ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γρ.Αλεξόπουλος στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ: "Λειτουργική κάλυψη όλων των Δήμων της Αχαΐας στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων"

Τις βασικές αρχές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων παρουσίασε το Σάββατο στην Πάτρα, ενώπιον των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας και εκπροσώπων των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος.

Για το θέμα αυτό αλλά και για το πώς θα επικαιροποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός μετά από έγκριση από τους Δήμους της Αχαΐας, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός σημείωσε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί η πρόταση για τη δημιουργία εργοστασίου στην περιοχή Φλόκα, σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, τονίζοντας παράλληλα πως τυχόν αργοπορία στην ένταξη στο νυν χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες για τους πολίτες, μιας και πλέον αυστηροποιείται το πλαίσιο μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται για διαχείριση και τα νοικοκυριά θα πρέπει να προχωρούν σε διαλογή στην πηγή και στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, που σήμερα κυμαίνεται πολύ πιο κάτω από τα ενδεδειγμένα ποσοστά, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα και ποινές για τους Δήμους.

Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη του Δήμου Αιγιαλείας, ο κ. Αλεξόπουλος ήταν κατηγορηματικός πως, μετά την ψήφιση του Εθνικού Σχεδιασμού, ο ΣΥΔΙΣΑ θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, που βέβαια θα καλύπτει λειτουργικά όλες τις περιοχές του νομού.

Το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΔΙΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος συμμετείχε στην σύσκεψη του Σαββάτου με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, παρουσία του Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε. και των Δημάρχων της Περιφέρειας και από την οποία  προέκυψαν ότι:

1)    Εντός του Σεπτεμβρίου θα ψηφιστεί ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα.
2)    Κατόπιν θα συνταχθούν και θα εγκριθούν οι νέοι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί σε τοπικό επίπεδο.
3)    Αυστηροποιούνται  οι διαδικασίες για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στις Μ.Ε.Α., καθώς και οι ποινές σε όλους όσους αδιαφορούν να εναρμονιστούν με τους στόχους.
4)    Ο Νομός μας πρέπει να βιαστεί προκειμένου να εντάξει στο νυν χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ την κατασκευή έργων που προβλέπονται στον σημερινό Περιφερειακό  Σχεδιασμό.

Τυχόν αργοπορία θα σημαίνει και κίνδυνο για την ομαλή κατασκευή των έργων και του Δημόσιου χαρακτήρα τους.

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  Ν. Αχαΐας,  έχει ως στόχευση να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και μαζί με τους Δήμους του Νομού να εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την κατασκευή των έργων του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Στην συνέχεια και μετά την ψήφιση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, που βέβαια θα καλύπτει λειτουργικά όλες τις περιοχές του Νομού.

Έως τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόταση επ΄ αυτού, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τι θα εμπεριέχει ο Νέος Εθνικός Σχεδιασμός, ως δεσμευτικές ενέργειες και επιλέξιμες χρηματοδοτικές δράσεις.

΄Αρα ότι άλλο ως δήλωση ή εκτίμηση γράφεται τις μέρες αυτές στον τύπο, δεν αφορά τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, ούτε αποτελεί θέση του".

Saitis Home Έπιπλα