ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Πανελλήνια αναγνώριση της Μάχης του Καστρακίου και της αυτοθυσίας των ηρωίδων της Νωνάκριδας, σε τιμητικές εκδηλώσεις στο Ζάλογγο

Στο Ζάλογγο ταξίδεψε η «Αναγέννησις» Ακράτας, μετά από σχετική πρόσκληση, με μέλη του  θεατρικού  τμήματος της για να συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις με τίτλο «Τιμή στην αυτοθυσία της Ελληνίδας» που διοργάνωσαν ο Δήμος Πρέβεζας, η Π.Ε Πρέβεζας και οι Κοινότητες Καμαρίνας, Ωρωπού και Κρυοπηγής. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στις Σουλιώτισσες και στην συνέχεια παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο στο πολιτιστικό κέντρο Ωρωπού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Σε σχετική ανάρτηση, ο Σύλλογος αναφέρει:

"Η «Αναγέννησις» που παρουσίασε το μοναδικό θεατρικό δρώμενο της εκδήλωσης σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθεσία Χρήστου Ασημακόπουλου, μας μετέφερε στην ιστορική Νωνάκριδα της Εθνεγερσίας. Ο Ιεραπόστολος και Φιλικός Νικηφόρος Παμπούκης, ο οπλαρχηγός Νικόλαος Σολιώτης με τη γυναίκα του Βασιλική και η  ανώνυμη ηρωίδα της μάχης στο Καστράκι, ξετύλιξαν το κουβάρι της ιστορίας και κοινώνησαν ο καθένας τη δική του μαρτυρία. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κοινού που παρακολούθησε με μεγάλη προσήλωση το δρώμενο ενώ πολύ κολακευτικά ήταν  τα σχόλια όλων των παρευρισκομένων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης «Σουλιώτες», που παρουσίασε το χορό του Ζαλόγγου,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισσός», το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός» Νάουσας, η Χιακή Ένωση Ελευσίνας, χορευτικό από τον Δήμο Καλαμάτας και το χορευτικό του Δήμου Πρέβεζας που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο σύλλογος παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα και δώρισε στους διοργανωτές βιβλία που έχει εκδώσει η «Αναγέννησις».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας ευχαριστεί θερμά όλους τους διοργανωτές και κυρίως τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καμαρίνα Θεόδωρο Δράκο  για την εξαιρετική φιλοξενία και την αμέριστη βοήθεια του. Σε όλες τις ομάδες που γνωρίσαμε ευχόμαστε καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή αντάμωση του χρόνου!  

Από το Ζάλογγο ξεκίνησε ένα όμορφο ταξίδι που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, αφού το θεατρικό δρώμενο έχει ενταχθεί σε παράσταση που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα παρουσιαστεί σε επτά πόλεις. Η πρώτη παράσταση είναι στην Πάτρα την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ στο θέατρο Πάνθεον."

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Αίγιο, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, πιθανότατα στον "Απόλλωνα".

Saitis Home Έπιπλα