Ενδιαφέροντα άρθρα

Καλοκαιρινές διακοπές: βραχνάς ή ευλογία για τους γονείς; - Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου

Τι απέμεινε μέχρι να κλείσουν τα σχολεία; Μόλις δέκα μέρες! Και μετά; Οι περισσότεροι -ειδικά όσοι εργαζόμαστε- έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να προγραμματίζουμε τι θα κάνουν τα παιδιά μας από τις 18 Ιουνίου και μετά.

Κάποιοι θα τα στείλετε στους παππούδες στο χωριό, κάποιοι τα ετοιμάζετε ήδη για την κατασκήνωση ή το camp, ορισμένοι δεν έχετε καμία άλλη λύση από το να τα παίρνετε μαζί σας στη δουλειά ή να τα αφήνετε για λίγες ώρες σε κάποιον φίλο ή συγγενή. Δεν είστε λίγοι και εσείς που δεν έχετε σκεφτεί ακόμα απολύτως τίποτα και αυτό σας αγχώνει ακόμα περισσότερο. Σε όλους εσάς απευθύνεται η μαμά, εκπαιδευτικός και παιγνιοθεραπεύτρια κ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου (*), μοιράζοντας τις σκέψεις της με το παρακάτω:

«Το καλοκαίρι θα’ρθει...» ακούω τον Δεληβοριά στο ραδιόφωνο  και μετά να σου και ο Καρβέλας με το «καλοκαιρινές διακοπές για πάντα...». Μικροί μεγάλοι περιμένουμε το καλοκαίρι. Εμείς οι μεγάλοι, όμως, το περιμένουμε όπως το ξέραμε μικροί... Μπάνια, ανεμελιά, στο χωριό, ποδήλατα, γέλια...

Γυρίζω απο τη δουλειά. Κλείνω την πόρτα. Και τα βλέπω να κάθονται στον καναπέ. Πάλι παιδικά βλέπουν. Πώς θα περάσει η μέρα; Και η συνειδητοποίηση πέφτει πάνω μου βαριά. Τι θα τα κάνω τα παιδιά μου φέτος το καλοκαίρι; Πώς θα περάσουν 3 μήνες; Και έτσι ξαφνικά αυτό το καλοκαίρι μοιάζει βραχνάς μιά ζεστή θηλιά που σε πνίγει αργά αλλά βασανιστικά. Αν έχεις γιαγιά στο χωριό που έχει όρεξη και κουράγια να στα κρατήσει είσαι από τους πολύ τυχερούς της υπόθεσης. Διαφορετικά τραβάς «κουπί» μόνη σου. Camp στο σχολείο, κατασκήνωση, να έρχονται στο γραφείο, να κάθονται σπίτι, να τα τρέχεις για μπάνιο όταν βρίσκεις τη δύναμη. Μακρύ το καλοκαίρι και ανυπόφορο, ακόμα και για τους εκπαιδευτικούς με παιδιά, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μία φίλη κατά τη διάρκεια των περσινών διακοπών εξομολογείται: «Να γυρίσω στο γραφείο να ξεκουραστώ, αυτό που ζώ είναι ένα μαρτύριο».

Με βάση μια έρευνα που έγινε απο το Family and Friends Railcard σε πάνω από 1500 γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας και δημοσιοποιήθηκε απο την Daily Mail στην Αγγλία, αναφέρθηκαν τα εξής στοιχεία:

-Σημειώνω πώς οι Άγγλοι έχουν 2 βδομάδες και ένα μήνα σχολικές καλοκαιρινές διακοπές σε σύγκριση με το δικό μας τρίμηνο -

    4 στους 10 γονείς περιγράφουν τις καλοκαιρινές διακοπές του σχολείου ως πολύ σκληρή δουλειά για τους ίδιους.
    1 στις 5 μαμάδες είχε την ίδια ανυπομονησία για τις καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά της.
    1 στις 6 είπαν, ότι ευχαριστιούνται τις διακοπές γιατί δεν έχουν το άγχος να είναι στην ώρα τους στο σχολείο και ό,τι τα πρωινά είναι λιγότερο αγχωτικά.

Παρόλο που πολλοί γονείς ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, η έλλειψη χρημάτων και επιλογών ή ιδεών για το πώς να απασχολήσουν τα παιδιά τους όλο αυτό το διάστημα έχει ως αποτέλεσμα να φαντάζουν αυτές οι διακοπές αβάσταχτες για αρκετούς. Και αυτό συμβαίνει, με βάση πάντα την έρευνα, από το ξεκίνημα σχεδόν των διακοπών.

Όταν οι γονείς απο το δείγμα αυτό ρωτήθηκαν να σκεφτούν μια λέξη για να περιγράψουν τις σχολικές καλοκαιρινές διακοπές είπαν:

    39% σκληρή δουλειά
    34% εποικοδομητικές
    33% κουραστικές
    31% εξουθενωτικές

Το 45% των γονιών της συγκεκριμένης έρευνας  ανυπομονεί να γυρίσουν τα παιδιά τους σχολείο.

28% περιέγραψαν αυτό το διάστημα ως χαλαρωτικό.

28% ως ευχάριστο

14% φανταστικό

37% είπαν, ότι ζητούν βοήθεια από γιαγιάδες και παπούδες

5% είπαν, ότι ο σύζυγος τους δεν παίρνει άδεια γιατί προτιμά να είναι στη δουλειά από ότι στο σπίτι με τα παιδιά (!)

Μόνο το 6% είπε ότι καταφέρνει να γεμίσει το καλοκαίρι με ευχάριστες δραστηριότητες.

Η σύγχρονη  ελληνική αστική οικογένεια θα πάρει διακοπές μία ή δυο εβδομάδες αν είναι τυχερή. Μπορεί και καθόλου. Κάποια ζευγάρια θα τις πάρουν ξεχωριστά για να μειώσουν τον χρόνο που τα παιδιά δεν θα κάνουν διακοπές. Κάποιοι θα πάνε σε κάποιο εξοχικό (αν έχουν), κάποιοι θα μείνουν σταθερά στην πόλη. Είναι και αυτός ο καύσωνας που αν χτυπήσει τη βγάζεις μέσα, κλεισμένος μέχρι αργά το απόγευμα.

Πώς θα περάσoυν οι τρείς καυτοί καλοκαιρινοί μήνες είναι  σίγουρα ένα πρόβλημα για όλους.

Καλοκαιρινές σχολικές διακοπές...

Βραχνάς ή ευλογία;»

(*)  Η κ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου είναι Certified Play Therapist, Filial Play Mentor, και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Π. Φάληρο, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Saitis Home Έπιπλα