ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την Τουρκία - Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος*

Μετά την κρίση του 1987 και των Ιμίων, είναι πρώτη φορά που οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας φτάνουν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης. Το 1987 ήταν ο Οζάλ που από το Χιούστον που έχει κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, μόλις συνήλθε έδωσε οδηγίες στους στρατιωτικούς που χειριζόντουσαν την κρίση να αποσυρθούν και διέταξε τον τουρκικό στόλο να επιστρέψει στην βάση του. Έτσι σώθηκε η ειρήνη και δόθηκε η ευκαιρία για  την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Στα Ίμια ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ που οδήγησε σε μια ταπεινωτική υποχώρηση της Ελλάδος.

Σήμερα στην Τουρκία δεν έχουμε έναν μετριοπαθή Οζάλ αλλά έναν αδίστακτο Ερντογάν που είναι αποφασισμένος να επανιδρύσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως προς τις ΗΠΑ, έχουν μια ηγεσία αρκετά μπερδεμένη και γενικά ανίκανη.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα, η οποία έχει κάνει τόσα λάθη στο παρελθόν με την πολιτική ότι δεν διεκδικούμε τίποτα, παρά μόνο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου;

1. Εκεχειρία στον πολιτικό κόσμο μέχρις ότου τελειώσει η κρίση αυτή. Δεν είναι δυνατόν να τσακώνονται βουλευτές στην δημόσια τηλεόραση για το ποιο κόμμα έχει κάνει τα μεγαλύτερα λάθη στα Ελληνοτουρκικά θέματα. Είναι μια στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα.

2. Να διεκδικήσουμε την Ίμβρο και την Τένεδο γιατί δεν τηρήθηκε το άρθρο 14  της Συνθήκης της Λωζάννης που προέβλεπε τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία από τον ιθαγενή πληθυσμό που ήταν ελληνικός. Θέτοντας το θέμα αυτό στο τραπέζι ενός διμερούς διαλόγου  επιτρέπει στην Ελλάδα κάποια ελαστικότητα την οποίαν δεν έχει όταν δεν διεκδικεί κάτι.

3. Να καταλάβει η Ελλάδα και οι Έλληνες ότι είμαστε μόνοι και να μην σπαταλάμε τον χρόνο μας  με τυπικές κινήσεις στο ΝΑΤΟ-μέλος του οποίου είναι η Τουρκία. Μόνοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία χρησιμοποιώντας πρώτα το μυαλό μας και την σκέψη μας.Αργήσαμε να κινητοποιήσουμε την ΕΕ,αλλά πάλι δεν είναι αργά να σπρώξουμε για κυρώσεις υποβάλλοντας εμείς συγκεκριμένες προτάσεις. Όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά των Φάλκλανδς το 1982,δυσκολεύτηκε το Η.Βασίλειο να πείσει την τότε ΕΟΚ να επιβάλλει κυρώσεις και μόνο στις 15 Απριλίου επιβλήθηκε απαγόρευση πώλησης όπλων και απαγόρευση εισαγωγών από την Αργεντινή και το πέτυχε αυτό αφού έκανε το Λονδίνο ορισμένες παραχωρήσεις σε θέματα προϋπολογισμού.

4. Να προσεγγίσουμε τους ξένους  επενδυτές στην Ελλάδα και να τους υπενθυμίσουμε τους κινδύνους που διατρέχουν οι επενδύσεις  τους σε περίπτωση ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η COSCO με την επένδυση στον Πειραιά και η Γερμανική Fraport που έχει αγοράσει τα 14 Ελληνικά αεροδρόμια.Αυτές οι εταιρείες θα ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους για να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδος.

5. Να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση όχι μόνο να υπερασπιστούν την Ελλάδα αλλά και να καταλάβουν εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στις διαπραγματεύσεις. Όποια υποχώρηση σήμερα σημαίνει παραχώρηση Ελληνικού εδάφους, για την απόκτηση του οποίου έχει χυθεί τόσο ελληνικό αίμα.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης επί τιμή

Αίγιο 22 Ιουλίου 2020

Saitis Home Έπιπλα