Ενδιαφέροντα άρθρα

Ανδριάνα Ροδάκου: Η νεαρή αιγιώτισσα εικαστικός που διδάσκει εθελοντικά Τέχνη σε προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη!

Η αγάπη πάντα νικά και ουδέποτε εκπίπτει. Κι όταν κάποιος έχει μέσα του αγάπη να δώσει, τότε μπορεί να πλημμυρίσει τον κόσμο όλο χαμόγελο και ευτυχία. Τον κόσμο που κρύβει μέσα του μια παιδική ψυχή, ταλαιπωρημένη μα και έτοιμη να σβήσει τον πόνο και να ζήσει ένα μέλλον καλύτερο, ειρηνικό και δημιουργικό.

Μια νεαρή αιγιώτισσα με την εθελοντική της εργασία έχει ήδη χαρίσει χαμόγελο και αυτοπεποίθηση σε 19 προσφυγόπουλα από χώρες όπως Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν, βάζοντας το μικρό της λιθαράκι στην ελπίδα για ένα υπέροχο αύριο. Πρόκειται για την Ανδριάνα Ροδάκου, η οποία σπουδάζει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και μοίρα ευτυχής την έφερε να κάνει την πρακτική της στο «Φιλοξενείο Οικογενειών» της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί η ίδια συμμετείχε σε εκπαιδευτική δράση για παιδιά οικογενειών που αιτούνται διεθνούς προστασίας, παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής και εικαστικής τέχνης. Η σειρά αυτή των μαθημάτων είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πανέμορφα έργα που εκτέθηκαν πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας θαυμασμό και έκπληξη σε όσους την παρακολούθησαν.

Το «Φιλοξενείο Οικογενειών» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2015 με συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΑΡΣΙΣ και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη. Το Φιλοξενείο αποτελείται από 7 αυτόνομα δωμάτια, δυναμικότητας 28 κλινών συνολικά. Αποτελεί μια ενδιάμεση δομή στη διαδικασία μετάβασης από την αβεβαιότητα της πρώτης υποδοχής ή/και την κράτηση, στην αυτόνομη κοινωνική ζωή με την αναγνώριση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας. Στόχος είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με σκοπό την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των φιλοξενουμένων.

Το Φιλοξενείο απευθύνεται σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πυρηνικές οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί, σε μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από τη μητέρα ή τον πατέρα και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί και σε ενήλικες γυναίκες μόνες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η Ανδριάνα μιλά στο filodimos.gr για αυτή της τη μοναδική εμπειρία, καθώς και για την απόφασή της να παραμείνει εθελόντρια του προγράμματος της «ΑΡΣΙΣ» μετά το τέλος της πρακτικής της, για να προσφέρει έτσι ακόμα περισσότερα στα παιδιά μέσω της τέχνης: «Σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της έκθεσης, συμμετείχαν συνολικά 19 παιδιά ηλικίας από 3 έως 13 ετών, που κατασκεύασαν ατομικά και συλλογικά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και κατασκευές. Η πρόκληση για μένα ήταν μεγάλη, καθώς τα παιδιά δεν μιλούσαν καθόλου ελληνικά κι όμως η τέχνη ως διεθνής οπτική γλώσσα, κατάφερε να κάνει το ακατόρθωτο και να πετύχουμε το στόχο μας, να προκύψει δηλαδή αυτή η έκθεση» σημειώνει η ίδια, αναφέροντας πως η πρόοδος των παιδιών ήταν γρήγορη και εξαιρετική. Τόσο, που διδάχτηκαν τεχνοτροπία και ύφος μεγάλων ζωγράφων όπως ο Πικάσο και ο Βαν Γκογκ, που όχι μόνο την αντιλήφθηκαν αλλά και την εξέλιξαν βάζοντας τις δικές τους πινελιές! Και βέβαια, εκτός από τον προσανατολισμό προς την Τέχνη που μπορεί να οδηγήσει και σε επαγγελματική επιλογή κάποιο ή κάποια από τα παιδιά, το σημαντικότερο κέρδος ήταν η αυτοπεποίθηση που τους καλλιεργήθηκε, καμαρώνοντας τα δημιουργήματά τους και δεχόμενα τα συγχαρητήρια των επισκεπτών της έκθεσης.

Η Ανδριάνα συνεχίζει, λοιπόν, το εθελοντικό της έργο στην «Άρσις» χαρίζοντας σε τρυφερές κατατρεγμένες ψυχές, ένα φωτεινό σημάδι στον ουρανό τους, πάντα με αγάπη και ενδιαφέρον -και μας κάνει όλους περήφανους!

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Saitis Home Έπιπλα