ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ήχησαν ξανά... τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης - Με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων σε Περιστέρα και Σόλο

"Νωνάκριδα, Αγωνιστών Γη", ένας τόπος που αντηχεί από τις μάχες και τις θυσίες των αγωνιστών που τόλμησαν και άναψαν πρώτοι το μπαρούτι της Επανάστασης. Στον τόπο αυτόν τον ποτισμένο με αίμα και θάρρος, το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε ένα διήμερο γεμάτο ιστορία, τιμή, μνήμη και τέχνη, προς τιμήν των Πρώτων Τουφεκιών της Επανάστασης που ήχησαν πριν 200 χρόνια στα χώματα αυτά (14 Μαρτίου 1821 στο Αγρίδι) αλλά και προς τιμήν των γνωστών και άγνωστων ηρώων στις μεγάλες μάχες και καταστροφές, που ήταν το ακριβό τίμημα της λευτεριάς.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αναγέννησις" Ακράτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων και συλλόγων, είχαν την επιμέλεια του διημέρου, που το Σάββατο το απόγευμα περιλάμβανε ιστορικό περίπατο στα δρομάκια της Περιστέρας με επικεφαλής τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας κ. Θανάση Φωτόπουλο, φίλο της περιοχής και άοκνου μελετητή της ιστορίας της Νωνάκριδας, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στη μνήμη του αγωνιστή Αναγνώστη Γιαννόπουλου (Πάτζου) και ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με θέμα τον αγωνιστή Νικόλαο Σολιώτη. Επίσης διατέθηκε το βιβλίο "Τα πρώτα τουφέκια της επανάστασης-Η συμβολή της Ανατολικής Αιγιάλειας στην Επανάσταση του 1821" που συντάχθηκε με φροντίδες του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αναγέννησις" Ακράτας και εκτυπώθηκε με χορηγία της ΔΗΚΕΠΑ.

Το πρωί της Κυριακής, το χωριό Σόλος είχε την τιμητική του. Αρχικά εψάλη Θεία Δοξολογία στο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, όπου τίθεται σε προσκύνημα η Ιερή Εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, που ο θρύλος θέλει να "τραυμάτισε" με το σπαθί του ο φοβερός Ιμπραήμ και το μαρτυρούν απροκάλυπτα οι σπαθιές στα πρόσωπα της Θεοτόκου και του Ιησού Χριστού. Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας διάβασε τον πανηγυρικό της ημέρας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο του χωριού, ενώ στη συνέχεια μαθητές από Σχολεία της Ακράτας, μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης "Βοστίτσα 1821" και της θεατρικής ομάδας της "Αναγέννησις" με επαναστατικές σημαίες παρέλασαν στο δρόμο του Σόλου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ακράτας, για να οδηγηθούν στην πλατεία του χωριού, όπου παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο "Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης", σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθεσία του Χρήστου Ασημακόπουλου. Οι ερμηνείες συγκλονιστικές, μετέφεραν στο κοινό τα γεγονότα της εποχής, την αυταπάρνηση, τη μαχητικότητα αλλά και την απελπισία και τον πόνο, που γέννησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ανδρέας Φίλιας και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η συμβολή στην επιτυχία των εκδηλώσεων, από τη ΔΗΚΕΠΑ, την αντιδήμαρχο Διοικητικής Υποστήριξης και Δ.Ε. Ακράτας-Αιγείρας κα Μαρία Σταυροπούλου, τους προέδρους των κοινοτήτων Περιστέρας και Μεσορρουγίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστέρας "Νώνακρις".

 

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Saitis Home Έπιπλα