ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΑΡΡΑΒΩΝΙΤΣΑ: Τίμησαν τον ήρωα υποσμηναγό Κωνσταντίνο Χαρ. Τσίτσα

Το Μουσείο Ιστορικής και Λαογραφικής Μνήμης Λόγγου και η Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας (Ι.Λ.Ε.Α.), διοργάνωσαν και παρουσίασαν, την ημέρα της Εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, τιμητική εκδήλωση για τον ξεχασμένο ήρωα υποσμηναγό Κωνσταντίνο Χαρ. Τσίτσα.

Η εκδήλωση έγινε στη γενέτειρά του, την Αρραβωνίτσα, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο σχολείο του χωριού.

Στο ηρώο εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα π. Κων/νο Στάικο και κατετέθη στεφάνι από τον μοναδικό απόγονο του ήρωα κ. Χαράλαμπο Τσίτσα και μετά από ενός λεπτού σιγή εψάλη ο εθνικός μας ύμνος  που συνοδεύτηκε από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ζητωκραυγάζοντας  «Αθάνατος»! Ο αντίλαλος ήχησε σαν σάλπιγγα στις πλαγιές, τις ρεματιές, τα γύρω βουνά και άγγιξε τον ουρανό για να ακούσει η ψυχή του ήρωα παλικαριού μετά από 76 χρόνια σιωπής.

Στο σχολείο έγινε ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Κων/νο Κλάγκο με θέμα τη θυσία του Κωνσταντίνου Τσίτσα. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Μουσείου Λόγγου κ. Μελπομένη Ρογκάλα απήγγειλε ποίημα εμπνευσμένο από τη θυσία του ήρωα γραμμένο από την ίδια και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας απένειμε τιμητικό δίπλωμα προς τον υποσμηναγό Κωνσταντίνο Τσίτσα το οποίο αντ’ αυτού παρέλαβε ο ανιψιός του  κ. Χαράλαμπος Τσίτσας. Στον ιερέα και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας προσφέρθηκαν λευκώματα, με καταγραφές από την εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 1941, όπου περιέχονται ανταποκρίσεις για τη θυσία του Κωνσταντίνου Τσίτσα και τη μεγάλη προσφορά του προς την πατρίδα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν κάτοικοι της Αρραβωνίτσας και φίλοι από τον Ερινεό και το Αίγιο.

Εκ μέρους του Μουσείου Ιστορικής Λαογραφικής Μνήμης Λόγγου και της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας ευχαριστούμε:  τον ιερέα  π. Κωνσταντίνο Στάικο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρραβωνίτσας, τον κ. Γιώργο Μουτσόπουλο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και τον καθηγητή του 2ου Γυμνασίου Αιγίου κ. Ιωάννη Μπαρδούτσο για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες επίσης προς τον κ. Χαράλαμπο Τσίτσα που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και μας έδωσε τα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία  για τον  θείο του Κωνσταντίνο Τσίτσα. Επίσης ευχαριστούμε όλους όσοι παρευρέθησαν.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ