Ενδιαφέροντα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑΣ: Πώς έζησα τα 2 χρυσά μετάλλια του Χρήστου Βολικάκη στους 2ους Ευρωπαϊκούς αγώνες "Μινσκ 2019"

Οι 2οι Ευρωπαϊκοί αγώνες στο Μινσκ της Λευκορωσίας είναι πια παρελθόν. Οι Ευρωπαϊκοί αγώνες είναι ουσιαστικά οι «Ολυμπιακοί αγώνες της Ευρώπης» και οι Λευκορώσοι έκαναν πραγματικά μία φανταστική διοργάνωση, εφάμιλλη Ολυμπιακών αγώνων.

Έτσι, από 21-30 Ιουνίου το Μινσκ υποδέχθηκε 4000 αθλητές από 40 χώρες. Η Ελλάδα «κατέβηκε» με 60 αθλητές, ανάμεσα τους και τα αδέρφια Ζαφείρης και Χρήστος Βολικάκης, τους οποίους συνόδεψε ο προπονητής Δημήτρης Χίος και εγώ ως βοηθός… «τεχνικό προσωπικό» όπως έγραφε και η διαπίστευση μου.  Αυτή ήταν η 7η φορά που συνοδεύω σε αγώνες με την εθνική ομάδα το Χρήστο Βολικάκη και έμελλε να είναι και η πιο εντυπωσιακή – μέχρι την επόμενη!

Το αγωνιστικό μας πρόγραμμα ήταν γεμάτο, καθώς ο Χρήστος με τις εμφανίσεις του όλη τη χρονιά είχε καταφέρει πρόκριση και στα 3 ατομικά αγωνίσματα αλλά μαζί με τον πολύ «ανεβασμένο» Ζαφείρη είχαν πάρει και την πρόκριση στο αγώνισμα του Madison (που αγωνίζονται σαν ζευγάρι). Έτσι από 27-30 Ιουνίου είχαμε κάθε ημέρα αγωνιστική δράση.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» όπως σοφά λέει ο λαός μας και με το «καλημέρα» στο αγώνισμα του Σκρατς (60 στροφές) ο Χρήστος Βολικάκης με ένα σπριντ στις τελευταίες 2 στροφές -που θύμισε τις παλιές εποχές που αγωνιζόταν στους αγώνες ταχύτητας- δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους, κερδίζοντας το Χρυσό μετάλλιο.

Ένα χρυσό μετάλλιο που όλοι στην αποστολή το ένιωθαν και το περίμεναν από εμένα μέχρι και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο, ο οποίος λίγες ώρες μόνο αφότου έγινε επίσημο μέλος της ΔΟΕ, «αθάνατος» όπως λέμε στην Ελλάδα, πήρε το αεροπλάνο και ήρθε κατευθείαν για να δει τον αγώνα του Χρήστου. Και δεν έφτανε αυτό, καθώς όπως μου εκμυστηρεύθηκε πίστευε τόσο πολύ στο μετάλλιο του Χρήστου, έτσι ώστε είχε κλείσει σχεδόν ένα μήνα πριν να απονείμει αυτός τα μετάλλια για τον αγώνα του σκρατς!!!
Οι περισσότεροι αθλητές μετά από μία μεγάλη επιτυχία χαλαρώνουν, ηρεμούν και επαναπαύονται... όχι όμως ο Χρήστος και αυτό ήταν ένα κομμάτι και της δικής μου «δουλειάς». Το χρυσό μετάλλιο ήρθε, όμως στο Μινσκ ήρθαμε να αγωνιστούμε σε 4 αγωνίσματα. Οπότε γυρίζοντας πολύ αργά στο δωμάτιο- ήταν περίπου 12.30 τη νύχτα, ξεκινήσαμε κατευθείαν την αποθεραπεία με μασάζ για την επόμενη ημέρα. Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε χαλάρωση, το μόνο που λέγαμε ήταν πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη φοβερή κατάσταση που είναι ο Χρήστος για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα και στους επόμενους αγώνες.

Η 2η μέρα, ο αγώνας  πόντων (160 στροφές, 40 χιλιόμετρα). Ο Χρήστος με ανεβασμένη τη διάθεση και χωρίς το άγχος για την κατάκτηση μεταλλίου, αφού το είχε πετύχει ήδη, μπήκε στον αγώνα των πόντων με φοβερή αυτοπεποίθηση . Φαινόταν από τις πρώτες 20 στροφές πως μόνο με απρόβλεπτους παράγοντες θα χαθεί και το 2ο χρυσό μετάλλιο. Ό Ολλανδός Van Schip μαζί με το Χρήστο Βολικάκη ήταν έναν επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους σε αυτόν τον τελικό των Πόντων. Απλά ο Χρήστος ήταν και πιο γρήγορος από τον Ολλανδό. Έτσι μαρκάροντας τον και κερδίζοντας περισσότερους πόντους από αυτόν κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα και 2ο χρυσό μετάλλιο σε λιγότερο από 24 ώρες… απίστευτο.

Ολόκληρο το Ελληνικό αρχηγείο βρισκόταν στις κερκίδες στήνοντας μια όμορφη και δυνατή  εξέδρα κάνοντας το Χρήστο να νιώθει πως αγωνίζεται «εντός» έδρας (φωτό).  Ένα ακόμα πολύ θετικό γεγονός ήταν πως στο Μινσκ 2019, βρισκόταν 2 από τους καλύτερους αθλητικούς Έλληνες φωτογράφους που απαθανάτισαν τις μεγάλες στιγμές αυτές. Πρόκειται για τους Νάσσο Τριανταφύλου και Άγγελο Ζυμάρα για λογαριασμό της AZ Sports Images.


 
Ακόμα μία απονομή που ζήτησε και πήρε ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος που μας στήριξε σε όλες τις ημέρες των αγώνων!!

Ο καιρός στο Μινσκ ήταν αλλοπρόσαλλος, τις 3 πρώτες ημέρες που βρεθήκαμε εκεί ήταν ηλιόλουστος με 32 βαθμούς και τις επόμενες 3 έπεσε στους 12-18 με βροχή. Θύμα αυτής της αλλαγής ο Ζαφείρης Βολικάκης, ο οποίος άρπαξε ένα κρύωμα και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί όπως ήθελε και να διεκδικήσουν κάτι καλό με το Χρήστο στο αγώνισμα του Madison. Ένα αγώνισμα στο οποίο κατακτούν μετάλλια σε διεθνές Γκραν Πρι τελευταία… και σίγουρα περιμένουμε πολλά στο μέλλον.
Την 4η και τελευταία ημέρα των αγώνων είχαμε το αγώνισμα του όμνιουμ, το 4θλο της ποδηλασίας πίστας. Εκεί ο Χρήστος είχε την ευκαιρία για ένα ακόμα μετάλλιο αλλά οι κριτές έκαναν ένα μεγάλο σφάλμα στο προτελευταίο αγώνισμα , σφάλμα που αν και προσπάθησα εγώ προσωπικά να τους τονίσω πόσο λάθος έκαναν δεν γύριζαν την απόφαση τους πίσω. Το αποτέλεσμα ήταν, ο Χρήστος να πάρει την 5η θέση και τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα αθλητή, που θα του έδινε τη σημαία στην τελετή λήξης!
 
Η τελετή λήξης

Έτσι και αλλιώς για εμένα ήταν η πρώτη μου φορά σε τελετή λήξης και έμεινα εντυπωσιασμένος. Μάθαμε δε πως οι Λευκορώσοι έριξαν πολύ χρήμα για τις τελετές (έναρξης και λήξης). Ήταν ακόμα πιο συγκινητικό όταν μπήκε πρώτος ο Έλληνας σημαιοφόρος Χρήστος Βολικάκης στο πανέμορφο στάδιο του Dynamo Minsk και από πίσω πρώτη πάλι η Ελληνική αποστολή.

Μεγάλο -αν όχι το μεγαλύτερο- μέρος της επιτυχίας των αγώνων Μινσκ 2019 είχαν οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν παντού για να βοηθούν στα πάντα.

Τέλος θέλω κι εγώ από τη μεριά μου –όπως αφιέρωσε ο Χρήστος τα μετάλλια του στους ποδηλάτες που « έφυγαν» από τροχαίο στην Πτολεμαΐδα- να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα αλλά και εδώ στους επαρχιακούς δρόμους της Αχαΐας: φίλοι οδηγοί, μοιράζεστε το δρόμο μαζί μας, καθημερινά ρισκάρουμε τις ζωές μας για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε! Λίγο την προσοχή σας, όταν οδηγούμε αφήνουμε απόσταση άνω του ενός μέτρου όταν προσπερνούμε ποδηλάτη και τα μάτια μας στο δρόμο, όχι στο κινητό!! Σας ευχαριστούμε.

Χρήστος Τσερεντζούλιας

Saitis Home Έπιπλα