ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

"Ζωγραφική αφήγηση λυρικής ομορφιάς της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ψυχής" - Από 3 έως 19 Νοεμβρίου στο Παναγιωτοπουλέικο, η έκθεση έργων του Νίκου Μουρίκη

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας οργανώνει την έκθεση του Αιγιώτη αρχιτέκτονα – ζωγράφου Νίκου Μουρίκη, που θα φιλοξενηθεί στο εμβληματικό αρχοντικό κτίριο Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο από 3 έως 19 Νοεμβρίου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Από την αθωότητα στην…αποπλάνηση…". Στιγμή που αποτυπώνεται με επαναστατική τρυφερότητα και τολμηρούς συμβολισμούς. Ένας υπαινιγμός που μας αγγίζει  όλους. Που αποενοχοποιεί  το πάθος και την ηδονή.

«Το σύμπαν του ζωγράφου Νίκου Μουρίκη είναι μια ζωγραφική αφήγηση λυρικής ομορφιάς της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης  ψυχής. Αγαπημένο του θέμα είναι  η γυναικεία φιγούρα, της οποίας με εξαιρετική ευαισθησία  συλλαμβάνει την πιο απόκρυφη ουσία, αποκαλύπτοντας  τις μυστικές κινήσεις της καρδιάς. Πέρα και πάνω από μια  αντικειμενική αναπαραγωγή της πραγματικότητας, ο δημιουργός  αγαπάει και προκρίνει  μια ενορχηστρωμένη  αφήγηση  και συμβολική και  αλληγορική. Η σταθερά που  φαίνεται να διανύει  όλη του την  ζωγραφική παραγωγή  είναι  ο έρωτας σε όλες του τις εκφάνσεις: παθιασμένος, σαρκικός, μητρικός, διανοητικός.

Αισθήματα  οικουμενικά που, προσπερνώντας τον χρόνο και τον χώρο, συνδέουν και γεφυρώνουν πρωταγωνιστικές φιγούρες του Μύθου με πρόσωπα της πραγματικής ζωής, ενωμένες σε ένα μοναδικό  χορωδιακό πορτραίτο. Αρχέτυπη πηγή έμπνευσης  είναι  το σύμπλεγμα  των παραδόσεων  και η εικονογραφία του  ευρύτερου Μεσογειακού χώρου. Η δουλειά του Μουρίκη καταφέρνει να αποκαλύψει την αγάπη του για την μυθολογία και για την κλασσική  τέχνη, αποδίδοντας διαχρονική αξία  των  αρχαίων  Μύθων  με την  αναζήτηση  μιας  ευαίσθητης αυθεντικής και εξεζητημένης ερμηνείας. Τα έργα του επιδιώκουν την  δύσκολη ισορροπία  ανάμεσα στην αναγνωσιμότητα  των  εικονογραφικών πηγών ή περιεχομένου και την προσωπική  δημιουργική  φλέβα. Ο καλλιτέχνης, πράγματι  είναι  επίσης  βαθύτατα συγκινημένος  και  προσανατολισμένος  στον σύγχρονο  κόσμο, όπως διαπιστώνουμε μέσα από τις σύγχρονες μούσες του. Η γεμάτη γνώση και  επαναστατικότητα  χρήση του φωτός  αποθεώνει τις φιγούρες του  που μοιάζουν να ξεπηδούν  και να αποκαλύπτονται  δραπετεύοντας  από το σκοτάδι,  σε μια εναλλαγή  φωτός -σκότους, που μας θυμίζουν  τον Caravaggio, δημιουργεί όγκους, υπογραμμίζει την  ανατομική ένταση των  σωμάτων και προσδίδει  τονίζοντας την, δραματικότητα στην  σκηνή. Προσομοιάζουσα με μια βαθιά πληγή  στο  σκοτάδι της  εσωτερικότητας, η ματιά του  καλλιτέχνη, συλλαμβάνει  προσωπικές στιγμές  ζωής , όπου περισσότερο από την  πίστη μεταφορά του πραγματικού ,μετράει και λογίζεται, η εσωτερική  ψυχολογική  αναζήτηση . Το παλλόμενο  βάθος των  μαύρων  επιφανειών πάνω στις οποίες  αναπαύονται  οι ήρωες , η χωρική σύνθεση, η  επιμέλεια των λεπτομερειών  και οι πτυχώσεις των υφασμάτων  μας μεταφέρουν και μας  οδηγούν  στα μεγάλα ονόματα της  ζωγραφικής του δεκατουπέμπτου αιώνα , στοιχεία πού  ξεπερνούν μια  γοητευτική συσκότιση του νοήματος, αποκαλύπτοντας  μια  παντοδύναμη φόρτιση εννοιολογικού και συγκινησιακού πάθους.»

Flavia Motolese:Storico e critico  d’arte.

Η έκθεση ανοίγει στο κοινό την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 20:30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00. Τα κείμενα του καταλόγου έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ντίνα Μποδιώτη και τον ζωγράφο θα προλογίσει ο Γιάννης Παππάς, φιλόλογος – συγγραφέας. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, το ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ και το filodimos.gr

Saitis Home Έπιπλα