Ενδιαφέροντα άρθρα

Θέλετε να κάνετε αλλαγές το νέο έτος; Ο διαιτολόγος σας προτείνει... - Γράφει η Ρούλα Γουρουντή

Θα σας πω κάποιες αλλαγές για τη νέα χρονιά τις οποίες προτείνω, ως διαιτολόγος. Αλλαγές ρεαλιστικές και εφικτές που όμως θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας και στο σώμα σας.

1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
Πριν πάτε για ύπνο, γεμίστε ένα ποτήρι με νερό και βάλτε το στο κομοδίνο σας. Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, πιείτε το πριν σηκωθείτε. Το σώμα μας  ξυπνάει πολύ ηπιότερα με νερό, σε σχέση με το “επιθετικό” ξύπνημα του καφέ. Αυτή η απόφαση είναι πολύ συγκεκριμένη – δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το πώς και το πότε – και θα σας κάνει σίγουρα να νιώσετε καλύτερα.

2. Πάρτε πρωινό στο σπίτι.
Αφού ξυπνήσετε το σώμα σας με νερό, λοιπόν, πηγαίνετε στην κουζίνα για να πάρετε το πρώτο (και σημαντικότερο) γεύμα της ημέρας. Παίρνοντας πρωινό στο σπίτι ξεκινάμε τη μέρα μας καλά, αφού έχουμε τον έλεγχο των επιλογών μας, ενώ ταυτόχρονα, κάνουμε οικονομία. Το πρωινό θέτει τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η μέρα μας. Αυτό μπορεί να προϋποθέτει ότι θα σηκωθείτε 10-15 λεπτά νωρίτερα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τρέχετε για να προλάβετε – που είναι άλλη μια καλή συνήθεια για να ξεκινήσετε.

3. “Πιείτε” λιγότερη ζάχαρη.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, το νερό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να πιούμε. Επομένως, βάλτε στόχο να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη ζάχαρης μέσω ροφημάτων (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης που προσθέτετε στον καφέ, των αναψυκτικών, ακόμη και των χυμών). Η υπερβολική χρόνια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης προκαλεί πολλά προβλήματα στην καρδιά, στο συκώτι, στα νεφρά, αλλά και στην περιφέρειά μας. Αν δεν τρελαίνεστε για τη γεύση του νερού, δοκιμάστε ροφήματα βοτάνων ή δώστε του γεύση με φλούδες φρούτων.

4. Καταναλώστε 3 μερίδες λαχανικών την ημέρα.
Προσθέστε 1-2 μερίδες λαχανικών στο μεσημεριανό σας και στο βραδινό σας (το να θέσετε μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των λαχανικών, θα σας βοηθήσει να είστε πιο συνεπής με το στόχο σας).  Μία μερίδα λαχανικών είναι 1φλ. ωμά ή ½φλ. βρασμένα λαχανικά.
Βάλτε στόχο τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα. Εξασφαλίζοντας ότι τρώτε τακτικά αρκετά λαχανικά, θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο χορτάτοι ανάμεσα στα γεύματα, θα δώσει στην καρδιά σας και στο πεπτικό σας σύστημα τις φυτικές ίνες που χρειάζονται, θα σας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

5. Οδοντικό νήμα μετά τα κυρίως γεύματα.
Μια συνήθεια που όχι μόνο βελτιώνει το χαμόγελό μας και τη στοματική μας υγεία – κάτι που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – αλλά, μας βοηθάει και να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα.

6. Κουνήστε το σώμα σας με όποιο τρόπο σας αρέσει.
Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξεζητημένη ή συγκεκριμένη για να “πιάνεται”. Βάλτε προταιρετότητα να κουνήσετε το σώμα σας. Το σημαντικότερο είναι να βρείτε κάτι που απολαμβάνετε και να το κάνετε συνήθεια.
Περπατήστε ή τρέξτε στη γειτονιά σας ή και μακρύτερα, δοκιμάστε ομαδικά προγράματα σε γυμναστήρια ή σε σχολές χορού, κάνετε προγράμματα γυμναστικής που θα βρείτε online (στο ίντερνερ ή σε εφαρμογές κινητού) ή δοκιμάστε κάποιο ομαδικό άθλημα...δοκιμάστε διάφορες επιλογές μέχρι να βρείτε αυτό που θα απολαμβάνετε τόσο ώστε να ανυπομονείτε για την επομενη φορά που θα πάτε.

Οι παραπάνω στόχοι έχουν το κοινό ότι εστιάζουν στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Ξεκινήστε με ευκολότερους στόχους και μην το παρακάνετε – ένας στόχος τη φορά είναι προτιμότερος, από το να προσπαθούμε να τα πετύχουμε όλα ταυτόχρονα. Και ακόμα κι αν ξεφύγετε, μην αυτομαστιγώνεστε – να είστε επιηκείς με τον ευατό σας. Εντοπίστε τι πήγε στραβά, προσαρμόστε τις προσδοκίες και συνεχίστε να προσπαθείτε να βελτιωθείτε.

 

Ρούλα Γουρουντή, διαιτολόγος

Saitis Home Έπιπλα