ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αξιόλογη η παρουσίαση του βιβλίου "Οικογένεια Πετμεζά" του Στάθη Κουτρουβίδη, στο Long Beach

Το Μουσείο Ιστορίας - Λαογραφίας Λόγγου & ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ με την υποστήριξη της  ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, το  βιβλίο : «Οικογένεια Πετµεζά: Το πολλαπλό αποτύπωµά της στο πέρασµα του χρόνου» του Στάθη Κουτρουβίδη (Εισαγωγικό σημείωμα, Βασίλης Παναγιωτόπουλος).

Η παρουσίαση, ενώ είχε προγραμματιστεί για εξωτερικό χώρο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, έγινε εντός του Ξενοδοχείου  Long Beach Resort στον Λόγγο Δήμου Αιγιάλειας, (με τα ισχύοντα μέτρα αποφυγής διασποράς του covid 19). Αυτή η αλλαγή δεν αποτέλεσε εμπόδιο ώστε να πραγματοποιηθεί μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση, που την τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Κύριοι ομιλητές της παρουσίασης ήταν :  ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός και συγγραφέας της έκδοσης , ο κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας Πρόεδρος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, και ο κ. Αντώνιος Πετμεζάς, απόγονος οικογένειας Πετμεζά. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Μουσείου κ. Μέλπω Ρογκάλα απήγγειλε μία σύνθεση από τη συλλογή της με τίτλο « Η βάπτιση » από την οποία φανερώνεται και η σχέση του Πετμεζά με τους αγωνιστές σκινίτες του Λόγγου.

Έπειτα, με την επιμέλεια του Φιλόλογου- Μουσικοσυνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου ακούστηκαν   ιστορικά-παραδοσιακά τραγούδια του ’21 ( με συνοδεία απλών οργάνων της εποχής εκείνης, όπως φλογέρα, ταμπουράς κ.α.), από τρείς εξαιρετικούς ερμηνευτές : Τον κ. Πάνο Πολυχρονόπουλο , 91 ετών, αλλά με φωνή που θα την ζήλευαν και νεαροί τραγουδιστές, την κ. Ανδριανή Φάσσαρη και την κ. Αργυρή Χριστοδουλοπούλου. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Όμιλο Αβύθου Αιγιάλειας «Οι Αχαιοί» με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Παλαιολογόπουλο και υπεύθυνο των χορών τον εκπαιδευτικό κ. Μασαούτη Δημήτριο και από τη  Στέγη Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας «H Αγία Λαύρα» με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Φραντζή.

Σύντομους χαιρετισμούς στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν : ο εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αιδεσιμολογιότατος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος , ο  Αντιπεριφεριάρχης  Διοίκησης & Ηλεκτρ/κής Διακυβέρνησης  κ. Ανδρέας Φίλιας και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος
Την επιμέλεια της παρουσίασης όλων των ομιλητών την είχε ο κ. Κων/νος Κλάγκος , συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην Σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων
Στο τέλος προσφέρθηκαν, από την Δ/νση του Ξενοδοχείου και από φίλους του Μουσείου, εδέσματα και γλυκίσματα μαζί με τα βραβευμένα κρασιά του Άγγελου Ρούβαλη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής , ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών  Ανδρέα Κατσανιώτη κ. Άρης Πατσόπουλος,  η πρώην αντιστράτηγος ε.α. κ. Ευσταθία Γιαννιά  Περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, ο Διοικητής του Γ΄Λιμενικού τμήματος Αιγίου κ. Κωστάκης Μιχαήλ, η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας ( Ι.Λ.Ε.Α.) κ. Βάνα Μπεντεβή , ο συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο ποιητής κ. Θανάσης Τρίψας, ο εφημέριος του Ι. Ναού του Αγ. Δημητρίου της τοπικής κοινότητας Λόγγου π. Χρήστος Τσούλκας,  ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αιγιάλειας κ. Γιώργος Ντίνου , η Αντιδήμαρχος Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας & Κληροδοτημάτων κ. Μαρία Γιδά, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Νικόλαος Καραΐσκος,  ο πρόεδρος της Δημ. ενότητας Αιγίου κ. Γιώργος Γκιώνης ,ο η κ. Βασιλική Ψυχράμη από τη Δημοτική Παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια», ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Άρης Τηλιγάδας και πολλοί άλλοι κάτοικοι του Λόγγου, φίλοι και συνεργάτες του Μουσείου.

Η Διοίκηση του Μουσείου ευχαριστεί όλους όσοι αναφέρθηκαν πιο πάνω καθώς επίσης  το Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», που με το άγημά του, τίμησε την εκδήλωση, την κ. Αλεξάνδρα Βασιλειάδη, απόγονο του Πετμεζά, που επιμελήθηκε την προβολή φωτογραφικού υλικού καθώς επίσης και την κ. Σιταρά Μαρία Δ/ντρια του Δημ. Σχολείου Καμαρών, την κ. Βασιλική Κυριακοπούλου συνταξιούχο εκπ/κό , την κ. Μάγδα Γεωργακοπούλου ,επίσης συνταξιούχο εκπ/κό , τον κ. Ιωάννη Μπαρδούτσο εκπαιδευτικό,την κ. Ντία Παναγοπούλου έμπορο για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς επίσης και την φοιτήτρια Μουσειολογίας Κορδού Μαρία για την εθελοντική βοήθειά της.


ΧΟΡΗΓΟΙ : ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ,Ξενοδοχείο LONG BEACH RESORT, TOYOTA Aigio Panagopou1os

Saitis Home Έπιπλα