ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο "Μανδραγόρας" του Ν. Μακιαβέλι από την "Αναγέννηση" Ακράτας, 29 και 30 Ιουλίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας

Η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλι "Μανδραγόρας" που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου από τη θεατρική ομάδα της "Αναγέννησης" Ακράτας και διακρίθηκε πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, επαναλαμβάνεται την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 9.15 το βράδυ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, στο Κράθιο.

Η απάτη και η εξαπάτηση του άλλου ως κινητήρια δύναμη της δράσης των προσώπων είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το έργο «Ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ» του Νικολό Μακιαβέλι.
Γράφτηκε το 1518 και παρουσιάστηκε σ’ ένα ιδιωτικό σπίτι στη Φλωρεντία το ίδιο έτος. Έχει αποτιμηθεί ως η καλύτερη κωμωδία της Αναγέννησης και παίρνει τον τίτλο της από τη ρίζα του φυτού μανδραγόρας που βοηθά στη γονιμότητα αλλά μπορεί να δηλητηριάσει μέχρι θανάτου τον πρώτο άνθρωπο που θα την αγγίξει.

Στο Μανδραγόρα όλοι οι ήρωες καταφεύγουν στην απάτη. Το έργο αυτό αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα κωμικό αντίστοιχο του "Ηγεμόνα". Και τα δύο έργα δίνουν πρακτικές συμβουλές σ' εκείνον που επιδιώκει την ευτυχία, ακόμη και εις βάρος των άλλων. Η γραφή και η φόρμα που ακολουθεί ο συγγραφέας αποκτά διαχρονικές διαστάσεις καθώς πραγματεύεται τον έρωτα, την πλάνη, την αυταπάτη και κυρίως βέβαια την απάτη. Αλήθειες διαχρονικά επίκαιρες που πάντα πλέκονται στη ζωή των ανθρώπων, κάνοντας το έργο ενδιαφέρον, ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό, χωρίς να καταφεύγει σε διδακτισμούς.

Μέσα από συνεχείς δολοπλοκίες, παρεξηγήσεις και κωμικές ανατροπές, ο συγγραφέας επισημαίνει µε εκπληκτική διαύγεια ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν κρίνεται τελικά από το αν τηρούνται οι κανόνες της ηθικής αλλά από το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Ο πολιτικός, ο κληρικός, ο πλούσιος ή ο αστός, δεν αξιολογούνται µε το μέτρο της ηθικής αλλά από τον βαθμό επιτυχίας των σκοπών τους, ανεξάρτητα από τους τρόπους που χρησιμοποιούν, ώστε να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ταξιάρχης Χάνος, Αντρέας Κουτσουρέλης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τζένη Μαστοράκη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Διαμαντής Αδαμαντίδης
ΣΚΗΝΙΚΑ/ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Μανιατοπούλου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μάριος Κουτσουρέλης
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ:Μηνάς Ντεβές

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)

ΠΟΙΗΤΗΣ: Φάνης Κόγκος
ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ: Φάνης Πετρόπουλος
ΣΥΡΟΣ: Κώστας Παπαγεωργόπουλος
ΣΙΟΡ ΝΙΚΙΑΣ: Γιάννης Μαλαβέτας
ΛΙΓΟΥΡΙΟΣ: Σπήλιος Ζιδρόπουλος
ΣΩΣΤΡΑΤΗ: Μάρη Παπαγεωργοπούλου
ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ: Ανδρέας Διαμαντόπουλος
ΜΟΝΑ ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ: Βάνια Ξιφαρά

PrintEmail

Saitis Home Έπιπλα

 Pizza IQ