Ενδιαφέροντα άρθρα

Αξιοποιήστε το χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά σας - Γράφει η διατροφολόγος Ρούλα Γουρουντή

Βγείτε από την πρίζα και “συνδεθείτε”
Ο μέσος όρος που περνούν τα παιδιά κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη είναι 7,5 ώρες, ενώ αυτό το νούμερο για τους ενήλικες μπορεί να φτάσει και τις 11 ώρες. Η μείωση των ωρών που περνούν τα παιδιά σας (και εσείς!) μπροστά σε μια οθόνη θα έχει θετική επίδραση στην υγεία σας, στον τρόπο ζωής σας, αλλά και στην οικογενειακή σας γαλήνη. Αξιοποιείστε, λοιπόν, αυτόν το χρόνο για να ξανασυνδεθείτε ως οικογένεια.

Ορίστε μερικές απλές συμβουλές:

Οικογενειακά γεύματα
Το να μαζευόμαστε στο τραπέζι και να τρώμε σαν οικογένεια έχει πολλά οφέλη. Κατ'αρχήν επιτρέπει στους γονείς να είναι πρότυπα που προωθούν μια υγιεινή διατροφή. Αλλά, τα οικογενειακά γεύματα δε σημαίνουν μόνο καλύτερη διατροφή. Τα παιδιά οικογενειών που τρώνε συχνά μαζί είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να έχουν ένα υγιές βάρος και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή να γίνουν καπνιστές, αλκοολικοί ή χρήστες ναρκωτικών όταν μεγαλώσουν. Ακόμα, είναι πιο “κοντά” με τους γονείς τους.

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα
Όταν ετοιμάζετε οικογενειακά γεύματα, βάλτε και τα παιδιά να βοηθήσουν!
Μερικές ιδέες, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:
•    3-5 ετών: μπορούν να ανακατέψουν απλά υλικά, να κόψουν με τα χέρια τους φύλλα μαρουλιού για σαλάτα, να χρησιμοποιήσουν κουπάτ για να κόψουν μπισκότα, να πλάσουν ζύμη για κουλουράκια.
•    6-7 ετών: μπορούν να ξεφλουδίζουν φρούτα (όπως μανταρίνια, πορτοκάλια ή μπανάνες), να χρησιμοποιούν τον αποφλοιωτή για να ξεφλουδίσουν πατάτες ή καρότα, να σπάνε αβγά, να μετράνε και να ζυγίζουν υλικά.
•    8-9 ετών: μπορούν να ανοίγουν κονσέρβες, να στίβουν λεμόνια ή πορτοκάλια, να χτυπούν αβγά
•    10 και άνω: μπορούν να κόβουν λαχανικά με μαχαίρι, να βράζουν πατάτες, να χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων, να ψήνουν φαγητά στο φούρνο.
Ξεκινήστε σιγά και δώστε στο παιδί σας χρόνο να τελειοποιήσει κάθε καινούργια δουλειά που μαθαίνει να κάνει στην κουζίνα.
Κάντε τα οικογενειακά γεύματα ακόμα πιο διασκεδαστικά αφήνοντας τα παιδιά σας να διαλέξουν το “θέμα” του γεύματος ή του δείπνου ή ακόμα και να ετοιμάσουν ένα μενού. Γιατί να μην κάνετε και ένα πικ νικ στο σαλόνι – στρώστε μια κουβέρτα στο πάτωμα και μεταφέρετε το γεύμα σας εκεί.

Ασφάλεια τροφίμων
Όταν βάζουμε τα παιδιά στην κουζίνα, θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: Έχουμε καθαρούς τους πάγκους και τις επιφάνειες της κουζίνας, πλένουμε όλοι τα χέρια μας, σωστά και καλά, με νερό και σαπούνι, τα σκουπίζουμε καλά, μαζεύουμε τα μακριά μαλλιά σε αλογοουρά.
Μετά τη χρήση, πλένουμε πάλι τις επιφάνειες, τους δίσκους κοπής, τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήσαμε, έτσι ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη βακτηρίων. Ξεπλένουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάτω από άφθονο νερό (δε χρειάζεται σαπούνι). Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μη γλύφουν τα δάχτυλά τους όταν ετοιμάζουν φαγητό και να μη τρώνε ωμά υλικά.

Μην ξεχνάτε την άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει το ηθικό μας ακμαίο και το σώμα μας (αλλά και το μυαλό μας) υγιές. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη 60 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα κάθε μέρα (ή τις περισσότερες μέρες). Αυτή μπορεί να μοιραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. 3 20λεπτα) ή να γίνει όλη μαζί.
Μερικές ιδέες για να μείνουμε δραστήριοι:
•    Αν έχετε αυλή (και ο καιρός το επιτρέπει) βγείτε έξω, παίξτε κυνηγητό, ποδόσφαιρο, ρακέτες ή μπάσκετ.
•    Βγείτε βόλτα με τα ποδήλατα ή για περπάτημα (τηρώντας τις οδηγίες ασφαλείας).
•    Αν είστε κλεισμένοι μέσα, μπορείτε να φτιάξετε χορογραφίες για τα αγαπημένα σας τραγούδια ή να αντιγράψετε κάποια από το ίντερνετ. Υπάρχουν επίσης, πολλά βίντεο γυμναστικής προσαρμοσμένα για κάθε γούστο, ηλικία και επίπεδο φυσικής κατάστασης.
•    Βάλτε μουσική και χορέψτε! Κάντε ένα οικογενειακό διαγωνισμό χορού!
•    Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον κήπο ή να βοηθήσουν με το καθάρισμα της αυλής. Κάντε αυτές τις δουλειές διασκεδαστικές, σεβαστείτε τις προτιμήσεις τους και συμμετέχετε μαζί τους (στα παιδιά αρέσει να κάνετε πράγματα μαζί).

Αυτή η ξαφνική αλλαγή των συνθηκών μπορεί να μας φαίνεται “πολύ” με την πρώτη ματιά, αλλά αν το δούμε από μία άλλη οπτική, μπορεί να είναι μια ευκαιρία να δεθούμε με τα παιδιά μας και την οικογένειά μας. Ας την αξιοποιήσουμε, λοιπόν...

Saitis Home Έπιπλα