ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Αίγιο τίμησε τον "ποιητή" του, Γιάννη Ανδρικόπουλο

Σε μια επίσημη και ταυτόχρονα σεμνή τελετή-χωρίς την παρουσία του τιμώμενου, λόγω προβλήματος υγείας- οι Αιγιώτες τίμησαν το μεγάλο ποιητή και διακεκριμένο δάσκαλο της δημοσιογραφίας Γιάννη Ανδρικόπουλο.

Ήταν όλοι εκεί:Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Αμβρόσιος, με κλιμάκιο ιερέων, απονέμοντάς του Τιμητικό Δίπλωμα και προσφέροντάς του μία εικόνα τρης Παναγίας Τρυπητής,ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον άνθρωπο Γιάννη Ανδρικόπουλο και την ποικιλότροπη προσφορά του στην κοινωνία μας και σε όλους εμάς. προσφορά Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ, Θανάσης Παναγόπουλος,του απένειμε Τιμητική πλακέτα και συγχρόνως μίλησε με ενθουσιασμό για το έργο του, για τη συνολική πνευματική προσφορά του στην Ιστορία αυτού του τόπου,ενώ κατέθεσε τη συγκίνησή του για τη δοκιμασία υγείας που πέρασε, καθώς τον επισκέφτηκε επανειλημμένως στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.Στη συνέχεια, Τιμητικό Δίπλωμα του απένειμε και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.Δ.Αιγιάλειας κ.Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, για τη συνολική προσφορά του στα Γράμματα και ιδιαιτέρως για την μακρόχρονη παρουσία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου,καθώς το σπουδαίο περιοδικό «Η Σχεδία» έφερε την προσωπική του σφραγίδα..

Τιμητικό Δίπλωμα του απένειμε -εκ μέρους της ΙΛΕΑ- η αντιπρόεδρος κ. Μάτα Μαγκανιώτη,φανερά συγκινημένη, καθώς «ο κυρ - Γιάννης,ήταν από τους πρώτους αξιόλογους ανθρώπους,που γνώρισε η οικογένεια, όταν πρωτοήρθε στο Αίγιο,πριν πολλά χρόνια…».

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α είχε αναλάβει το οικονομικό κόστος τόσο του περιοδικού «ΡΙΖΕΣ», όσο και της συγκεκριμένης Γιορτής. Όπως ανέφερε,με ιδιαίτερη συγκίνηση, η πρόεδρος κ.Μαίρη Τσουκαλά,στον εναρκτήριο λόγο της εκδήλωσης, ήταν και προσωπική της επιθυμία, να τιμηθεί ο Γιάννης Ανδρικόπουλος «έτσι, όπως πρέπει του»,για όλα όσα μας πρόσφερε και θα μας προσφέρει…

Την Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδας-της οποίας ο Γιάννης Ανδρικόπουλος, ήταν επίλεκτο μέλος, στηρίζοντας το έργο της και συμμετέχοντας ενεργά με τις εμπνευσμένες ομιλίες του, κάθε χρόνο,ενώ έχει τιμηθεί από αυτή-εκπροσώπησε ο πρόεδρός της διακεκριμένος λογοτέχνης, κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης.

Για το ποιητικό του έργο και για τον «άνθρωπο»Γιάννη Ανδρικόπουλο, μίλησε -με μεγάλη συγκίνηση και τον ιδιαίτερα στοχαστικό της λόγο-η διακεκριμένη ποιήτρια και φίλη αγαπητή του ποιητή- κ.Λέτα Κουτσοχέρα,απαγγέλοντας πολλά εμβληματικά σημεία της ποίησής του.Η Λέτα φιλοτέχνησε και χάρισε στην ΙΛΕΑ,που διοργάνωσε την όλη εκδήλωση, ένα υπέροχο πορτραίτο του Γιάννη Ανδρικόπουλου,καθώς είναι και διακεκριμένη ζωγράφος… «Η σχέση Λέτας Κουτσοχέρα και Γιάννη Ανδρικόπουλου, είναι σχέση αμφίδρομη και συνεχής, καθώς έχει γράψει ο Γιάννης για το έργο της Λέτας και η Λέτα επίσης.΄Αλλωστε στα πολλά «Αυγουστιάτικα Φεγγάρια», στην πανσέληνο κάθε χρόνο,στο σπίτι της στη Ζήρια, ο Γιάννης ήταν ο πρώτος που ανηφόριζε και παρουσίαζε κάτι σημαντικό…»,τόνισε η Βάνα Μπεντεβή.

Για το δημοσιογραφικό του έργο και τη σημαντική παρουσία του-για πολλά χρόνια στον τύπο της Αιγιάλειας και της Πάτρας, με τις εφημερίδες « Φωνή του Αιγίου» και αργότερα « Φωνή της Αχαϊας» καθώς και στη «Φιλολογική Φωνή», μίλησε με ενάργεια  και γνώση…ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στη μακρόχρονη συνεργασία του στο «ΒΗΜΑ της Αιγιάλειας», ο έγκριτος δσημοσιογράφος και ιστοριοδίφης κ. Φάνης Ζουρόπουλος.Ιδιαίτερη συγκίνηση, προκάλεσε και η παρέμβαση της κ. Φρόσως Στιβαχτοπούλου, που μίλησε «από καρδιάς» για το μεγάλο δάσκαλό της και συνεργάτη της τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα της οικογενείας της «ΤΥΠΟΣ της Αιγιάλειας», τονίζοντας μάλιστα και την ανθρώπινη πλευρά του, του πατέρα, συζύγου και άριστου οικογενειάρχη.

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»,με την οποία είχε μακρόχρονη συνεργασία ο Γιάννης Ανδρικόπουλος, έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση, με τον εκπρόσωπό της κ. Δημήτρη Περδίκη.

Η Χορωδία Αιγίου 1933,τιμώντας με την παρουσία της τον ποιητή, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο, τόσο μελοποιημένη ποίηση του Γ.Ανδρικόπουλου, όσο και τραγούδια από την ποίηση του Οδ. Ελύτη, καθώς ήταν ο ποιητής που ο Γιάννης ιδιαίτερα θαυμάζει… Ο μαέστρος κ. Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος-που επανειλημμένα είχε εκφράσει την επιθυμία να τιμηθεί ο Γιάννης Ανδρικόπουλος-μίλησε με συγκίνηση γι αυτόν και τόνισε: « όλα τα τραγούδια τα…χαρίζει η Χορωδία στο Γιάννη όλων μας  απόψε…».

Για το συνολικό του έργο, καθώς και για το Ιστορικό στοιχείο στην ποίησή του, μίλησε-φανερά συγκινημένη- η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή,που παρουσίασε και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ενώ διάβασαν εμβληματική ποίησή του, ο Ανδρέας Τασόπουλος, και τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ: Αθηνά Σκανδάμη, Σοφία Χατζοπούλου, Μαρία Μουρίκη και Γιώργος Αγγελόπουλος.

Φυσικά, η προσέλευση των Αγιωτών ήταν αθρόα, σ’αυτή τη σημαντική για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας , εκδήλωση και η οργάνωση άψογη…

Saitis Home Έπιπλα