ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Ζουρ φιξ» το μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα

Ένα μυθιστόρημα με πρωτότυπη, ανατρεπτική βάση και ακόμα πιο ανατρεπτική πλοκή που αποκαλύπτει τις πολλές εμμονές, τις αυταπάτες και αντιφάσεις της εποχής μας. Το «Ζουρ φιξ», που κυκλοφορεί σύντομα απ’ τις εκδόσεις «Ποταμός» έχει την υπογραφή της δημοσιογράφου και συγγραφέως Λώρης Κέζα, η οποία εδώ και ενάμισι χρόνο ζει μόνιμα στην πόλη που γεννήθηκε, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Γνωστή απ’ την στιβαρή γραφή της -επί πολλά χρόνια- στις σελίδες του «Βήματος», η Λώρη Κέζα μεταλαμπαδεύει την ίδια στιβαρή γραφή στις 382 σελίδες ενός μυθιστορήματος που δανείζεται τον τίτλο του απ’ τις απογευματινές συναθροίσεις της Μπελ Επόκ, τις προκαθορισμένες εβδομαδιαίες ή μηνιαίες επισκέψεις που δεν χρειάζονταν πρόσκληση και που κατά κανόνα ξεκινούσαν μετά τις 5 και διαρκούσαν έως τα μεσάνυχτα.

Ένα μυθιστόρημα που βυθίζεται στις πιο σκοτεινές γωνίες της ανθρώπινης ψυχής και τις αποκαλύπτει μέσα απ’ το πρίσμα του περασμένου μεγαλείου που σκοντάφτει στο δραματικό σήμερα.

Η μυθιστορηματική αφήγηση περιλαμβάνει αληθινά περιστατικά όπως για παράδειγμα τα έργα που έγιναν για την εκτροπή του Αχελώου, την αποφυλάκιση συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος έγινε οινοποιός, τη δυσκολία του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να χτίσει το Costa Navarino, το διαζύγιο του Ανδρέα Βγενόπουλου, την άνοδο, την πτώση του Μπάμπη Βωβού.

Από τις σελίδες του βιβλίου περνά η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Πολιτισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης ως φοιτητής Φιλοσοφικής, ο Άγγελος Δεληβοριάς, ο Μπίλι Μπο, η δυναστεία των Παπανδρέου. Γίνεται αναφορά σε γεγονότα όπως η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα ή το μοναχικό τέλος του τραγουδιστή των Forminx. Όλα παρουσιάζονται μέσα από την οπτική του Ιωσήφ Ρεμούνδου, ενός ανθρώπου που ήταν απολύτως αφοσιωμένος στη δουλειά του, στην οικογένεια και στις ερωμένες του.

Η σύνοψη

Ο Ιωσήφ Ρεμούνδος, συνταξιούχος κατασκευαστής κουμπιών, σκέφτεται να αφήσει την τελευταία του πνοή κάνοντας αχαλίνωτο σεξ. Μόνο μια τέτοια έξοδος θα ήταν αντάξια της ζωής του, μιας ζωής πλήρους γυναικών, τις οποίες αγάπησες όλες, για πολύ ή για λίγο, αλλά τις αγάπησε.

Γεννημένος σε ένα μέρος το λένε Αγάπι έζησε την ανάπτυξη και την πτώση της Ελλάδας, οικότροφος στο Λεόντειο, φοιτητής στη Ρώμη, βιοτέχνης και έμπορος, οικογενειάρχης, από το διαμέρισμα στην Κυψέλη των σέβεντις στη μονοκατοικία της Φιλοθέης και ανάθεμα τους πέντε πρωθυπουργούς που τον κατάντησαν να μην μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, ανάθεμα την οικονομική κρίση. Έχει όμως τις γυναίκες του για παρηγοριά, σύζυγο, κόρη, ερωμένη, έχει και λίστα από πρώην που κατοικούν στις αναμνήσεις του, έχει και τις γυναίκες του Zonars, τις οποίες κρυφακούει πίνοντας τον χυμό του.

Μια αφήγηση που αποκαλύπτει τον Ρεμούνδο σιγά σιγά, σαν να ξεκουμπώνει το πουκάμισο, ραμμένο σε ράφτη φυσικά, ενίοτε σαν να ξεκουμπώνει το παντελόνι του, δεν του αρέσουν τα φερμουάρ εκεί κάτω, δείχνουν βιασύνη και ο Ρεμούνδος θέλει το χρόνο του, είναι άνδρας παλαιάς κοπής, έντιμος και άπιστος ταυτόχρονα.

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα