ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

"Λιμνοθάλασσες- Αυτές οι εύθραυστες οντότητες": Εικαστική έκθεση με «οικολογική συνείδηση», από σήμερα στη Ναύπακτο

Την υπογραφή πολύ σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών φέρουν τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες» που λαμβάνει χώρα στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Ανάμεσά τους και ο αιγιώτης διακεκριμένος αρχιτέκτων-φωτογράφος Πυγμαλίων Καρατζάς, που συμμετέχει με δύο έργα του.

Η έκθεση που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τις λιμνοθάλασσες και συνοδεύεται από επιστημονικές διαλέξεις και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό αισθητικά και οικολογικά και να επισημάνει την ουσιαστική σχέση, που πρέπει να έχει ο άνθρωπος με το φυσικό του περιβάλλον.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αδαμάκος Γιάννης, Αντωνόπουλος Άγγελος, Βαρβάκη Κάτια, Γαβαλάς Γιάννης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Δημητράκης Γιάννης, Ζουρούδη Στεφανία, Καρακατσάνης Βασίλης, Καρατζάς Πυγμαλίων, Καστρίτσης Γιάννης, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Κελαϊδή Μαρία, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαζαράκης Χρήστος, Λατινοπούλου Αθηνά, Λόη Αγγελική, Μανουσάκης Μιχάλης, Ματσούκη Ειρήνη, Μισούρας Τάσος, Παυλοπούλου Ελένη, Σκανδάλη Δήμητρα, Τριανταφύλλου Αντώνης.

Οι λιμνοθάλασσες αποτελούν βιότοπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το τοπίο, το βιοτικό στοιχείο και οι αλληλεπιδράσεις τους με τον άνθρωπο, η «ευαισθησία» τους στις περιβαλλοντικές αλλαγές, λόγω – κυρίως- της τοπογραφίας τους, καθώς και η ιστορία τους, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ισχυρά ερεθίσματα έμπνευσης για ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Η παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης «Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες» στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας έχει επίκεντρο το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που αποτελεί το 40% του συνόλου της έκτασης των Ελληνικών λιμνοθαλασσών. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από τις πλέον σημαντικές αρχαίες πόλεις της Αιτωλίας, όπως η Πλευρώνα, η Αλίκυρνα και η Καλυδώνα, αναπτύσσονται κατά μήκος των ακτών της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Στην ανατολική πλευρά της ορθώνεται και ο επιβλητικός όγκος της Βαράσοβας, όπου κατά τη Βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη ακμή ο ασκητισμός. Ένα δίκτυο μικρών βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών σηματοδοτούν μια ευλαβική διαδρομή γύρω από τη λιμνοθάλασσα. Η Κυνία λίμνη κατά τον Στράβωνα, ή αλλιώς, κατά τον Όμηρο, η Περικαλλέα λίμνη, σχηματίστηκε εν μέρει από τις προσχώσεις του ποταμού Αχελώου, καθώς στη θέση αυτή βρίσκονταν παλαιότερα οι εκβολές του.

"Pelades2" - Mesolongi - Photo: Pygmalion Karatzas
 

Info:

«Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες»

Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2018

Επιμέλεια και οργάνωση:
Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας

Θεωρητική τεκμηρίωση της έκθεσης:
Θανάσης Μουτσόπουλος, Ιστορικός Τέχνης,
Αναπληρωτής Καθηγητής

Συντονισμός της έκθεσης στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου:
Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.
Σοφία Ρεϊζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ.

ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ. : Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος
ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. : Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 15/6/2018, 19:00 – 20:30
• Λιμνοθάλασσα, ένα δυναμικό οικοσύστημα, Σοφία Ρειζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
• Αρχαιολογικές διαδρομές στις λιμνοθάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
• Τέχνη & Επιστήμη: νέες προοπτικές, Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σάββατο 16/6/2018
• Εκπαιδευτική εκδρομή (κατόπιν συνεννόησης): Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου & Αιτωλικού. Διοργάνωση: Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού.

Τετάρτη 20/6/2018, 19:00 – 20:00
• Βούρκος, χρώματα και αφροί, Γιάννης Κλαδάς, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕΙ Μεσολογγίου.
• Το έργο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Γιάννης Σελιμάς, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού.

Τετάρτη 11/7/2018, 19:00 – 20:00
• Οι λιμνοθάλασσες με τα μάτια του ψαριού, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
• Ηχογραφίες λιμνοθαλασσών: μελετώντας τις λιμνοθάλασσες με ήχους, Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα Ναυπακτία (λιμάνι Ναυπάκτου).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ στην έκθεση και σε όλες τις διαλέξεις

Saitis Home Έπιπλα