρθρα

Το ναυάγιο της Τέμενης Αιγίου στις 3 Δεκεμβρίου 1871 - Γράφει η Χριστίνα Φίλιππα*Την νύχτα της 3 προς 4 Δεκεμβρίου 1871, στην παραθαλάσσια περιοχής της Τέμενης Αιγίου συνέβη ένα ναυάγιο που θα αναστατώσει το Αίγιο και την Πάτρα.

Το νέο δημοσιεύθηκε σε όλες σχεδόν τις αθηναϊκές και πατρινές εφημερίδες λίγες μέρες αργότερα, καθώς δεν υπήρχαν τα μέσα -εκείνα τα χρόνια- της άμεσης πληροφόρησης.

Η ιστορία έχει ώς εξής: Το ατμόπλοιο «Αι Αθήναι» της «Ελληνικής Ατμοπλοϊας», της πρώτης ατμοπλοϊκής εταιρίας της Ελλάδας με έδρα την Σύρο, είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά και το δρομολόγιο ήταν ο γύρος της Ακαρνανίας.

Στις 3 Δεκεμβρίου το «Αθήναι» βρισκόταν στο Γαλαξείδι. Ο καιρός ήταν εξαιρετικά άσχημος με σφοδρούς ανέμους και στον Κορινθιακό επικρατούσε μεγάλη τρικυμία. Το πλοίο είχε έναν έμπειρο πλοίαρχο, τον Βασίλειο Ορλώφ, ο οποίος επιχείρησε να συνεχίσει το ταξίδι του εκείνη την νύχτα για Αίγιο. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο Ορλώφ παρασύρθηκε από τον «ναύτη οπτήρα» που είναι εκείνος που παρακολουθεί την πορεία από την Γέφυρα του πλοίου αλλά και τις παροτρύνσεις κάποιων καπεταναίων επιβατών από Γαλαξείδι, οι οποίοι του υπεδείκνυαν την περιοχή της Τέμενης ως Αίγιο και ο Ορλώφ κατεύθυνε το πλοίο προς τα κεί για να ελλιμενιστεί. Όταν αντελήφθη το λάθος ήταν ήδη αργά. Το πλοίο είχε «κολλήσει» στα αβαθή νερά της Τέμενης.

Μόλις το νέο έφτασε στο Αίγιο αμέσως εστάλησαν δύο ανεμότρατες να παραλάβουν τους επιβάτες, ενώ ειδοποιήθηκαν τα δύο πλοία της εταιρίας το ατμοκίνητο «Ομόνοια» και το ελικοκίνητο «Επτάνησος» να φύγουν από την Πάτρα για την Τέμενη, ώστε να βοηθήσουν στην ρυμούλκηση. Συγχρόνως η ναυτιλιακή εταιρία, μέσω του πράκτορά της στην Πάτρα, παρακάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επειγόντως εντολή στο πολεμικό ατμόπλοιο «Σύρος» που βρισκόταν στην Πάτρα, να πάει στο σημείο του ναυαγίου και να βοηθήσει. Οι προσπάθειες ρυμούλκησης ήταν μάταιες λόγω της κακοκαιρίας και είχαν τραγικό αποτέλεσμα. Μία γούμενα (ο κάβος ρυμούλκησης) κόπηκε και σκότωσε επί τόπου τον νεαρό υποπλοίαρχο της «Ομόνοιας» Π. Κυρακού και τραυμάτισε τον λογιστή Κ. Τζανή. Ο άτυχος Κυριακού τάφηκε στο Αίγιο την επομένη, μεγαλοπρεπώς.
 
Όταν ο καιρός ηρέμησε, ξεκίνησαν εκ νέου οι προσπάθειες αφού το «Επτάνησος» μάλιστα έφερε νέα σχοινιά από Γαλαξείδι.
Το «Αθήναι» ρυμουλκήθηκε επιτυχώς και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας για έλεγχο και επιδιόρθωση βλάβης της μηχανής.

 

*Χριστίνα Φίλιππα
Δημοσιογράφος-ερευνήτρια

 

Saitis Home Έπιπλα