ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Οθωμανικού Ζυγού και η Αιγιάλεια φέρει το μεγάλο ιστορικό βάρος τόσο της πολιτικής απόφασης που ελήφθη κατά τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821) για την οργάνωση του αγώνα, όσο και της πρώτης εχθροπραξίας στις 14 Μαρτίου 1821 στις Πόρτες Αγριδίου της Νωνάκριδας (ορεινή Ακράτα), που σηματοδότησε τις πολεμικές ενέργειες του ξεσηκωμού, που εξαπλώθηκαν γοργά σε όλον το Μοριά.

Παραπάνω από 180 ποδηλάτες συμμετείχαν στην επετειακή ποδηλατική βόλτα που διοργανώθηκε από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον Δήμο Αιγιαλείας, κλείνοντας έτσι τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 125 ετών από την έναρξη λειτουργίας του οδοντωτού Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Εικαστικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν, για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 10 - 12 το πρωί, στο σταθμό του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού. Οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο ανάδειξης του οδοντωτού Διακοπτού - Καλαβρύτων, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του.

Τι συμβαίνει όταν 4 άνθρωποι από 3 διαφορετικές χώρες μπλέκονται στο ίδιο project, μέσα στην καραντίνα; Η απάντηση κρύβεται στο νέο τραγούδι του Evan Tan aka PickMyStrings (Μαλαισία) ονόματι "Faith", στο οποίο συμμετέχει η Ελληνίδα Ruby Bouzioti (φωνητικά)! Οι υπόλοιποι μουσικοί που συμμετέχουν στο πλευρό τους σε αυτό το project είναι η Eleni Nota (Ελλάδα), ντράμερ της thrash metal μπάντας NERVOSA και ο David Lyon (ΗΠΑ) στο guest κιθαριστικό σόλο!

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με αρώματα και γεύσεις από την Αιγιάλεια, έγινε την Κυριακή 6 Ιουνίου στο «Κτήμα Μέγα Σπήλαιο» με τον γραφικό μοναστηριακό αμπελώνα, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από το 1550. Η εκδήλωση γαστρονομικού και οινικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, στο πλαίσιο δράσεων, για τη συμπλήρωση 125 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας, διοργανώνουν ποδηλατική βόλτα από το Αίγιο με προορισμό το Διακοπτό, στο πλαίσιο δράσεων για τη συμπλήρωση 125 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων.


Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) υποδέχεται το καλοκαίρι, διοργανώνοντας κινηματογραφικές προβολές στον χώρο του υπαίθριου θεάτρου "Γιώργος Παππάς", αρχής γενομένης από τις 4 Ιουνίου έως και τις 26 του ίδιου μήνα. Κάθε Παρασκευή και κάθε Σάββατο στις 21:30 το στολίδι της πόλης του Αιγίου μετατρέπεται σε θερινό σινεμά με γενική είσοδο 3 ευρώ και ταινίες που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό σινεφίλ!

Φέτος, ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων συμπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας διοργανώνει στοχευμένες εκδηλώσεις και δρώμενα με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του Οδοντωτού και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Βουραϊκού.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, υποδέχεται το καλοκαίρι, διοργανώνοντας κινηματογραφικές προβολές στον χώρο του υπαίθριου θεάτρου Γεώργιος Παππάς, αρχής γενομένης από τις 4 Ιουνίου έως και τις 26 του ίδιου μήνα.

Στις 24 Μαΐου 1930 στον κινηματογράφο «Ανάπλασις» του Αιγίου διεξήχθη σχολική εορτή για τα 100 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 (οι αρχικά προγραμματισμένοι για το 1921 εθνικοί εορτασμοί είχαν αναβληθεί λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η μικρασιατική εκστρατεία). Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Β΄ Γυμνάσιο Αιγίου, διευθυντής του οποίου ήταν τότε ο Αντώνιος Αντωνάκος, πρωτοπόρος εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας παρουσιάζει μια σύντομη σειρά δωρεάν διαδικτυακών παρουσιάσεων με θέμα τη γυμναστική και το χορό και στόχο την ένταξη της σωματικής άσκησης στις καθημερινές συνήθειες, ενόψει και του καλοκαιριού.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωί του Σαββάτου στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου Μαυρικίου η εκδήλωση μνήμης για τη "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΒΟΔΑΣ", που έλαβε χώρα στην εγγύτερη περιοχή του οικισμού της Φωνησκαριάς στα μέσα του Απριλίου του 1821.Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και δράσεων συνεργασίας και εξωστρέφειας, εξασφάλισε την πραγματοποίηση της έκθεσης «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» στο Αίγιο και την Ακράτα.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων συνδιοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τραγουδιού για παιδική ή παιδικές φωνές στο πνεύμα του καρναβαλιού, με φορέα υλοποίησης (σε ό,τι αφορά στο μουσικό μέρος) το Δημοτικό Ωδείο Πατρών.


 

Η ΔΗΚΕΠ Αιγιαλείας  συνεχίζοντας το αφιέρωμα  στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «παντρεύει» την λογοτεχνία με το θέατρο. Την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 21:00 δύο  αγαπητά πρόσωπα σε όλους τους Αιγιαλείς θα ταξιδέψουν τους τηλεθεατές, σε ένα διαφορετικό ταξίδι ιστορίας,  με την λογοτεχνία να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το θεατρικό σανίδι.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  πρώτη ψηφιακή διημερίδα με Θέμα: "Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021" που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021» είναι ο τίτλος της διηµερίδας που την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου (7:00 µ.µ. - 9:00 µ.µ.), θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, µε αφορµή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021» είναι ο τίτλος της διηµερίδας που την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου (7:00 µ.µ. - 9:00 µ.µ.), θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, µε αφορµή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Περισσότερα Άρθρα...

Saitis Home Έπιπλα