ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ), π ρ ο γ ρ α μ μ α τ ί ζ ε ι 3ήμερες εκδηλώσεις – αφιέρωμα στους ΄Ελληνες πρόσφυγες της Μιράς Ασίας ,που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας, το 1922 ,σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.ΕΠ. Α., και θα περιλαμβάνουν:

Η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων σας προσκαλεί να γραφτείτε μέλος της αν αγαπάτε το χορωδιακό τραγούδι ή σας αρέσει να τραγουδάτε.

Τμήμα της έκθεσης παραδοσιακών οργάνων «ΕΥΦΩΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ», της συλλογής του Σάκη Παπαδημητρίου, που φιλοξενείται στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ, ταξιδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς – Δήμου Φοινικαίων Β.Ηπείρου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση "Η Χιονάτη Χάμστερ" από τους εξυπηρετούμενους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Ενώ δεν έχει κοπάσει ο απόηχος του 16ου Παγκόσμιου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο σύλλογος μας ,μέσα σε αντίξοες υγειονομικές και οικονομικές καταστάσεις με ελάχιστη έως ΜΗΔΕΝΙΚΉ οικονομική βοήθεια από τους φορείς του δημοσίου και με την παρουσία τριών ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ Ταμπάκου Δ-Μπακογγιάνη Ν- Θάνου Κ.,του πρέσβη της Ινδίας και μορφωτικού ακολούθου της πρεσβείας της Αιγύπτου

Το δεύτερο ποδηλατικό ταξίδι έλαβε τέλος. Ένα ταξίδι που είχε σαν σκοπό την ανάδειξη της Ιστορίας , του Πολιτισμού και της μοναδικότητας των τοπίων της περιοχής μας , σε μία ποδηλατική διαδρομή που “κλείνει” μέσα της το φυσικό πλούτο , την απόλυτη ηρεμία και γαλήνη , μακριά από τον σύγχρονο αστικό πολιτισμό.

Με πρωτοβουλία και διοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας και με την υποστήριξη και βοήθεια του δήμου Αιγιαλείας , η τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται στο κανάλι της Βουλής "Από Τόπο σε Τόπο", με παρουσιαστή τον Κο Χρήστο Μυλωνά, που προβάλει τα ήθη, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, ταξίδεψε στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην πόλη μας.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας συνεχίζοντας το πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο των Χορωδιακών συνόλων και των εκπαιδευτικών τμημάτων της, σας προσκαλεί να εκδηλώσετε το  ενδιαφέρον σας δηλώνοντας συμμετοχή στα παρακάτω τμήματα που θα λειτουργήσουν υπό τη διεύθυνση της μαέστρου και καθηγήτριας πιάνου Βασιλικής Νάσση.

H ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. προτίθεται να προχωρήσει, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής, στη δημιουργία ορχηστρικών συνόλων, από άτομα κάθε ηλικίας, με την προϋπόθεση να έχουν τις βασικές γνώσεις του μουσικού οργάνου με το οποίο ασχολούνται και σκοπό να αποκτήσουν την εμπειρία της συμμετοχής και της δημιουργικότητας.  

Αν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει «δεν μπορείς να ζωγραφίσεις», τότε οπωσδήποτε να ζωγραφίζεις, και η φωνή θα σωπάσει είχε δηλώσει ο σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκoγκ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων και η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας, εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για την απώλεια του Παναγιώτη Παπαγεωργίου.

Το Σάββατο 10/9/22 οι GREEK RANDONNEURS σε συνεργασία με τον Αιγιώτη ποδηλάτη υπέρ μαραθώνιων διαδρομών και μέλος της Λέσχης Ποδηλατοτουρισμού Ελλάδος Κο Τσολάκη Λοϊζο συνδιοργανώνουν το 2ο BREVET ΑΙΓΙΟΥ με την επωνυμία “Βοστίτσα, το μπαλκόνι του Κορινθιακού” συνολικής αποστάσεως 200 km.

Το Δ.Σ. του συλλόγου Αλυκής, μετά τη λήξη της 1ου Διαγωνισμού - Έκθεσης φωτογραφίας στην παραλία Αλυκής, οφείλει να ευχαριστήσει ΟΛΟΥΣ τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους που συμμετείχαν.


Ο Πολιτιστικός σύλλογος ΄΄ΙΩΝΕΣ΄΄ μετά την πραγματοποίηση του 16ου Παγκοσμίου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, μετά την πολιτιστική απραξία το 2020&2021 λόγω Κορονοϊού και μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες είναι βαθιά υποχρεωμένος να ευχαριστήσει από το βάθος της καρδιάς μας τους χορηγούς:

Ο θεσμός που προβάλει τα Τοπία και τις Γεύσεις της Αιγιάλειας από το 2013 -Τα Οινοξένεια – ολοκλήρωσαν άλλο ένα ταξίδι, που κράτησε από τις 18 έως και τις 31 Αυγούστου. Η φετινή θεματική «Γεύσεις και μνήμες» που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, ανέδειξε την γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων συνδυασμένη με τα αρώματα, τις γεύσεις και το μοναδικό ανάγλυφο της Αιγιάλειας Γης.


Η υπέροχη παράσταση «Οι Πατρίδες της καρδιάς μου», συνεπήρε το κοινό το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο «Γεώργιος Παππάς» στο Αίγιο. Μια παραγωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαρία Παναγιωτακοπούλου και μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού και του θεσμού Οινοξένεια, ανέδειξε της ιστορίες ζωής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, που βρήκαν καταφύγιο στο Αίγιο.

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κερύνειας Αιγιαλείας στο «Συναπάντημα μνήμης: Κύπρος – Αιγιάλεια», στο πλαίσιο του θεσμού Οινοξένεια – Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας, το Σάββατο 27 Αυγούστου.

Περισσότερα Άρθρα...

Saitis Home Έπιπλα