Ενδιαφέροντα άρθρα

Αφιέρωμα στη Λουκία Δρούλια - Γράφει η Βάνα Μπεντεβή

Πριν λίγες μέρες (την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουλίου), έφυγε για το « Επέκεινα» η ιστορικός και μεγάλη ερευνήτρια Λουκία Δρούλια, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην επιστημονική κοινότητα, στον τομέα της  έρευνας ιστορικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων.

Αλλά άφησε και σε μας τους Αιγιώτες μεγάλο και αναναπλήρωτο κενό, καθώς ήταν συμπολίτης μας, ένας άνθρωπος, που η παρουσία του και μόνο, μας έκανε υπερήφανους.

Και όλοι τη γνωρίζουμε από τον σπουδαίο πολιτιστικό φορέα της ΕΤΕΠΑ (Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιάλειας), της οποίας ιδρυτής ήταν ο αείμνηστος επιχειρηματίας -και ρέκτης της ιστορίας- σύζυγός της Ανδρέας Δρούλιας αλλά η «ψυχή» της Εταιρείας ήταν η Λουκία… Ελάχιστα όμως γνωρίζουμε γι΄αυτή τη σπουδαία γυναίκα…

Η Λουκία λοιπόν, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας ,στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Και αμέσως εντάχτηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, του οποίου έγινε Διευθύντρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΕ (από το 1981 έως το 1996). Πριν είχε διδάξει Αρχειονομία και Ιστορία της Γραφής στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας της ΧΕΝ, ενώ υπήρξε και επισκέπτης καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του κράτους.

Οσο για τις ερευνητικές της δραστηριότητες είναι αμέτρητες, καθώς και το συγγραφικό – ερευνητικό της έργο τεράστιο! ΄Αρκεί να καταθέσουμε  αριθμητικά δεδομένα: Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη σε  δέκα(10)! ερευνητικά προγράμματα(π.χ. «Εστίες παιδείας στον τουρκοκρατούμενο ελληνικό χώρο ,νεοελληνικές βιβλιοθήκες», «Αναζήτηση της Εθνικής φυσιογνωμίας στο 19ο αι.μέσα από περιηγητικά κείμενα», «Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τύπου»,κ.λ.π.

Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις ξεπερνούν τις 140 (π.χ. « Κοινωνία και παιδεία στην περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», «Πελοποννησιακά στρατεύματα στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου», «Πολιτικά φυλλάδια του Αδαμαντίου Κοραή», «Το κίνημα του φιλελληνισμού» κ.λ.π.

Επίσης η Λουκία είχε συμμετάσχει με εισηγήσεις σε περισσότερα από 50 Διεθνή ή τοπικά Συνέδρια!

Τελικά, όσο αφορά στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ερευνητικό έργο της Λουκίας, θα μπορούσαμε-κατά συνεκδοχή- να τονίσουμε ότι η Λουκία Δρούλια άφησε ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο που αναφέρεται  κυρίως στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821. ΄Εργο, που μου το έχει προσφέρει και με βοήθησε ,με πολλούς τρόπους, στην προσέγγιση αρχειακού υλικού, αλλά μου δίδαξε και τον τρόπο της έρευνας των πηγών… Και δε μπορούμε παρά να αναφέρουμε το σπουδαίο έργο «Οι ΔΡΟΜΟΙ του ΜΕΤΑΞΙΟΥ», αλλά και το 4τομο μνημειώδες έργο « Η ΙΣΤΟΡΙΑ  του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΤΥΠΟΥ». Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι η ΙΛΕΑ τίμησε τη Λουκία Δρούλια τον Ιούνιο του 2010,στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, στο ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ και μάλιστα έγιναν τα εγκαίνιά του επισήμως , με την εκδήλωση αυτή Επίσης, η Λουκία ήταν η πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής στο μαθητικό Διαγωνισμό για τη ζωή του Ανδρέα Λόντου το 2006.

Αλλά, η Λουκία, πέρα από την επιστημοσύνη, που την υπηρέτησε με πάθος, σύνεση, ήθος και παραδειγματική εργατικότητα, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαίτερα χαρίσματα ευγένειας, γλυκύτητας, και «ενσυναίσθησης».΄Ενας άνθρωπος βαθιά «στοχαστικός», ψου ήθελε, όπου ήταν παρούσα, να είναι χ ρ ή σ ι μ η !  Και ήταν!

Και  όλα αυτά τα αναγνώριζαν όσοι τη  γνώριζαν. Γι αυτό και στην κηδεία της, που έγινε στο Πρώτο νεκροταφείο Αθήνας, ανάμεσα στα πολλά στεφάνια ήταν και αυτά της Βουλής των Ελλήνων, του ΕΙΕ, του ΥΠΠΘ, των  Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ.ά.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, ότι η Λουκία ήταν το γένος Ζαΐμη και είχε εκπονήσει τη σημαντική μελέτη « Η οικογένεια Ζαϊμη ως τα 1840.Αθησαύριστα κείμενα». Γι αυτό και ο τ.υπουργός (πρώτος εξάδελφος της Λουκίας), μίλησε με θαυμασμό και πολύ συγκινητικά λόγια στην εξόδιο ακολουθία. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε, ότι και η κόρη της κ. ΄Ελλη Δρούλια ακολουθεί τα βήματά της και είναι Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της  Βουλής, φίλη και συνεργάτιδα της ΙΛΕΑ .

Όσο για εμένα, έφυγε μια πολύτιμη φίλη και επιστημονική σύμβουλός μου…                              

Αίγιο, 21 Ιουλίου 2019

Βάνα Μπεντεβή

Saitis Home Έπιπλα