Ενδιαφέροντα άρθρα

"1940-2020: 80 Χρόνια μετά - Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον!"

Τιμούμε σήμερα την ενδοξότερη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας, το γεγονός, που σύμφωνα με τους ιστορικούς μας, καταξίωσε και συνεχίζει να καταξιώνει την παρουσία του ελληνικού λαού στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο με τον διπλό του χαρακτήρα: Απόκρουση της εξωτερικής απειλής εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και μαζί αντίσταση εναντίον κάθε φασιστικής και ναζιστικής απειλής, με την εθνική αντίσταση που ακολούθησε.

Τότε που η μικρή Ελλάδα δεν υπέκυψε στην υποδούλωση και σήκωσε το ανάστημά της μπροστά στην απειλή του πιο απάνθρωπου μορφώματος που γεννήθηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία , δηλαδή στον φασισμό, τον ρατσισμό , τον εθνικισμό , το φυλετισμό και με λίγα λόγια στο σκοταδισμό. Τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας απαντώντας στο μίσος που οι κατακτητές της ήθελαν να σπείρουν , με αλληλεγγύη και στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, με περισσότερη ανεκτικότητα και δημοκρατία για όλους τους πολίτες.

Για την Ελλάδα τότε έκλεισε απλώς ένα κεφάλαιο , οι ιδέες όμως και οι πρακτικές εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Σήμερα τα μηνύματα αυτά συνεχίζουν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν διεκδικήσεις. Το 2020 αποτελεί μια ιστορική επέτειο για το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατία συνολικά.

Μόλις πριν λίγες ημέρες σύσσωμο το δημοκρατικό τόξο, οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας που είδαν τους κύριους εκφραστές και τους σύγχρονους οραματιστές του μίσους και του φασισμού , τους νεοναζί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να καταλήγουν στη φυλακή ένιωσαν δικαίωση για τη καταδικαστική απόφαση. Το φίδι του ναζισμού έχει ματώσει και έχει κυλήσει μέσα στη κοινωνία , τα ηγετικά στελέχη της χρυσής αυγής αλλά και η ίδια σα κόμμα μπορεί να τέλειωσαν , με το φασισμό όμως δε τελειώσαμε. Ο αγώνας του αντιφασιστικού κινήματος δε τελείωσε. Κάποιοι έχουν τη χρυσή αυγή μέσα τους. Η καταδικαστική ετυμηγορία και οι ποινές που τους απέδωσαν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, δεν αρκούν όμως για να ξεριζώσουν εντελώς το γενικότερο φαινόμενο του «χρυσαυγιτισμού». Αφήνουν πίσω τους μια φριχτή «κληρονομιά» , καθ’ οδόν προς τη φυλακή και είναι πιο επικίνδυνη από τους ίδιους. Η μισαλλοδοξία, η καταφυγή στη βία, η περιφρόνηση της δημοκρατίας, η τρομοκράτηση των πολιτών και η καλλιέργεια ενός ακραία διχαστικού πνεύματος είναι τα επιμέρους στοιχεία της ίδιας επικίνδυνης νοοτροπίας.

Τα τελευταία χρόνια οι φασιστικές απειλές στην Ελλάδα δε λείπουν. Γεγονότα σα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζαάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες όπως και τα πογκρόμ σε μετανάστες και αλλοδαπούς , το λιντσάρισμα και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου , ο βιασμός και η δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη είναι σάρκα από τη σάρκα του φασισμού. Η δημοκρατία δε ζει χωρίς απειλές σαν αυτές . Δε μπορεί να γλιτώσει από αυτές γι’ αυτό και αγωνίζεται πάντα.

Δεν υπάρχει λοιπόν η έννοια «οριστική επικράτηση» της δημοκρατίας. Αυτό μας δείχνουν οι μεγάλες νίκες-ορόσημα και γι' αυτό εξάλλου έχουμε ανάγκη να τις θυμόμαστε, αλλά και να επαναλαμβάνονται μια στο τόσο.

Ο Μπρέχτ έλεγε: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον. Δε θα πεθάνει μόνος , τσάκισε τον.

Πράγματι θέλει αγώνα. Αγώνα κατά της ατιμωρησίας στο πεδίο της δικαιοσύνης αλλά και αγώνα εναντίων των τόσο τοξικών ιδεολογιών που καλωσορίζουν τον φασισμό στα σαλόνια μας: επιθετικός εθνικισμός από τα γεννοφάσκια μας, ρατσισμός, ομοφοβία, και πάει λέγοντας...Ιδεολογίες θεμελιωμένες και στεγανοποιημένες μόνο στην άκρα δεξιά.

Η καταδικαστική απόφαση λοιπόν για τη χρυσή αυγή αποτελεί μια νίκη, αναμένουμε όμως και άλλες .Γιατί η δημοκρατία δεν είναι μια στιγμή. Δεν είναι στιγμή νίκης ή ήττας. Δεν είναι απόφανση καμίας εξουσίας .

Είναι καθημερινός αγώνας.

Η δημοκρατία είναι υπαρξιακά αγωνιστική.

Χρήστος Λελούδας

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, μέλος της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Οργάνωσης Μελών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αιγιάλειας.

Saitis Home Έπιπλα