Ενδιαφέροντα άρθρα

Περί διοίκησης... Έρχονται εκλογές! - Γράφει ο Δημήτρης Κακαβάνης

Τον τελευταίο καιρό και από εδώ και στο εξής συνέχεια, ακούμε και διαβάζουμε πολλά και διάφορα για υποψήφιους και εκλογές. Τόσο για τις βουλευτικές όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποιοι  είναι οι υποψήφιοι, με ποιους θα συνεργαστούν ,ποια ονόματα είναι τα πιο πιθανά, ποιος  χρωστάει σε ποιόν και γιατί, ποιος θα πάει ξανά εκεί που ήταν ,ποιος θα πάει με άλλον ,ποιόν στηρίζει το κάθε κόμμα, ποιος είχε πριν στήριξη αλλά τώρα δεν θέλει, ποιόν θέλει το κάθε κόμμα αλλά αυτός δεν θέλει, ποια κόμματα μπαίνουν και δεν μπαίνουν στη βουλή, ποια διαλύονται και ποια συγχωνεύονται, ποια θα συνεργαστούν και ποια δεν θα συνεργαστούν, ποιες είναι οι πιθανές συνεργασίες για κυβέρνηση και άλλα τέτοια παρόμοια , ανάλογα με τον τόπο και τους συνδυασμούς.

Εμείς τώρα δεν θα μπούμε στην ουσία αυτών των θεμάτων , αλλά θα δούμε το θέμα γενικότερα  .

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί όλα αυτά….Γιατί  ; ; ;

Για ποιο λόγο όλες αυτές οι συζητήσεις και ζυμώσεις και δημοσιεύσεις ,υποψηφιότητες και  σχήματα που θέλουν να αναλάβουν τις τύχες μας  ; ; ;

Τελικά, γιατί υπάρχουν υποψήφιοι ,συμπολίτες μας και γενικότερα συνέλληνες  που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά  ; ;

Και όταν λέω κοινά εννοώ από την κυβέρνηση και τον συνδικαλισμό έως τον σύλλογο του σχολείου και τον πολιτιστικό της γειτονιάς μας.

Με άλλα λόγια υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα θέματα όλων μας .Ανάλογα με την θέση, το όλων μας μπορεί να είναι από την γειτονιά , έως το κράτος μας.

Και μπαίνει το ερώτημα ,γιατί αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με τα προβλήματά μας ,γιατί μας προτείνουν λύσεις και παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας,  ουσιαστικά δηλαδή γιατί θέλουν να μπλέξουν και να μας  διοικήσουν ; ; ;

Απαντήσεις υπάρχουν πολλές στο ερώτημα αυτό ,ας δούμε όμως πρώτα τι είναι διοίκηση.

Λέγεται ότι , όταν υπάρχει μια συσσωρευμένη , μια συγκεντρωμένη δύναμη, ή μια ενέργεια κάποιος  πρέπει να την οργανώσει ,να την ελέγχει , να την οδηγεί και να την κατευθύνει. Όπως  δηλαδή το ποτάμι ρέει μέσα στην κοίτη του και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για πολλούς  καλούς σκοπούς , ενώ αν ξεφύγει από την κοίτη του τότε ανεξέλεγκτο προκαλεί καταστροφές. Έτσι και οι άνθρωποι όλοι μαζί μια ενέργεια είναι,  κάποιος πρέπει να τους οργανώσει ,να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους  και με τους στόχους τους, να κατευθύνει, δηλαδή, το έργο τους. Αυτό  είναι διοίκηση ας πούμε της ενέργειας αυτής ,του συνόλου αυτού .Να έχει ένα σκοπό, μια πορεία δράσης και τελικά μια απόδοση έργου επ αγαθώ των μελών του που αποτελούν την ενέργεια αυτή, την μικρή ή μεγάλη κοινωνία.

Αν δούμε το θέμα πιο απλά ένας ορισμός της Διοίκησης είναι  : Διοίκηση είναι ο τρόπος συστηματοποίησης της εργασίας που χρησιμοποιεί μια ομάδα ανθρώπων για να βελτιστοποιήσει ή να βελτιώσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει επιδιώκοντας κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.

Αυτός είναι ένας γενικός ορισμός ,υπάρχει δηλαδή μια ομάδα ανθρώπων η οποία έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, ένα σκοπό. Πώς λοιπόν θα οργανωθούν οι εργασίες της ομάδας αυτής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ;

Ναι αλλά μπορούν  οι άνθρωποι όλοι μαζί να ασχοληθούν με  την οργάνωσή τους ; Κάποιοι απαντούν όχι ,γιατί απλούστατα ό καθένας έχει την δική του ασχολία και κάποιοι θα ασχοληθούν με την ασχολία αυτή, τη Διοίκηση δηλαδή.

Να λοιπόν μια απάντηση στο ερώτημά μας, γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας που ασχολούνται με τα κοινά,  γιατί είναι η ασχολία τους ,αυτό επέλεξαν να κάνουν ως εργασία τους.

Μια άλλη απάντηση ,που πολύ πρόχειρα μπορεί να δώσει κάποιος , είναι,  γιατί θέλουν να «φάνε».
Μια άλλη είναι, γιατί τους αρέσει να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους,  στην κοινωνία μας την μικρή ή μεγάλη, ανάλογα την ομάδα.
Μια άλλη είναι ,γιατί είναι άχρηστοι και δεν μπορούν να κάνουν μια επιχείρηση , μια δουλειά και μπαίνουν στην πολιτική.
Μια άλλη είναι, γιατί το έχουν κληρονομικό , σόι πάει το βασίλειο.
Μια άλλη είναι, ότι θέλουν να μας «σώσουν ».
Μια άλλη είναι ότι τους αρέσει η προβολή, η δόξα , θέλουν οι άλλοι να μιλούν γι΄αυτούς.
Και αν προσπαθήσουμε θα βρούμε και άλλες πολλές απαντήσεις  και  λόγους.

Πάντως ,αν θυμηθούμε, στην ιστορία μας θα βρούμε πολλούς συνανθρώπους  μας που έμεινε το όνομά τους  για κάποιον λόγο ή ξεχάστηκαν σαν να μην πέρασαν από τα κοινά.

Εμείς ας θυμόμαστε εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, που πρόσφεραν κάτι στο κοινό καλό, που τελικά αγάπησαν το σύνολο, το όποιο σύνολο μικρό ή μεγάλο  και το οδήγησαν στον σκοπό του, στο στόχο του . Και υπάρχουν τέτοιοι  συνάνθρωποι μας και τους ξέρουμε .
Αυτήν τη τελευταία παράγραφο ας θυμόμαστε όλον αυτόν τον καιρό που θα ακούμε και θα διαβάζουμε πολλά και διάφορα για κόμματα, κομματάκια και κομματίδια ,συνδυασμούς,  συνεργασίες , πρόσωπα, στηρίξεις  και σούρτα  φέρτα.

Και με την σκέψη μας σε αυτή  την παράγραφο, ας βρούμε τους αρίστους ,γιατί έχουμε όλοι γνώση και κρίση. Και όταν έλθει η ώρα να πάμε τους αρίστους να κουκκίσουμε . Τη λέξη αυτή την έλεγε η  μακαρίτισσα θεία μου Νίτσα η σοφή και αθυρόστομη, η οποία φαίνεται κάτι ήξερε από εκλογές και διαδικασίες από εκείνα τα χρόνια ,γιατί  όταν με έβλεπε  στο χωριό στις εκλογές  με νόημα και σχετικό ύφος με ρωτούσε τραβώντας λίγο τις λέξεις  ‘’ εκκούκισες  ανιψιέ ‘’;


Ο κ. Δημήτρης Κακαβάνης είναι Καθηγητής Μηχανολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος σπουδών & Σταδιοδρομίας.

Saitis Home Έπιπλα