Onus News

Ίδρυση επιχειρήσεων απλοποιημένα και άμεσα δίχως γραφειοκρατία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την έναρξη της βαθιάς οικονομικής κρίσης έως σήμερα, συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε για ίδρυση επιχειρήσεων μέσω διαδικτύου με ένα κλικ, και ότι επιτέλους θα τελειώσει η γραφειοκρατία και τα έξοδα. Μήπως έφτασε η ώρα; Ή ζούμε και πάλι μια ψευδαίσθηση από την ανεπαρκή πολιτική βούληση;

Μέσα σε λίγες ώρες κι εξ αποστάσεως θα λαμβάνουν άδεια οι επιχειρήσεις και θα συστήνονται οι νομικές μορφές εταιριών, όπως προβλέπουν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που προωθούνται στη Βουλή. Πρόκειται για τα νομοσχέδια "Νέο Πλαίσιο για την Άσκηση Οικονομικής Δραστηριότητας" καθώς και για τις "Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) - One Stop Shops", μεταρρυθμίσεις που καταργούν σειρά δικαιολογητικών και πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η δεύτερη αξιολόγηση από την πλευρά των δανειστών πιέζει για την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων, δίχως ωστόσο να προβλέπονται παράλληλα τα απαραίτητα κίνητρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Η αξιοποίηση του διαδικτύου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως μία κατεύθυνση με αρκετές επιχειρησιακές αρετές, επομένως η νομοθετική κίνηση κρίνεται ως απολύτως θετική.

Αρχικά λοιπόν, σύμφωνα με άρθρο στην Ημερησία, καθιερώνεται η διαδικασία της "γνωστοποίησης" για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπός του θα μπορεί στέλνοντας στην αρμόδια αρχή ένα email ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του. Ωστόσο, η ηλεκτρονική πύλη δε θα ετοιμαστεί νωρίτερα από το τέλος του 2018, επομένως η χρονοκαθυστέρηση δε θα αποφευχθεί ούτε αυτήν τη φορά. Στο καθεστώς της γνωστοποίησης σε πρώτη φάση υπάγονται οι κλάδοι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κλπ.) αλλά και τα τουριστικά καταλύματα.

Στα διαδικαστικά των νομοσχεδίων, οι υποψήφιοι επιχειρηματίες μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, θα μπορούν να συστήνουν τις εταιρίες τους άμεσα χωρίς φορολογική ενημερότητα και με μηδενικά παράβολα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου. Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων θα λαμβάνει τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου. Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για τη νομική υπόσταση μιας εταιρίας (εγκεκριμένο καταστατικό και ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά, με βάση την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ενιαίο γραμμάτιο κόστους σύστασης επιχείρησης ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για τη σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα "δωρεάν σύστασης" για το πρώτο έτος εφαρμογής. Συνεπώς, ας ελπίσουμε πως οι νόμοι θα λειτουργήσουν προς όφελος της επιχειρηματικότητας, σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της εθνικής οικονομίας που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

PrintEmail

\

 

Saitis Home Έπιπλα