ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την πρώτη τουφεκιά της Επανάστασης στο Αγρίδι της ορεινής Ακράτας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η τοπική κοινωνία της Νωνάκριδας τιμά φέτος την επέτειο της πρώτης ένοπλης ενέργειας της Επανάστασης του ελληνικού Έθνους κατά του Οθωμανικού Ζυγού, καθώς συμπληρώνονται 198 χρόνια από τη σπίθα που άναψε στα Κλουκινοχώρια της ορεινής Ακράτας και έγινε φωτιά και λάβρα, οδηγώντας στην ελευθερία τους Έλληνες μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η σπίθα ήταν η ενέδρα που έστησε στις 14 του Μάρτη του 1821 ο Νικόλαος Σολιώτης με μια ντουζίνα παλικάρια στις Πόρτες του Αγριδίου, δολοφονώντας τους τούρκους χαρατζήδες που μετέφεραν γράμματα του Μεχμέτ Σαλήχ προς τον πασά Χουρσίτ στα Γιάννενα.

Η περσινή διοργάνωση ανέδειξε για πρώτη φορά σε ευρύτερο πλαίσιο, το πολεμικό γεγονός που αποτελεί μια ακόμη πρωτιά στα γεγονότα της Εθνικής Παλιγγενεσίας της περιοχής Αιγιαλείας-Καλαβρύτων, ανάμεσα στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και την κήρυξη της έναρξης του αγώνα στις 25 Μαρτίου 1821 στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. Φέτος, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου, τοπικοί σύλλογοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιαλείας προετοιμάζουν σειρά εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει τιμητική εκδήλωση για τους ανώνυμους αγωνιστές του 1821 στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας, διάλεξη για τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης στη Ζαρούχλα, καθώς και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Τίμιας Ζώνης στο Αγρίδι και θεατρικά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αναγέννηση Ακράτας", σε κείμενα της Τασίας Ευσταθίου και σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρήστου Ασημακόπουλου, με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με παρέλαση σχολικών και άλλων τμημάτων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον στο Αγρίδι.

Το πλήρες πρόγραμμα θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, καθώς οι προετοιμασίες κορυφώνονται από τους συμμετέχοντες συλλόγους, τις κοινότητες και την αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιαλείας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Λίγα χιλιόμετρα πριν τον Σόλο, το ορεινότερο χωριό της Ακράτας, ο Νικόλαος Χρ. Σολιώτης (1785-1841), μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από τον σχολάρχη Νικηφόρο Παμπούκη μεταφέρει στους Κλουκιναίους το κάλεσμα για την έναρξη του αγώνα. Κρέμονται οι άντρες απ΄ τα λόγια του φλογερού αγωνιστή. Οι  Κλουκίνες θα συνδέσουν την τύχη τους με το όνομά του. Ο Μοριάς βράζει. Οι καπεταναίοι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν. Ο Παπαφλέσσας έχει συναντηθεί με τον Νικόλαο Σολιώτη αρχές του Γενάρη στο Σόλο και η Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας είναι μια πραγματικότητα, όπου έμελλε να συμμετάσχουν οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι δημιουργοί του μετέπειτα ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Στις 14 του Μάρτη του 1821 ο Νικόλαος Σολιώτης, εν αγνοία των προεστών της Νωνάκριδας, στήνει ενέδρα με μια ντουζίνα παλικάρια, τον αδελφό του Αργύρη και τον Αναγνώστη Κορδή, στις Πόρτες του Αγριδίου, απέναντι από τον Χελμό.  Από στιγμή σε στιγμή θα περάσουν οι τούρκοι τριπολιτσιώτες γυφτοχαρατζήδες που μεταφέρουν γράμματα του Μεχμέτ Σαλήχ προς τον Χουρσίτ πασά στα Γιάννενα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα οι φοροεισπράκτορες έχουν ξαμοληθεί στα χωριά. Ο λαός στενάζει από τη βαριά φορολογία. Ο Σολιώτης αφουγκράζεται την οργή του λαού και διαλέγει την ώρα να επιτεθεί στους τούρκους, ανοίγοντας το δρόμο στις επαναστατικές συρράξεις που χάραξαν το δρόμο προς τη λευτεριά.

Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες τουφεκιές στο Αγρίδι και τη συνάντηση του οπλαρχηγού με τους προεστούς στη Ζαρούχλα προετοιμάζεται ο μεγάλος χορός της επανάστασης. Καταιγιστικά αιματηρά επεισόδια λαβαίνουν χώρα σε όλη την ορεινή Αχαΐα. Ο αγώνας φουντώνει. Οι οπλαρχηγοί εμφορούνται από τον ενθουσιασμό του ξεσηκωμού. Επαναστατικό κλίμα καλλιεργείται στη Νωνάκριδα και στα Καλάβρυτα. Ο δρόμος της επανάστασης έχει ήδη ανοίξει.

Ο Ιμπραήμ τον Μάιο του 1826 λεηλάτησε κυριολεκτικά τη Νωνάκριδα ως αντίποινα για το φονικό στις Πόρτες. Μπήκε έφιππος στη εκκλησιά του Αι-Γιώργη στο Σόλο και χαράκωσε την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας με το σπαθί του, εικόνα που ακόμα υπάρχει στον Ιερό Ναό (φωτό). Έκαψε τη Ζαρούχλα, το Αγρίδι, την Αγία Βαρβάρα, το Σόλο και την Περιστέρα και με το πολυπληθές στράτευμά του προχώρησε προς τα Καλάβρυτα και την Τριπολιτσά, σέρνοντας τα αιχμάλωτα γυναικόπαιδα και τα λάφυρα των Κλουκιναίων. Η ιστορία όμως είχε ήδη πάρει το δρόμο της. Ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά της πατρίδας, όπως διεμήνυε με τον πύρινο λόγο του ο στρατηγός Θ. Κολοκοτρώνης -και δεν την πήρε πίσω.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα