ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

"Γυναικών καθρέφτισμα" - Μια σπουδαία μουσικοθεατρική παράσταση με την Εύα Κοταμανίδου, την Τετάρτη στο "Πολύκεντρο"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ FILODIMOS.GR

Μια αξιόλογη μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου "Γυναικών Καθρέφτισμα", παρουσιάζεται την Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο στην παραλία Αιγίου (δίπλα στο ΤΕΙ), στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από την Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων του Δήμου Αιγιαλείας, τη ΔΗΚΕΠΑ και το παράρτημα Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η μεγάλη ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, μαζί με την Ειρήνη Γκρέκα, ενώ τη μουσική επιμέλεια και σύνθεση έχει ο Σάκης Παπαδημητρίου.

Η Μαρία Παναγιωτακοπούλου μιλάει στο filodimos.gr για το βιβλίο της «Γυναικών καθρέφτισμα» και τη συνεργασία της με τη σπουδαία ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, καθώς και για την παράσταση:

-Κυρία Παναγιωτακοπούλου, μιλήστε μας για το βιβλίο σας "Γυναικών Καθρέφτισμα".

Το βιβλίο μου «Γυναικών καθρέφτισμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδύφωνο τον Μάιο του 2018. Πρόκειται για ένα θεατρικό διάλογο ανάμεσα σε δύο γυναίκες μιας μάνας και μιας κόρης,  που αφηγούνται τη ζωή τους. Θυμούνται, προβληματίζονται, αναζητούν την επιβεβαίωση και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους και την ύπαρξή τους. Στην ουσία είναι δύο μονόλογοι που εμπλέκονται… δυο γενιές συγκρούονται για να καταλήξουν στη διαπίστωση ότι ο ρόλος της Γυναίκας παραμένει ίδιος σε κάθε εποχή. Το βιβλίο αυτό είναι μια αυτοβιογραφία θα έλεγα, καθώς μέσα από αυτές τις δύο γυναίκες- ηρωίδες του έργου μου-  προβάλλονται όλες οι γυναίκες που με επηρέασαν και καθόρισαν τη ζωή μου.  Είναι η ζωή η δική μου, της μητέρας μου,  των γιαγιάδων μου, των κοριτσιών μου. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι είναι ζωή κάθε Γυναίκας, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους της.  

-Στο βιβλίο βασίζεται και το μουσικοθεατρικό αναλόγιο "Γυναικών καθρέφτισμα-Ωδή στη Γυναίκα", που θα απολαύσουμε την Τετάρτη στο Αίγιο και την Πέμπτη στην Πάτρα. Τι θα παρακολουθήσουμε;

Πρόκειται για μια παράσταση όπου το θεατρικό μου κείμενο «Γυναικών καθρέφτισμα» εμπλέκεται με τραγούδια που έχει συνθέσει ο Σάκης Παπαδημητρίου για τη Γυναίκα πάνω σε ποίηση ποιητών, όπως της Κικής Δημουλά,  Αιμιλίας Δάφνη, Κωστή Παλαμά και Γιάννη Κουτσοχέρα. Η μουσική λειτουργεί αντιστικτικά με το κείμενο καθώς ο Σάκης, ως συνθέτης αλλά  και ως μουσικός επί σκηνής, «συνομιλεί» με την «αιώνια Γυναίκα» στον χώρο και τον χρόνο. Στην παράσταση θα ακουστούν και δυο παραδοσιακά τραγούδια, ένα του γάμου κι ένα νανούρισμα καθώς και δυο τραγούδια σε δικούς μου στίχους.  Είναι μεγάλη τιμή τον ρόλο της Γυναίκας-μάνας να υποδύεται μια σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου η Εύα Κοταμανίδου. Μια πραγματική κυρία της Τέχνης με σπουδαία πορεία στον πολιτισμό της Ελλάδας και μια σχέση με το Αίγιο καθώς ήταν η πρωταγωνίστρια στην ταινία «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που γυρίστηκε στο Αίγιο.  Στην παράσταση συμμετέχει επίσης η ηθοποιός Ειρήνη Γρέκα, η Χριστιάνα Ζάρου στο βιολί και η Έλενα Παπαδημητρίου στο τσέλο και το τραγούδι. Το μουσικοθεατρικό αυτό αναλόγιο έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, στην Ελευσίνα και θα παρουσιαστεί στις 14 Μαρτίου στην Πάτρα. Θέλω να ευχαριστήσω την «Ένωση Γυναικών Ελλάδας- παράρτημα Αιγίου», τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και τη ΔΗΚΕΠΑ για την πρόσκληση να παρουσιαστεί στο Αίγιο την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο Πολύκεντρο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

 

-Και σε αυτήν την παράσταση συνεργάζεστε με τη μεγάλη ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου.

Με την Εύα Κοταμανίδου συνεργάστηκα πρώτη φορά το 2002 σε μια παράσταση που είχε τίτλο «Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη». Είχε διαβάσει αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα της Διδώς Σωτηρίου. Θυμάμαι ότι ο Σάκης της είχε τηλεφωνήσει, χωρίς να τη γνωρίζει και μόλις άκουσε την παράσταση και τους συντελεστές δέχθηκε να συμμετάσχει . Ήταν η πρώτη μας επαφή με μια σπουδαία ηθοποιό κι έναν σπουδαίο άνθρωπο. Από τότε συνεργαστήκαμε πολλές φορές και σε παραστάσεις εδώ και στην Αθήνα. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία της  2012 στο αφιέρωμα που κάναμε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τίτλο «Το Αίγιο μέσα απ’ τον φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί της γιατί πέρα από την υποκριτική της ικανότητα  και τη συνολική πορεία της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, αυτό που με συγκινεί είναι η ίδια της η ζωή και η φιλοσοφία της. Η επαφή μαζί της είναι πάντα ένα μάθημα ήθους, ευγένειας και βαθιάς σκέψης. Την ευχαριστώ!

«Γυναικών καθρέφτισμα-ωδή στη Γυναίκα»

Τετάρτη 13 Μαρτίου Πολύκεντρο (Μυρτιά-Αιγίου) στις 7.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Συντελεστές:
Εύα Κοταμανίδου: Γυναίκα-Μάνα
Ειρήνη Γρέκα: Γυναίκα-κόρη

Σάκης Παπαδημητρίου: κιθάρα-καβάλ
Χριστιάνα Ζάρου: βιολί
Έλενα Παπαδημητρίου: τραγούδι-τσέλο.

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα