Ενδιαφέροντα άρθρα

Κοιλιοκάκη, το αυτοάνοσο που "τρέφεται" από τη γλουτένη - 16 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Κοιλιοκάκη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο στάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου.

Έχει την ικανότητα να προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει και να κρατήσει το σχήμα της δίνοντας στο τελικό προϊόν μια αφράτη υφή. Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο, ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Αν βρισκόταν μόνο σε αυτά τα δημητριακά τότε θα ήταν εύκολο να την αποφύγουν όσοι πρέπει να κάνουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ( πάσχοντες με κοιλιοκάκη ) , αλλά δυστυχώς τα δημητριακά αυτά αποθηκεύονται στους ίδιους χώρους με άλλα , όπως η βρώμη , το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα, όποτε και επέρχεται η επιμόλυνση των υπολοίπων από την γλουτένη των πρώτων σιτηρών!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η κοιλιοκάκη ή η εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία προκαλείται από την τοξική δράση της γλουτένης, σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Στα άτομα αυτά, η γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη βλάβη (ατροφία) του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας έτσι τη φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Για το λόγο αυτό η κοιλιοκάκη θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Η κοιλιοκάκη είναι πολύ πιο συχνή σήμερα, απ’ ότι στο παρελθόν. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η συχνότητα είναι 1 στα 100-200 άτομα. Η πλειονότητα όμως των πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι. Η πάθηση είναι συχνότερη στους συγγενείς 1ου βαθμού των πασχόντων (10 %) καθώς επίσης και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η ψωρίαση, η Ερπητοειδής δερματίτιδα, η αυτοάνοση ηπατίτιδα ή σε άτομα με διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner, το σύνδρομο Williams.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στην βρεφική ηλικία ή στην παιδική, αλλά μπορεί να δώσει σημάδια παρουσίας της και σε μεγαλύτερη ηλικία ακόμα και μετά τα 50 έτη του ανθρώπου. Απ την στιγμή δηλαδή που μπαίνει στην διατροφή του ανθρώπου η γλουτένη και αν έχει την γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει  την εμφάνιση της αισθητή ανά πάσα στιγμή . Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από διάρροιες ή δυσκοιλιότητα μέχρι και στειρότητα ή αναιμία. Μερικά από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι τα παρακάτω :

• Πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά μετά το φαγητό που περιέχει γλουτένη
• Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Εμετοί
• Κόπρανα άχρωμα και δύσοσμα
• Σιδηροπενική αναιμία
• Κόπωση
• Κακή ανάπτυξη στα παιδιά ή χαμηλό παράστημα ή αδύνατο σώμα και πρισμένη κοιλιά
• Πληγές στο στόμα
• Δερματικά εξανθήματα - Ερπητοειδής δερματίτιδα.
• Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
• Ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
• Αμηνόρροια ή άστατο κύκλο και πολυκυστικές ωοθήκες  
• Οστεοπόρωση
• Ψυχικές διαταραχές όπως άγχος ή κατάθλιψη

Παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 50 % των νοσούντων δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτά τα άτομα δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με όσα ήδη έχουν εκδηλώσει σημάδια Κοιλιοκάκης και κινδυνεύουν επίσης από  επιπλοκές στον οργανισμό τους.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα άτομο με αυτά τα συμπτώματα θα είναι να απευθυνθεί σε έναν γαστρεντερολόγο. Ο γιατρός θα κρατήσει το ιστορικό του και ανάλογα με τα συμπτώματα θα τον παραπέμψει για αιματολογικές εξετάσεις αντισωμάτων ειδικά για την κοιλιοκάκη , οι οποίες και θα δείξουν αν όντως το άτομο νοσεί . Κάτι όμως που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι πως ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Αν ξεκινήσουμε την δίαιτα και αποκλείσουμε την γλουτένη από την διατροφή μας πριν γίνουν οι εξετάσεις τότε κινδυνεύουμε να έχουμε ‘’ψεύτικα’’ αποτελέσματα. Αν οι αιματολογικές εξετάσεις είναι θετικές τότε ο γιατρός θα προχωρήσει σε βιοψία του λεπτού εντέρου, μια γαστροσκόπηση δηλαδή που θα δείξει αν έχουν επέλθει βλάβες και στις λάχνες του λεπτού εντέρου.

Γιατί είναι απαραίτητο, αν έχουμε την υποψία πως τα συμπτώματα που έχουμε εμείς ή το παιδί μας είναι από το αυτοάνοσο κοιλιοκάκη, να κάνουμε εξετάσεις; Γιατί το αυτοάνοσο αυτό δεν είναι απλά μια αλλεργία που βγάζοντας την γλουτένη απ την ζωή σου για λίγο μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα ,αλλά είναι μια νόσος που αν δεν προσέξεις μπορεί να φτάσει ως το λέμφωμα ! Η θεραπεία είναι μια και μοναδική ως τώρα : ΑΠΟXH ΑΠ’ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΦ’ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ .  

ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ

Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που είτε είναι απ την φύση τους χωρίς γλουτένη ( κρέας, ψάρια, λαχανικά και φρούτα ) , είτε είναι προϊόντα εμπορίου με σήμανση χωρίς γλουτένη.                                               

Ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος για κάθε άτομο που μαθαίνει πως πάσχει από Κοιλιοκάκη, είναι σαν να αλλάζει όλη η ζωή του, μπαίνει σε νέες διατροφικές συνήθειες και είναι πιο δύσκολο για τα ενήλικα άτομα απ’ ότι για τα παιδιά!      

Έχουμε δημιουργήσει ομάδες βοήθειας στο Facebook για να προσαρμοστούν όσοι διαγνώσκονται με τη νόσο και όσοι συγγενείς τους θέλουν να βοηθήσουν στην σωστή διατροφή τους. Γιατί είναι βασικό να σε κατανοήσει ο διπλανός σου σε μια τέτοια κατάσταση και να μη νοιώθεις στο περιθώριο !! Οι ομάδες αυτές  είναι ‘’ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ’’https://www.facebook.com/groups/1535919630032747/  και ‘’ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ’’ https://www.facebook.com/groups/1763687327282223/  

Θα κλείσω με την φράση που έχω βρει σαν moto μετά την διάγνωση μου: Η ζωή μας δίνει χαστούκια, αλλά την αγαπάμε γιατί το κάνει για να γίνουμε πιο δυνατοί !!!

 

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Saitis Home Έπιπλα