ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η Βάνα Μπεντεβή σε πανελλήνιο Συνέδριο στη Νάξο

Στη Νάξο βρέθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου,η φιλόλογος-ιστορικός και πρόεδρος της ΙΛΕΑ  Βάνα Μπεντεβή,καθώς συμμετείχε ως εισηγήτρια στο ΣΤ΄Πανελλήνιο  Συνέδριο Νάξου με θέμα: «Η ΝΑΞΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ». 

Το συγκεκριμένο Συνέδριο έχει καθιερωθεί από το 1992 και συνέρχεται στη Νάξο κάθε πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή πλήθους συνέδρων από όλη την Ελλάδα, αλλά και το Εξωτερικό,ώστε τείνει να γίνει Διεθνές.

Πράγματι, φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο,αφού  προγραμματίστηκαν 211 εισηγήσεις, εκ των οποίων οι 180 ήσαν πρωτότυπες!Σκοπός των συνεδρίων βέβαια είναι να αναδειχθεί η  μακραίωνη ιστορία της Νάξου,από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα,καθώς και η συμμετοχή του νησιού στην εξέλιξη της ιστορίας της χώρας μας,ιδιαίτερα δε στο πολιτισμό μας! Και είναι αλήθεια, ότι η Νάξος υπήρξε πρωτοπόρος στην εμφάνιση και ανάπτυξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού( και είναι παγκοσμίως γνωστά  τα περίφημα «κυκλαδικά ειδώλια»,που σηματοδοτούν την απαρχή του ελληνικού πολιτισμού,άλλωστε μια επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το επιβεβαιώνει).Το μάρμαρο της Νάξου και οι Νάξιοι γλύπτες με τα εργαστήριά τους, επισφραγίζουν την κλασική γλυπτική!

Το φετεινό – ΣΤ΄κατά σειρά- Συνέδριο, ήταν αφιερωμένο στον  Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τον Νάξιο πολιτικό και διπλωμάτη,ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στην προετοιμασία του Αγώνα του 1821,όσο και  κατά τη διάρκεια της Επανάστασης καθώς και στη εδραίωση των δομών του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, δίπλα στον Ι. Καποδίστρια.

Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος,πολύ μορφωμένος και γλωσσομαθής,διπλωμάτης ισάξιος του Καποδίστρια, διετέλεσε γραμματέας του Ρωσικού Προξενείου στην Πάτρα κατά το 1821,κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αθήνα… Και κατά ευτυχή συγκυρία το Συνέδριο διεξήχθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Δαμαριώνα Νάξου(όπου τον τιμούν και με προτομή του),ενώ η κα Μπεντεβή μίλησε ακριβώς για τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και τη συμβολή του στον Αγώνα του 1821,κάνοντας μάλιστα και  σημαντική ανακοίνωση,καθώς εργάστηκε στα σχετικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη,στα ΓΑΚ αλλά και στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, όπου φυλάσσεται το  αρχείο του πρωτοφιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, με πολλές επιστολές του Ι.Παπαρρηγόπολου,αλλά και το αρχείου του μεγαλεμπόρου και αγωνιστή Τζανέτου Χρηστόπουλου,όπου η κ. Μπεντεβή εντόπισε τρεις επιστολές εμπορικού χαρακτήρα, με Νάξιους εμπόρους κατά την άνοιξη του 1820(!),τα χρήματα των οποίων συγκέντρωνε και τα έστελνε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και το ταμείο της Φ.Ε.!

Η κα Μπεντεβή, δήλωσε πολύ συγκινημένη και για την τιμή που της έγινε- να μιλήσει για τον Ι.Παπαρρηγόπουλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του-το Δαμαριώνα- και επιφυλάσσεται να δημοσιεύσει την εισήγησή της, καθώς και  τη σχέση του με την περιοχή μας τη συγκεκριμένη αυτή εποχή.

PrintEmail

 

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ