ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ξεχασμένες «νότες»… Αγωνία για το μέλλον της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας που «σιωπά»

Για αδιαφορία και παραγκωνισμό ως προς την πορεία και το μέλλον της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιω. Κοκονέτσης» μίλα ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και που επιβεβαιώνει ψιθύρους που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, μετά από τη «σιωπή» του μουσικού συνόλου που δεν έκανε καμία εμφάνιση το φετινό καλοκαίρι.

Η λειτουργία της φιλαρμονικής χωρίς την έμπρακτη στήριξη του Δήμου είναι αδύνατη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που περιγράφει τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα τα οποία αναζητούν λύση από τους αρμόδιους και ειδικά από το ΝΠΔΔ. Λύση άμεση, με φροντίδα και ενδιαφέρον για τα δεκάδες παιδιά, που μέσω της μπάντας μαθαίνουν μουσική αλλά και αποκτούν εμπειρίες πολύτιμες για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Ανησυχία προκαλεί στους γονείς, τα μέλη και στον Αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής «Ιωάννης Κοκονέτσης» στην Αιγείρα η αδιαφορία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ,προς την επίλυση των προβλημάτων της. Παρ’ όλο που η Φιλαρμονική έχει έρθει σε επικοινωνία με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αιγιαλείας και τον πρόεδρό του αρκετές φορές, δεν έχει εισπράξει καμία έμπρακτη απάντηση, έχοντας ως αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι να μένει ξανά μετέωρο και να φτάνει προς το τέλος του.
Συγκεκριμένα τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την Φιλαρμονική για την βιωσιμότητά της είναι η επίλυση στα οικονομικά ζητήματα όπως:
-Η αμοιβή του Αρχιμουσικού, ο οποίος συγκρατεί την φιλαρμονική αμισθί εδώ και αρκετά χρόνια.
-Η κάλυψη των αναλώσιμων υλικών της Φιλαρμονικής, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, έχοντας ως αποτέλεσμα τα παιδιά και ο αρχιμουσικός να συνεισφέρουν στην αγορά των υλικών αυτών και να μην μπορούν τεχνικά να στηρίξουν την μουσική τους προσπάθεια, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η Φιλαρμονική γεμίζει τις πλατείες του τόπου και συμμετέχει σε αρκετές λιτανείες. Ωστόσο, με την έλλειψη των υλικών αυτών και την αμέλεια που επικρατεί, δεν μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά της.
-Η συντήρηση στα μουσικά της όργανα από εξειδικευμένο κατάστημα, διότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια για την συντήρηση τους, δημιουργώντας εξίσου πολλά τεχνικά-μουσικά προβλήματα.
-Η αγορά νέων στολών και η συντήρηση τους, καθώς υπάρχουν φθορές από την πολυετή χρήση τους από το 2004.
Τα αναφερθέντα προβλήματα σε συνδυασμό με τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με τον COVID-19 αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για το μουσικό και τεχνικό μέρος της Φιλαρμονικής. Για τα παραπάνω προβλήματα επίσης, έχει ενημερωθεί κατά το παρελθόν ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αιγείρας αλλά και η αντιδήμαρχος και αρμόδια για τα θέματα Ανατολικής Αιγιαλείας.
Επιπροσθέτως, έχουν δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της Φιλαρμονικής. Γονείς και μέλη ανυπομονούν για την έμπρακτη ανταπόκριση από το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου, επισημαίνοντας ότι η Φιλαρμονική είναι «Δημοτική» και δεν μπορεί να παραγκωνίζεται με αυτόν τον τρόπο».

Saitis Home Έπιπλα