ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

"Το τραγούδι της ταβέρνας" - Ποίηση μελοποιημένη από τον Γιώργο Μπαμπαράκο

Ο σπουδαίος μουσικός και μαέστρος της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων, καθώς και επικεφαλής της βραβευμένης μπάντας Ulalum Γιώργος Μπαμπαράκος, μετά από πολύ αξιόλογη περπατησιά ως μουσικός και ως δάσκαλος, καταπιάνεται με κάτι νέο και διαφορετικό από όσα έχουμε ακούσει από την μέχρι τώρα πορεία του.

Με ύφος λαϊκό και ουχί λαϊκίστικο, ανακάλυψε και μελοποιεί "άγνωστα" ποιήματα ελλήνων ποιητών και δίνει ψυχή στα λόγια τους. Το πρώτο τραγούδι που ανέβασε στο YouTube είναι το "Τραγούδι της Ταβέρνας" σε ποίηση του Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923) και σε μουσική και ενορχήστρωση Γιώργου Μπαμπαράκου.

Ο ίδιος μιλά για το νέο του εγχείρημα και μοιράζεται τις σκέψεις του με το filodimos.gr:

"Ο ποιητικός λόγος έχει την δύναμη να απεικονίζει  τα ανθρώπινα συναισθήματα. Με ιδιαίτερη και ξεκάθαρη ματιά η ανθρώπινη ψυχή και τα πάθη της αποτυπώνονται σε λίγες γραμμές, με λέξεις -προτάσεις που η δομή τους είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη.

Μηχανή καταγραφής της ανθρώπινης φύσης είναι η ποίηση.

Πανάρχαια εφεύρεση που η τεχνολογική Βαβέλ των ημερών μας  πασχίζει να υποκαταστήσει και βέβαια να μοσχοπουλήσει στις αγορές της εικονικής πραγματικότητας.

Διδάσκω μουσική εικοσιπέντε χρόνια και σ' όλη μου την ζωή με συντροφεύει η ποίηση. Με κάθε αφορμή μιλάω στους μαθητές μου για τον ποιητικό λόγο. Ποίηση και μουσική μαζί χαρτογραφούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο  την ανθρώπινη φύση.

Πολλές φορές στην πορεία μου ως μουσικός πασχίζω να συνδυάσω τον ποιητικό λόγο με την μουσική και το μουσικό λόγο με ποίηση. Χρόνια τώρα στο συρτάρι μαζεύονται ιδέες, τραγούδια, μουσικές. Ο χρόνος, που αδίστακτα μας προστάζει, έδωσε την άδεια του, να βγουν στον φως τραγούδια και μουσικές, που υπομονετικά περίμεναν την ώρα τους.

Έντυσα με μουσική πολλά ποιήματα που αγαπώ. Κάνοντας την προσωπική μου ανάγνωση στο ποιητικό κείμενο.

Το πρώτο μου μελοποιημένο ποίημα που παίρνει τον δρόμο του είναι το "ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ" του Αργύρη Εφταλιώτη.

Ο Αργύρης Εφταλιώτης  (ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη) γεννήθηκε  το 1849 στο Μόλυβο της Λέσβου και πέθανε το 1923 στο Cab d' Antibes της Γαλλίας. Η πίστη τού Εφταλιώτη στον δημοτικισμό ενέπνευσε όλα σχεδόν τα κείμενά του. Το ποιητικό έργο του βρίσκεται κυρίως συγκεντρωμένο στη συλλογή «Παλιοί σκοποί» (1909) .

Ο Νίκος Μπαλής (τραγούδι-κιθάρες), ο Γιώργος Παπαγεωργίου (μπουζούκι) και ο Μάκης Στούμπανος (κόντρα μπάσο) πολύτιμοι αρωγοί και συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό.

 Συντελεστές

Ερμηνεία
Νίκος Μπαλής
Τρίχορδο Μπουζούκι
Παπαγεωργίου Γιώργος
Κιθάρες-Μπαγλαμάς
Νίκος Μπαλής
Κόντρα Μπάσσο
Μάκης Σπούμπανος
Ηχογράφηση
Μίμης Αγγελόπουλος-Δίηχο
Μίξη
Αρης Μπίνης-Vox Studiο
Εξώφυλλο
Ζαννέτα Μπαρμπαρίγου
Παραγωγή
Μπαμπαράκος Γιώργος

PrintEmail

 

 

 

 
 
 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ