ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το 2ο βραβείο μικροαφηγήματος στο διήγημα "Ο Στασιάρχης" της Αναστασίας Ευσταθίου

Το δεύτερο βραβείο στον 2ο διαγωνισμό συγγραφής μικροαφηγήματος της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών απέσπασε η ακρατινή συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου, με το διήγημά της "Ο Στασιάρχης" που αφηγείται την πραγματική ιστορία του παππού Ανδρέα Παμπούκη.

Η ίδια γράφει σχετικά:

"Συνήθως γράφω μυθιστορήματα... με κυνηγούν οι λέξεις ... οι ιστορίες θέλουν να τις αφηγηθώ στους μικρούς ή στους μεγάλους αναγνώστες μου.

Όταν όμως συμμετείχα στο 2ο Διαγωνισμό συγγραφής μικροαφηγήματος της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκα μπροστά σε μία πρόκληση. Να χωρέσω την πραγματική ιστορία του παππού Ανδρέα Παμπούκη στο μέγιστο όριο των 750 λέξεων.

Όπως λένε στη μιντιακή γλώσσα I accept the challenge. Ό,τι ερχόταν αβίαστο προσέκρουε στο φράχτη των 750 λέξεων. Το μικροαφήγημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου είπε Χέμινγουεϊ και η δική μου ιστορία πραγματικά έχει τον όγκο ενός τεράστιου παγόβουνου ενταγμένη σε ένα ιστορικό και συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο που "ζει" κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η ιστορία, συμπύκνωση μιας αφήγησης που ολοκληρώνω αυτή την εποχή, διαγωνίστηκε μαζί με άλλες 37 ιστορίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Απέσπασε το δεύτερο βραβείο και μου έδωσε μεγάλη χαρά. Άλλη μια σημαντική στιγμή στη συγγραφική μου πορεία.

Το βράδυ της απονομής στον ζεστό «+δετήρα» αφιέρωσα την ιστορία του Στασιάρχη στον εγγονό του, Ανδρέα. Ο άνθρωπος που με στήριξε όλο αυτόν τον καιρό στη συγγραφή του εγχειρήματος είχε πολλούς λόγους να συγκινηθεί μαζί μου. Το να διαβάζεις, δε την ιστορία σου και να μοιράζεσαι τη γραφή σου με άλλους είναι μοναδική εμπειρία…

Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και τον εκδότη Ανδρέα Τσιλίρα για την όμορφη και προσεγμένη έκδοση που φιλοξενεί τη μικροαφήγησή μου, τους διοργανωτές του διαγωνισμού της βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, του Τμήματος Φιλολογίας, την κριτική επιτροπή που αποφάσισε με τη διαδικασία αξιολόγησης με «τυφλό» σύστημα, καθώς και τους δικούς μου ανθρώπους, που εκείνο το βράδυ ήπιαμε ένα κρασί στη μνήμη μα και στην υγειά των απογόνων του Στασιάρχη.

Χαίρομαι που τα τρία πρώτα διηγήματα θα δημοσιευτούν στο μηνιαίο έντυπο της πανεπιστημιακής κοινότητας @UP και θα αποτελέσουν έναυσμα να γράψουν κι άλλοι. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δείχνει μια τάση εξωστρέφειας ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με την πόλη και τους εκδοτικούς της οίκους. Εμείς οι δημιουργοί δεν έχουμε παρά να διαβούμε αυτές τις γέφυρες συμπαρασύροντας μαζί μας και το αναγνωστικό κοινό".

PrintEmail


 

Saitis Home Έπιπλα