ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επανέρχεται ενισχυμένο το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αιγίου

Μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο αρχές φθινοπώρου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση ενός σπουδαίου έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και μετά από πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη.

Το έργο, προϋπολογισμού 2.735.000 ευρώ, έρχεται να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου προς τους πολίτες αλλά και να μειώσει το ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις του δημοσίου κτιριακού αποθέματος συνιστούν  προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή.

Όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί τον Νοέμβριο του 2018 μαζί με ανάλογα έργα σε διαφορετικές δημόσιες δομές υγείας της Περιφέρειας αλλά απεντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς ο τότε δικαιούχος δεν προχώρησε έγκαιρα στην υποβολή των τευχών δημοπράτησης προς έλεγχο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΔΕ, με αποτέλεσμα η έναρξη υλοποίησης να μην είναι δυνατή. Έτσι, η Περιφέρεια για να υπερβεί αυτή την αδυναμία και να μην χαθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή, προχώρησε σε νέα πρόσκληση με δικαιούχο την ΚΤΥΠ Α.Ε. και προχώρησε άμεσα σε νέα ένταξη. Μάλιστα, αρχικά προβλεπόταν το ποσό του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ για το Αίγιο αλλά με την προσθήκη και άλλων παρεμβάσεων, το τελικό ποσό ενισχύθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ακόμη.

Στο πλαίσιο του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας – Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προβλέπεται δραστική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Α, Γ, Δ του Νοσοκομείου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως:

• Βιοκλιματική αναβάθμιση των Κτιρίων  (εφαρμογή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων, επισκευή των ρηγματώσεων της επικάλυψης του σκυροδέματος και προστασία του οπλισμού από περαιτέρω διάβρωση).
• Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κελύφους με κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.
• Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης
• Παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις
• Αντικατάσταση του υφιστάμενου παλαιού συστήματος θέρμανσης με νέο σύστημα με αντλίες θερμότητας.
• Αντικατάσταση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων
• Εισαγωγή ηλιοθερμικής μονάδας για Θέρμανση-Ψύξη- παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης
• Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού στα κτίρια με λαμπτήρες LED
• Εγκατάσταση Συστήματος Εποπτικού Ελέγχου και Διαχειρίσεως.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας καταλήγει: «Ενισχύοντας τους ρυθμούς επιτάχυνσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δρομολογεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας».

Saitis Home Έπιπλα