ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Φαντασμαγορικό υπερθέαμα το 13ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από τους "Ίωνες"

Από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο "Ίωνες" Ελίκης, λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ -και όχι πολιτιστικό καλοκαίρι των 41 εκδηλώσεων άλλων- εκ των οποίων οι 37 ξένων φορέων και σχημάτων. Το φετινό παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών είχε κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό και αποτελούσε συνέχεια του 12ου Παγκοσμίου φεστιβάλ που άφησε εποχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιαλείας όλων των εποχών με την παρουσία των 6 πρέσβεων (Κίνας-Βιετνάμ-Ταϋλάνδης-Ινδονησίας-Ουκρανίας-Φιλιππίνων) και 12 ανώτατων διπλωματών, του δiς Ολιμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το ανωτέρω όταν:

1. Όταν παραβρέθηκε πρέσβης της Ινδονησίας με όλο το επιτελείο της Πρεσβείας.
2. Όταν παραβρέθηκε ο πρέσβης της Ινδίας.
3. Ο Μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Περού.
4. Ο σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού κ.Δαδιώτης και ο διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Λένος Ν. ως εκπρόσωπος του Υπουργείου.
5. Παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι των Υπουργείων πολιτισμού της Ινδονησίας-Ινδίας και Σερβίας συνοδεύοντας τα χορευτικά συγκροτήματα.
6. Συμμετείχαν 24 χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα και από όλο τον κόσμο (Ινδονησία-Ινδία-Περού-Κολομβία-Τουρκία-Σερβία-Καύκασος-Βοσνία Ερζεγοβίνη-Βουλγαρία).
7. Παρευρίσκεται η κρατική σερβική τηλεόραση, που βιντεοσκοπεί τις εκδηλώσεις και που μαζί με το ντοκιμαντέρ των γύρω περιοχών προβάλλεται στο Σερβικό λαό.
8. Προβάλλονται καθημερινά ζωντανά μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο με απίστευτη τηλεθέαση.
9. Συμμετείχαν συνολικά πάνω από 900 χορευτές-χορεύτριες-χορωδοί-μουσικού-συνοδοί.

13ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  ΣΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ στις 4 & 5 Αυγούστου

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ

Που καθήλωσε τους χιλιάδες θεατές επί 5 ημέρες, και που τους μετέφερε κάθε βράδυ στις ιδιαίτερες πατρίδες των χορευτικών συγκροτημάτων.
Τα συγκροτήματα όλα καταπληκτικά, καθήλωναν στην κυριολεξία τους θεατές και τους κρατούσαν μέχρι το τέλος των παραστάσεων. Δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις.
Τους παραδοσιακούς χορούς Ινδονησίας & Ινδίας που με τους χορούς των μετέφεραν στο κοινό τον πολιτισμό τους-τα ήθη και έθιμα. Τους καταπληκτικούς χορευτές του Περού, το απίθανο μουσικό συγκρότημα της Κολομβίας με την θαυμάσια Νοτιοαμερικάνικη μουσική. Τους Καυκάσιους που μας θύμισαν την παλιά Σοβιετική ένωση και που σε κάθε παράσταση παρουσίαζαν χορούς με πάνω από 5 διαφορετικές  παραδοσιακές φορεσιές, την Βιρτουόζικη και μοναδική Βουλγαρία. Το  καταπληκτικό συγκρότημα της Σερβίας που κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου χορευτικού συγκροτήματος του φεστιβάλ μετά από τριήμερη ψηφοφορία των θεατών. Η πανεπιστημιακή ομάδα του Πανεπιστημίου του Σεράγιεβο.

Αυτό είναι το μεγαλείο του πολιτισμού και της παράδοσης ,και  χωρίς ίχνος εγωισμού αλλά με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια, πιστεύουμε ότι προσφέραμε μία σπάνια πολιτιστική κίνηση. Επίσης πιστεύουμε απόλυτα ,αλλά και  σύμφωνα με τις  απόψεις και γνώμες των πρέσβεων που έφυγαν κατενθουσιασμένοι και έκπληκτοι για αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα που είδαν, αλλά και των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων που τα περισσότερα από αυτά έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο ότι οι φετινές συνολικές  πολιτιστικές εκδηλώσεις μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για το 2017.

Για όλες αυτές τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε ,το φαντασμαγορικό και μοναδικό υπερθέαμα που προσφέραμε στους χιλιάδες δημότες της Αιγιαλείας και όχι μόνο, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές ,αφου μεταδίδοντο ζωντανά σε 174 χώρες του κόσμου μέλη της IOV,
-κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε  σε ένα μεγάλο φόρουμ της ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών χορευτικά συγκροτήματα από 9 ξένες χώρες από όλο τον κόσμο και από όλη την Ελλάδα με  900 και πλέον χορευτές-χορεύτριες στην πλατεία των Νικολεϊκων
-κατορθώσαμε να έχουμε την παρουσία τόσων σημαντικών επισήμων ως αναφέρουμε ανωτέρω ,
-διαφημίσαμε πολιτιστικά και τουριστικά την περιοχή μας-την περιφέρεια αλλά και την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδρομές σε διάφορα μέρη που
-είχαμε παρουσία μιας ξένης κρατικής τηλεόρασης από τον σύλλογο

ΔΕΝ   ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Αξέχαστο για τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα  θα μείνει το αποχαιρετιστήριο πάρτυ που πραγματοποιήσαμε στον χώρο της παραλίας  στίς 6/8/2017 μετά το πέρας των εκδηλώσεων

Επίσης αξέχαστη θα μείνει  για τους Αιγιώτες και για τα συγκροτήματα  η μεγαλειώδης παρέλαση στους δρόμους του Αιγίου, όπου συμμετείχαν 14 ξένα και Ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα με τις παραδοσιακές  στολές τους και ζωντανές ορχήστρες και με περίπου 550 χορευτές-χορεύτριες και μουσικούς, με χορευτικά δρώμενα στην πλατεία Αγίας Λαύρας ,και με την συνεργασία του εμπορικού συλλόγου  Αιγίου, συνεργασία που δεν θύμιζε ιστορίες του παρελθόντος.
Ήταν κάτι το πρωτοφανές για την πολιτιστική ιστορία του Αιγίου, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που έκανε τον κόσμο  να χειροκροτεί ακατάπαυτα και να πετάγονται έξω από τα μαγαζιά, για να δουν αυτό το μοναδικό  υπερθέαμα.
Οι αποστολές των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων έφυγαν κατενθουσιασμένοι με την περιποίηση που τους παρείχαμε σε ξενοδοχεία τουριστικά δίπλα στην θάλασσα  σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
΄΄Έχουμε συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Πρώτη φορά συναντήσαμε τέτοια  καταπληκτική και ολοκληρωμένη διαμονή ΄΄

Aκυρώσαμε την τελευταία στιγμή όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου Σταυρόπουλος Ασημάκης, δύο πολύ καλές εκδηλώσεις ήτοι:
1.Το 1ο διεθνές τρίαθλο που είχε 62 συμμετοχές ξένων και
2. Το διεθνές κατέβασμα του Βουραϊκού με 650 χορευτές-μουσικούς-συνοδούς

ΟΙ λόγοι αντίστοιχα
1.Η ύπαρξη αμέτρητων  θαλασσίων ειδών ΄΄ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ΄΄ στην θαλάσσια περιοχή των Νικολεϊκων,και ο κίνδυνος ορατός για αλλεργικούς κολυμβητές και
2. Η μεγάλη ζέστη των ημερών του φεστιβάλ
Οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα γίνουν 100% το 2018, όπου γιορτάζουμε τα 15 χρόνια από της ιδρύσεως μας και τα 14 παγκόσμια φεστιβάλ.

H ωραιότερη στιγμή του φεστιβάλ ήταν η στιγμή που απονέμουν στα τρία καλύτερα χορευτικά συγκροτήματα του φεστιβάλ, που προέκυψαν από την τριήμερη ψηφοφορία του κοινού, τα έπαθλα:
-ο πρέσβης της Ινδονησίας
-Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και
-Το Υπουργείο Τουρισμού με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού

Όμως μελανό σημείο του φεστιβάλ που είχε σχέση με την καθημερινή βραδινή ταλαιπωρία των ξένων και ελληνικών αποστολών, σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης τους με τα πούλμαν στην παραλία Ριζομύλου-Νικολεϊκων  για το δείπνο τους στις ταβέρνες από τον μοναδικό δρόμο του Ριζομύλου, δεδομένου ότι τα νέα έργα του προαστιακού που έγιναν στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση πούλμαν από τον δρόμο την Νικολεϊκων προς την παραλία, με μοναδική αιτία  τα  κλαριά δένδρων  που κάλυπταν τα περισσότερα σημεία του δρόμου.
Εμείς καίτοι ενημερώσαμε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και την αιρετό επικεφαλής του για την κοπή των κλαριών και τον καθαρισμό του δρόμου του Ριζομύλου 8 ημέρες πριν της έναρξης του φεστιβάλ, εν τούτοις η ολιγωρία και αδιαφορία των υπευθύνων, επέφεραν το θλιβερό αποτέλεσμα τα πούλμαν να σταθμεύουν  στο τέλος της εναερίου γέφυρας και 300 άτομα από 9 χώρες να πηγαίνουν με τα πόδια προς την παραλία για 350-400 μ. μέσα στο σκοτάδι, σαν ΄΄μπουλούκι ασκέρ΄΄ πάντα με την συνοδεία ανδρών του αστυνομικού τμήματος Αιγίου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην διευθέτηση του θέματος αλλά και γενικά στο φεστιβάλ.
Ήταν μία ΄΄ξεφτίλα΄΄ της ελληνικής φιλοξενίας  και μία πλήρης δυσφήμιση της τουριστικής προβολής του δήμου μας, με υπαιτίους τους αρμοδίους του δήμου που είχαν εγκαίρως ενημερωθεί.
Εμείς για να τονώσουμε την τοπική οικονομία, φέρναμε τα συγκροτήματα από την Πάτρα όπου διέμεναν σε ξενοδοχεία στην παραλία Ριζομύλου-Νικολεϊκων για να τους προσφέρουμε το δείπνο τους, σε ένα ωραιότατο περιβάλλον.
Αυτή η προσπάθεια μας κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα από την αδιαφορία και ολιγωρία  του υπευθύνου τμήματος και του αρμοδίου αιρετού επικεφαλής.
Λιγότερο από μισή ώρα ήταν η απασχόληση για την κοπή των κλαριών που κάλυπταν τον δρόμο και εμπόδιζαν την πρόσβαση προς την παραλία των πούλμαν.
Η καθημερινή παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των ανδρών του αστυνομικού τμήματος Αιγίου μετρίασαν κάπως τις άσχημες εντυπώσεις των ξένων αποστολών.    

Για το  Δ.Σ.

 

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα