ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Σοφοκλή στον Αρχαίο Κλείτορα και η κεντρική συναυλία της Φιλαρμονικής στα Καλάβρυτα

Με τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων, στην κεντρική πλατεία Ζαϊμαίων, στα Καλάβρυτα, το ερχόμενο Σάββατο, 12 Αυγούστου, και ώρα 21:00 και την παράσταση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ του Σοφοκλή, στο θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα, την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 20:30, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων και η Κοινωφελής Δημοτική επιχείρησή του «Σπήλαια Λιμνών – Καστριών», στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου, με τον τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017», στις οποίες, προσκαλούμε να παραβρεθούν, όλοι οι συνδημότες μας και οι επισκέπτες μας.

Μέχρι τώρα, μεγάλη επιτυχία, σημείωσαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, Συνέδριο και Συναυλία Σύμπραξης Φιλαρμονικών, στις 18 Ιουλίου, με το διάσημο, διεθνούς φήμης μαέστρο, Matthew Arau, η έκθεση για τα 190 χρόνια της Στρατιωτικής Μουσικής, από 18 έως 25 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης, προβληματισμού και τιμής για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία της Κύπρου, στις 21 και 22 Ιουλίου, καθώς και οι εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων των κοινοτήτων του Δήμου μας, τις οποίες ο Δήμος Καλαβρύτων θέτει υπό την αιγίδα του, ενισχύει και υποστηρίζει, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσχερή οικονομική συγκυρία και τις δυνατότητές του.

Την ίδια, μεγάλη, επιτυχία, αναμένεται να έχουν και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει και υποστηρίζει ο Δήμος Καλαβρύτων και η κοινωφελής επιχείρησή του «Σπήλαια Λιμνών – Καστριών», που ακολουθούν, αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έτσι, το Σάββατο, 12 Αυγούστου, και ώρα 21:00, η Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων, θα δώσει την κεντρική της συναυλία (σε συνέχεια πολλών, συναυλιών, που έδωσε, ήδη και θα δώσει, στη συνέχεια, σε πολλά χωριά μας) στην κεντρική πλατεία Ζαϊμαίων, στα Καλάβρυτα.

Επίσης, το Σάββατο, 12 Αυγούστου, στο Λιβάρτζι, θα δοθεί μουσική βραδιά, με λαϊκοδημοτικά τραγούδια, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαρτζίου.

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου, και ώρα 20:30, στον υπέροχο και μαγευτικό χώρο του θεάτρου του Αρχαίου Κλείτορα, ο θεατρικός οργανισμός ΕΚΣΤΑΝ, θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στα αρχαία ελληνικά, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά, σε σκηνοθεσία του συμπατριώτη μας, Καλαβρυτινού, Γιάννη Σταματίου.
Χορηγός, της παράστασης αυτής, με την κάλυψη του κόστους της απαιτούμενης ενέργειας, με την εγκατάσταση γεννήτριας – ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και του κόστους των ηχητικών, είναι, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Την εκδήλωση αυτή, του Δήμου και της κοινωφελούς επιχείρησης «Σπήλαια Λιμνών – Καστριών», υποστηρίζουν, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας, όπως ο (τοπικός) Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, Κλειτορολευκασίων Πάτρας, Κλειτορίων Αττικής, η Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ», καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όλων, των χωριών της Δ.Ε. Κλειτορίας.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, θα παρουσιασθεί στα Αρχαία Ελληνικά, με παράλληλη προβολή κειμένου στα Νέα Ελληνικά.

Η μουσική είναι γραμμένη πάνω σε αρχαίους δρόμους και παίζεται ζωντανά επί σκηνής (αρχαία ελληνική λύρα). Τα κοστούμια παραπέμπουν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Η χρήση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην ερμηνεία της Αντιγόνης δεν βαρύνει την παράσταση. Δεν αποσκοπεί σε ένα στυλιζάρισμα, σε μια στομφώδη παράσταση κλειστή στον εαυτόν της. Δεν εγκαταλείπει, στο παίξιμο των ηθοποιών την απλότητα και τη φυσικότητα. Στόχος είναι να διηγηθούν οι ηθοποιοί το μύθο, που είναι σημαντικός για την κοινωνία μας, απλά, μέσα από τη γλώσσα των ηρώων τους. Γιατί πιστεύουμε ότι, οι φωνές εκείνων των ανθρώπων, η μελωδία, ο ρυθμός, ο ήχος των αρχαίων ελληνικών λέξεων, που αναγνωρίζουμε και που μας συνδέουν με την ταυτότητα μας, την πολιτισμική μας μνήμη, αλλά και την πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα, έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να λειτουργήσουν στο συναίσθημα του κοινού πιο αποτελεσματικά.

Με μια τέτοια προσέγγιση, θεωρούμε ότι η επιλογή του έργου, με τη μεγάλη τραγική μορφή της αρχαίας εποχής, την Αντιγόνη, αφήνει ευρέα περιθώρια για πολυδιάστατες αναγωγές σε ζητήματα του σήμερα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Στο ρόλο της «Αντιγόνης» η Μαρίτα Βλασσοπούλου.
Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σταματίου.
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού.
Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη.
Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς.
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χ. Μωρογιάννη, Γ. Σταματίου, Γ. Φώσκολος, Μ. Τσαμαντιώτης, Κ. Λάσκος, Π. Ξανθόπουλος & Β. Κυριακού.

Χορός
Κορυφαίοι: Γ. Γιούλης & Γ. Τριανταφυλλόπουλος.
Μέλη: Α. Σταθογιαννόπουλος, Μ. Τσαμαντώνης, Κ. Λάσκος & Χ. Θεσσαλονικεύς.”

Οι εκδηλώσεις «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017», του Δήμου Καλαβρύτων, συνεχίζονται, με συναυλίες της Φιλαρμονικής, στην Κάτω Βλασία (11 Αυγούστου), τη Δάφνη (17 Αυγούστου) και τη Σκοτάνη (18 Αυγούστου) και με μουσικές βραδιές στη Δάφνη και σε άλλα χωριά του Δήμου μας.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε, όλους, στις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές, αυτές, εκδηλώσεις μας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα