Απόψεις

Η Εκκλησία, η οικογένεια και η απούσα κυβέρνηση - Της Αθηνάς Τραχήλη*

Μια μεγάλη αλήθεια και μια αδιάσειστη πραγματικότητα που δεν χρειάζονται πολλές πολλές αποδείξεις.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είπε, στην αντιφώνηση του προς τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ότι το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν εξερράγη κατά τα χρόνια της κρίσης οφείλεται στην λειτουργία των θεσμών της Εκκλησίας και της οικογένειας.

Παρατήρηση με κοινωνικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά που εξηγεί γιατί αυτή η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση, την αφαίμαξη των εισοδημάτων, την υπερφορολόγηση, την απίστευτα υψηλή ανεργία και τις κυβερνητικές παλινωδίες των δυόμισι τελευταίων ετών, εξακολουθεί να έχει αντοχές και να μην διολισθαίνει στην «έκρηξη», όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο συνταξιούχος που μοιράζεται την σύνταξη του με τον άνεργο γιο ή εγγονό του, ο αδελφός που βοηθάει τον αδελφό, τα ανακλαστικά που δείχνει κάθε οικογένεια όταν κάποιο μέλος της είναι σε κατάσταση κινδύνου, καλύπτουν τα κενά που αφήνει το κοινωνικό κράτος και ισοφαρίζουν τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβέρνησης σε πεδία όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η κοινωνική αλληλεγγύη.

Με τον ίδιο τρόπο η Εκκλησία, με το αθόρυβο και αθέατο έργο της, παραμένει ποικιλοτρόπως πυλώνας στήριξης της κοινωνίας και φορέας ισορροπίας.

Έτσι, μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού καταφέρνουν να διαβιούν με κάποια αξιοπρέπεια και να αμύνονται απέναντι σε φαινόμενα ακραίας φτώχειας – που, δυστυχώς, και αυτά είναι υπαρκτά- με την κυβέρνηση ηχηρώς απούσα απ’ τον καθημερινό τους αγώνα. Και πολύ κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών.

Και αυτή είναι μια άλλη μεγάλη αλήθεια και μια αδιάσειστη πραγματικότητα που, επίσης, δεν χρειάζονται πολλές πολλές αποδείξεις.

 

 

*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ