ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της ΕΦΑΕΛ με τίτλο "ΦΙΛΕΛΛΗΝ" προς τιμήν του αμερικανού Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ

Η πιο πρόσφατη έκδοση της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, με τον τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝ, προς τιμήν του Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, παρουσιάστηκε χθες βράδυ, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Πρόκειται για την δεύτερη παρουσίαση του σημαντικού αυτού τόμου, μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2016 στο Δημαρχείο της Νεμέας, στο πλαίσιο της 6ης Νεμεάδας 2016. Ο τιμητικός τόμος, 400 σελίδων, αποτελεί αφιέρωμα σε έναν εξέχοντα αμερικανό αρχαιολόγο, τον Στέφανο Μίλλερ, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αρχαιολογική έρευνα και μελέτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Νεμέα, όπου εργάστηκε με επιμονή και αφοσίωση ανοικοδομώντας το ναό του Δία, ιδρύοντας Μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, αναβιώνοντας τους πανελλήνιους αγώνες των Νέμεων και μετατρέποντας σε αρχαιολογικό πάρκο το αρχαίο Στάδιο.  

Στο βιβλίο, που επιμελήθηκαν η Πρόεδρος της ΕΦΑΕΛ Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και η Επιμελήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών Αρχαιολόγος Έλενα Παρτίδα, περιλαμβάνονται 25 επιστημονικά άρθρα που υπογράφονται από διακεκριμένους αρχαιολόγους έλληνες και ξένους και αναφέρονται στα πεδία της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, αθλητικών αγώνων, ιστορίας, επιγραφικής, νομισματικής, φιλοσοφίας, εθνογραφίας και στο ιστορικό παρελθόν της Νεμέας, με σκοπό να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ίδιου του τιμώμενου Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ. Στα άρθρα που φιλοξενούνται στον τόμο, περιλαμβάνονται και δύο που αφορούν στην Αχαΐα. Στο ένα άρθρο που υπογράφεται από τον Καθ. Νομισματικής Robert Weir, παρουσιάζεται για πρώτη φορά συνολική δημοσίευση των 107 αρχαίων νομισμάτων από τις έρευνες και ανασκαφές στην Αρχαία Ελίκη, με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα καθώς ανάμεσα στα νομίσματα έχουν βρεθεί και νέες, άγνωστες μέχρι σήμερα κοπές νομισμάτων από την Κορινθία και την Αχαΐα. Με το δεύτερο άρθρο από τον Καθ. Αρχαιολογίας Γιάννη Λώλο, γίνεται εκτενής αναφορά σε μεγάλο ταφικό μνημείο της πόλης των Πατρών που λόγω των διαστάσεων του θαλάμου του κατατάσσεται στα μεγαλύτερα μνημεία του είδους στον ελλαδικό χώρο.   

Στο πάνελ παρουσίασης του τόμου ΦΙΛΕΛΛΗΝ στο Μουσείο Μπενάκη, συμμετείχαν εκτός των δύο επιμελητριών της έκδοσης Ντόρας Κατσωνοπούλου και Έλενας Παρτίδα, οι αρχαιολόγοι Αναστασία Γκαδόλου (Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων & Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού) και Jutta Stroszeck (Διευθύντρια Ανασκαφών του Κεραμεικού της Αθήνας). Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα επιμελημένο εκδοτικό έργο των δύο επιμελητριών και στο σημαντικό περιεχόμενο του τόμου με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχαιολόγων ελλήνων και ξένων.

Το ΔΣ της ΕΦΑΕΛ ευχαριστεί και συγχαίρει τις επιμελήτριες της έκδοσης για την ανιδιοτελή εργασία και προσφορά τους, εμπλουτίζοντας τις εκδόσεις της Εταιρείας με τον ξεχωριστό αυτό τιμητικό τόμο για τον Στέφανο Μίλλερ.

Saitis Home Έπιπλα