Ενδιαφέροντα άρθρα

Λίγα λόγια για την ψωρίαση και τη θεραπεία της

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, ενίοτε επώδυνη, παραμορφωτική και αναπηρική νόσος, για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Εκτός του πόνου και του κνησμού που προκαλεί, οι ασθενείς βιώνουν κοινωνικό και επαγγελματικό στιγματισμό και αποκλεισμό. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η Ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου το 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή Ψωρίασης εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα γόνατα, στους αγκώνες και στο τριχωτό της κεφαλής.

Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εμφάνιση της ψωρίασης μπορεί να προκληθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους παράγοντες (άγχος, ρούχα που τρίβονται στο δέρμα, φαρμακευτική αγωγή, κάποια λοίμωξη, κ.α.)

Στην Ελλάδα περίπου 250.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση. Από αυτούς το 30% έχει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και οίδημα των αρθρώσεων και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία. Σχεδόν 5 στους 10 ασθενείς θα αναπτύξουν και Ψωριασική Ονυχία. Οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άλλων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη, παχυσαρκία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ηπατική νόσο.

Η ψωρίαση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών οι οποίες δεν εντοπίζονται μόνο στο δέρμα. Υπάρχουν σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αφήνουμε και να τις αγνοούμε. Η ψωρίαση προκαλεί μεγάλη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική επιβάρυνση. Γενικά, η ποιότητα ζωής (QoL) πολλές φορές επηρεάζεται σημαντικά. Δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς, όμως υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν ντροπή, θυμό ή λύπη. Το άγχος για πιθανή απόρριψη από άτομα του φιλικού και επαγγελματικού τους  περιβάλλοντος είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Η Ψωρίαση ταξινομείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αξιολόγηση της βασίζεται κυρίως με κλινικούς δείκτες ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια του σώματος που εμφανίζει σημεία και συμπτώματα, καθώς και το πόσο έχει επηρεαστεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η θεραπεία στοχεύει στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων  και την ελάττωση της φλεγμονής. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές, οι φωτοθεραπείες, οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες και ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων. Ειδικότερα μέσα στο 2020 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα κάποιοι αναστολείς της IL-23, όπως είναι το Risankizumab, καθιστώντας εφικτή την πλήρη και διατηρήσιμη κάθαρση του δέρματος με ένα απλό και βολικό δοσολογικό σχήμα και με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η νόσος υποθεραπεύεται ή ακόμα υπάρχουν και ασθενείς που δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από την ψωρίαση λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, ανεπαρκούς θεραπείας ή αδυναμίας πρόσβασης σε ειδικές μονάδες.

To 2004 μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου η «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης». Σκοπός της Ημέρας Ψωρίασης είναι ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για αυτή την αόρατη μερικές φορές νόσο.


Νικολοπούλου Γεωργία-Στέλλα 
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Saitis Home Έπιπλα