Ενδιαφέροντα άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ: ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ (ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!)Διαβάζουμε oλοένα και πιο συχνά-πυκνά ιδίως στον ημερήσιο τύπο: "θρασύτατη ληστεία μέρα μεσημέρι στο υποκατάστημα της τάδε τράπεζας π.χ. στο Περιστέρι, ή στο δείνα supermarket στην Ηγουμενίτσα", φυσικά από κοινούς ποινικούς εγκληματίες.

Αλλά δεν θα περίμενε κανείς να συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τόσο καραμπινάτα και τόσο διαφανή, από επιστήμονες θεωρητικής μάλιστα κατεύθυνσης (Αρχαιολόγους(!) Δημόσιους Λειτουγούς) που θα όφειλαν μάλλον να διδάσκουν ήθος. Ποτέ δεν διανοήθηκα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο τουλάχιστον στις ημέρες τις δικές μου, με δεδομένο πως διανύω την ένατη δεκαετία της ζωής μου.
Πίστευα/νόμιζα, μέχρι σήμερα (το νόμισμά μου απεδείχθη τελικά κάλπικο), ότι τόσο η αφεντιά μου, όσο και οι συνομήλικοί μου, σίγουρα θα γλυτώναμε από τον επερχόμενο ηθικό ορυμαγδό που είχα προβλέψει και που με πολλούς τρόπους έχω κατά το παρελθόν επισημάνει. Όμως οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες των οσημέραι παγκόσμιων εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν, δεν επιτρέπουν οριστικές εξαιρέσεις για ΚΑΝΕΝΑΝ.
Συγκεκριμένα, τα κατορθώματα των όποιων και όσων αναμεμειγμένων στο κατ' εμέ ιδιώνυμο αυτό σκάνδαλο περί την ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης έχουν ως εξής :
Είναι γνωστό σε όλους εμάς τους Αιγιαλείς ότι με πρωτοβουλία της Αιγιώτισσας αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και του αμερικανού επιστήμονα Steven Soter, αμφοτέρων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, ξεκίνησε από 30ετίας η πιο οργανωμένη επιστημονική προσπάθεια που έγινε ποτέ για την ανεύρεση της Αρχαίας Ελίκης. Ως εκ της ιδιότητάς μου (εκείνα τα χρόνια ήμουν πρόεδρος και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος της "Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου") παρακολούθησα ο ίδιος τις έρευνες, αρχικά τις γεωτρήσεις, τις γεωφυσικές έρευνες και τις ανασκαφές. Κάποιοι κρατικοί αρχαιολόγοι, σε θέσεις προϊσταμένων της Εφορείας της Πάτρας ειρωνεύονταν τότε τις έρευνες λέγοντας ότι οι επιστήμονες «με τις γεωτρήσεις θα βρουν σίγουρα νερό», αλλά διαψεύδοντάς τους οι σοβαροί ερευνητές και η ομάδα τους, κατέληξαν να βρουν την Αρχαία Ελίκη.  Αρχαίοι τάφοι, κτίρια, δρόμοι, δωμάτια με αγγεία, λυχνάρια, εργαλεία, νομίσματα και άλλα ευρήματα, έρχονταν στο φως με την εργασία των αφοσιωμένων υπηρετών της επιστήμης και όσοι (όχι λίγοι) παρακολουθούσαμε, θαυμάζαμε την επιμονή, την υπομονή και κυρίως την μεθοδικότητά τους.   
Και τώρα ξαφνικά, με περισσό θράσος και πολλή μικροψυχία, εμφανίζονται άγνωστοι σε εμάς Αρχαιολόγοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, που δεν τους είδαμε ποτέ όλα αυτά τα 30 χρόνια να κάνουν οτιδήποτε, και μας λένε ότι βρήκαν την Αρχαία Ελίκη! Οποία παρακμή και θλιβερή πολιτιστική περίσταση(!) να επιχειρούν την οικειοποίηση του πνευματικού έργου επιστημόνων συναδέλφων τους, που αφιέρωσαν την ζωή τους στην ανακάλυψη της Αρχαίας Ελίκης και εν προκειμένω της συντοπίτισσας Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και ενός φιλέλληνα αμερικανού επιστήμονα, του  Steven Soter, διοχετεύοντας παραπληροφόρηση σε φορείς και στο κοινό.
Αλήθεια, που ακριβώς βασίσθηκαν, οι όσοι και οι όποιοι αποτόλμησαν τα αμέσως πάρα πάνω ανήκουστα και αχαρακτήριστα; Δεν φοβήθηκαν τουλάχιστον τον διασυρμό και την απαρέσκεια της κοινής γνώμης, ούτε τις λογικά επικρεμάμενες υπηρεσιακές συνέπειες; Φοβάμαι πως η απάντηση σε όλα αυτά, είναι μια και μοναδική! ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ!! Ολόκληρος ο πλανήτης έχει ήδη καταστεί ένας απέραντος ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ (και μην πηγαίνει ο νους σας στα πάλαι ποτέ ανακουφιστήρια, που είχαν τις δικές τους ιδιορρυθμίες).
Αν τα πράγματα ήσαν διαφορετικά όπως σε αλλοτινούς καιρούς, ο κάθε Ταγίπ και ο κάθε Ντόναλντ, δεν θα έλεγαν και δεν θα έπρατταν αυτά που λένε και που κάνουν σήμερα, διότι αφενός θα γίνονταν καταγέλαστοι και αφετέρου δεν θα ψηφίζονταν, όχι από εκατομμύρια, αλλά ούτε από την ίδια τους τη μάνα!
Θα ήταν κυριολεκτικά ευχής έργο, εάν, με την παρούσα αφορμή του σκανδάλου οικειοποίησης του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη, επιχειρούσαν "ΚΑΠΟΙΟΙ" να αλλάξουν ολόκληρο αυτό το σκηνικό, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Εξ άλλου το έχουμε αποδείξει : Είμαστε ικανοί και για τα χειρότερα, αλλά και για τα πολύ καλύτερα!                                                            

Πάνος Κ. Παναγόπουλος
Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Ancien Stag. de l'E.N.A.

Παληοκαμάρες, 31-8-2020Saitis Home Έπιπλα